Redakcija u rubrici Tehnologija od

Koje tehnološke promjene uskoro očekuje domaće financijsko tržište?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Monika Kiris od

Domaće financijsko tržište uskoro očekuje niz tehnoloških promjena koje će transformirati način poslovanja. Jedna od ključnih inovacija su digitalni euro, dućani bez blagajni te super računala u bankama.

Primjerice, prošle se godine otvorila prva SMART prodavaonica bez blagajne, gdje kupac samo izabire proizvode i stavlja ih u svoju torbu, a napredni sustav infracrvenih kamera i senzora težine prati kupca i smješta iste te proizvode u virtualnu košaricu. U trenutku izlaska iz prodavaonice, integracija s nevidljivim sustavom online plaćanja omogućava brzo plaćanje bez blagajne u sasvim digitalnom formatu.

Prema procjenama, sve veći broj startupova diljem svijeta radi na razvoju novih financijskih tehnoloških rješenja koja će odgovoriti na potrebe tržišta za brzim i isplativim uslugama. Trendovi ukazuju na to da će se potrošačke navike, pogotovo mladih generacija, usmjeriti prema potpuno digitalnim i nevidljivim plaćanjima.

Suradnja između različitih dionika FinTech industrije bit će ključna za ostvarenje ambicioznih ciljeva. Primjerice, kompanije poput Nexi Grupe aktivno sudjeluju u projektima kao što je digitalni euro, dok se Monri Payments fokusira na pojednostavljenje procesa plaćanja i prilagodbu korisničkim potrebama.

Uz razvoj tehnologije poput blockchaina, tržište se sve više otvara prema novim mogućnostima, uključujući korištenje kriptovaluta u svakodnevnom poslovanju.

Slična pitanja

1 odgovor 271 👀
2 odgovora 224 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...