Dina Kljajić u rubrici Pravo od

Koja pravna ograničenja, ali istovremeno i pravne prilike (npr. intelektualno vlasništvo i etika) donosi generativna umjetna inteligencija (AI)?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Fatima Kapić od

Pravna ograničenja koja donosi AI su:

  • Vlasništvo nad informacijama, pošto AI nije kopirala i zalijepila sadržaj koji prezentira s neke web stranice, postavlja se pitanje tko je vlasnik informacija: tvorac i programer AI-a ili stranice odakle su uzete i prezentirane informacije. I da li neko ko uzme te informacije krši autorsko pravo umjetne inteligencije ili ne.
  • Pitanje odgovornosti : nekada AI može da pogriješi u vezi informacija. Postavlja se pitanje čija je odgovornost za krive informacije i krive upute koje daje AI. Jer ljudi su za neke npr zdravstvene probleme tražili informacije sa satova a sad koriste uprošten i skraćen put-pitaju AI a AI nema stručna znanja ni u kojoj oblasti već koristi informacije koje su ubačene s interneta.
Prilike ili pozitivne stvari su:
  • Jednostavnost dolaska do općih informacija
  • AI čuva prikupljene podatke, omogućava privatnost jer sve što pitamo AI to biva enkriptovano odnosno nemoguće je da se presretne taj chat već je on šifriran. Time se sprečava zlouporaba
  • Kada AI pitamo u vezi nekih nelegalnih radnji na primjer gdje nabavit neku igricu besplatno a ona se inače plaća AI nam neće dati informaciju u vezi bilo koje ilegalne radnje 
  • Kada detaljno pitamo pravna ili zdravstvena pitanja AI nam kaže da se obratimo stručnim licima 
  • AI otvara novo polje i kreatorima i investorima za izradu mašina i programa na bazi AI-a. 

Slična pitanja

Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...