Kako postaviti Google oglas?

276 pogleda
Dimitrije-Vuk Veličković pitano 25.02.2016. u kategoriji Web Marketing od korisnika Dimitrije-Vuk Veličković Superaktivan (4,929 bodova)
Kako kvalitetno postavljate Google oglase tj. online kampanje putem Google Adwords-a? Koje korake u postavljanju Google kampanje slijedite? Imate li koji trik za postavljanje Google oglasa?

2 odgovor(a)

+1 glas
Sandro Lazarić odgovoreno 18.04.2016. od korisnika Sandro Lazarić Početnik (88 bodova)
Svaka kampanja je specifična, ali neki osnovni koraci bi bili prikupljanje zahtjeva od strane klijenta, pregled klijentovog weba i kreiranje strategije, odabir ključnih riječi i kreiranje oglasa..Ključ dobre kampanje je u njenom kontinuiranom unaprijeđivanju, a ne u osnovnom postavljanju. Kod osnovnog postavljanja svakako preporučujem da nikako ne radite unutar jedne kampanje Search&Display kampanju.
+2 glasova
Elena Matas odgovoreno 21.04.2017. od korisnika Elena Matas Aktivan (108 bodova)
selected 11.05.2017. od korisnika Dimitrije-Vuk Veličković
 
Najbolji odgovor

1. ​Google AdWords račun. Prvi korak je izrada Google AdWords računa. Na razini računa određujete budžet, način plaćanja, jezik, vremensku zonu, valutu, te određujete koliko se dugo želite oglašavati (jedino se zemlja i valuta ne mogu naknadno mijenjati).

2. ​Google Kampanja. Nakon što napravite Google AdWords račun, krećete s otvaranjem kampanja ovisno o cilju koji želite postići. Vrste kampanja su Google:

 • Search
 • Display
 • Remarketing- display ili search
 • Video
 • App Installs​

​Osobno mislim da je Google Search kampanja najbolja za brzo postizanje ciljeva zbog široke publike, a npr. Google Display ili Video kampanja se koriste za awareness.​ ​Primjer: kampanja - džemovi

3. ​Ad grupa. Zatim se unutar Google kampanja izrađuju Ad Grupe koje moraju pratiti strukturu vaše stranice. ​Primjer: džem od smokve, džem od marelice

​4. ​Oglas. Unutar jedne Ad Grupe mora biti minimalno jedan oglas, te minimalno jedna ključna riječ. Za jedan proizvod je dobro napraviti više različitih oglasa (3-4) koji rotiraju te s vremenom uočite koji postiže najbolji CTR (click-through rate).

5.Ključne riječi. ​Tipovi zakupa ključnih riječi su: Broad match, Broad match modifier, Phrase match, Exact match te ih neću tu objašnjavati ali preporučujem Broad match modifier i Exact match. Alat za pomoć odabira ključnih riječi: keyword planner.

6. Quality score. ​Quality score može biti below average, average i above average. Da bi postigli above average status (što osigurava bolju poziciju oglasa) morate imati što viši CTR (bilo bi dobro da je veći od 5), a njega povećavate pomoću CPC-a (u početku možete ponuditi viši CPC, da vam počne rasti CTR da odmah steknete above average status). Također u zadnje vrijeme postaju sve bitniji: relevantnost oglasa i ​landing page experience. ​Relevantnost oglasa je nam govori odgovara li oglas i ključne riječi upitu, a ​landing page​ o kvaliteti same stranice.

7. ​Ekstenzije. ​Od ekstenzija preporučam korištenje:

 • ​site link ekstenzija: link ispod oglasa
 • callout ekstenzije: dio oglasa koji se ne može kliknuti (za povjerenje korisnika)
 • structured snippet ekstenzije: dodatni opis po kategorijama
 • call ekstenzije: broj telefona uz oglas

8.​Alati. ​Alati koje možete koristiti u pripremi kampanje:

 • ​keyword planner
 • display planner
 • google analytics
 • google search console
 • google trends
 • google insights

 

Skoncentrirala sam se uglavnom na Google Search kampanju, ako ćete raditi neku drugu kampanju raspitajte se za eventualne razlike. Najbitnije je da Search i Display kampanja nikako ne idu zajedno.

 

​​

Slična pitanja

1 odgovor 115 pogleda
1 odgovor 184 pogleda
0 odgovora 134 pogleda
2 odgovora 304 pogleda
bilja pitano 30.04.2014. u kategoriji Web Marketing od korisnika bilja Superaktivan (1,378 bodova)
3 odgovora 151 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,046 pitanja

2,659 odgovora

1,319 komentara

703 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...