Marko Radić u rubrici Odnosi i veze od
promjena rubrike od Znatko
Ako se odlučimo na razvod, na koliku dozu depresije trebamo računati kako bi se pravovremeno pripremili na razvod? I da odredimo kada smo spremni za razvod, a kada nismo.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Arya Oberoj od
odabran od Marko Radić
 
Najbolji odgovor

Pozdrav!

Svakako je teže donijeti takvu odluku, ako su se u braku rodila djeca, još je teže ako su djeca još mala. Djeca su ono nešto što će vas uvijek na lijep način povezivati s vašim (bivšim) supružnikom. 

Tako da uz to što se trebate nositi s vašim osjećajima, tu su još djeca kojima treba objasniti i njih je potrebno pripremiti (vjerojatno više nego nas same). :/ 

Preporučila bih s djecom da se pokuša razgovarati i ići na to da će mama i tata biti sretniji ako neko vrijeme provedu odvojeno itd. Izbjegavati koristiti ikakve negacije dok se razgovara o toj temi s djecom (negacija tipa mama i tata nisu sretni zajedno).

Možda nam otežava to što pored toga što se sami moramo nositi s promjenom (na gore ili na bolje - ovisi kako gledamo na stvari, jer sve je dvosjekli mač) to što moramo sa time upoznati i naše prijatelje i obitelj itd. Nekad nam se radi toga čini sve još teže. Ali to nije tako, najbitniji smo mi i da smo sretni. Zašto živjeti u nekom odnosu koji više oduzima nego što pridonosi, ako imamo uvjete da odemo iz takvog odnosa - znamo što nam je činiti. Svakako ćemo više pridonijeti obitelji i zajednici kad smo sretni!

Općenito što se tiče količine depresije, koliko god se činilo da je lakše reći nego napraviti, ali sve je stvar u glavi. Uz to što je tu naravno bilo (možda još uvijek i je) ljubavi, tu su i navike koje smo stekli uz tu osobu itd. Ali izdržljivo je i može se. Misli i akcije preusmjeriti na svoju djecu, na sebe, na svoju karijeru. Možda se prisjetiti onog dobrog vremena dok smo mladi i solo :D. Svakako ne negirati ili odgurivati emocije koje će se javljati nakon razvoda, ali naučiti ih prihvatiti. 

Imati na umu kad zatvorimo jedna vrata, druga (još i bolja vrata) se otvaraju. U svakoj nesreći možemo naći ono nešto što će nam ukazati da je to može najbolje što se može desiti za nas u tom periodu.


Staying positive doesn't mean to be happy all the time. It means that even on hard days you know that there are better ones coming.

+4 glasa
Nikolina Šrajbek od

O razvodu osoba počinje razmišljati kada uvidi da supružnik neće promijeniti svoje navike ili ponašanja koja na osobu negativno utječu ili joj smetaju. Proces psihološkog prihvaćanja razvoda i prekida odnosa nije nimalo jednostavan, niti za osobu koja traži razvod, a niti za supružnika. Važno je tijekom tog procesa pokušati sporazumno prekinuti odnose kako ni supružnici ni osobe iz okoline (bliski prijatelji, članovi uže obitelji, djeca) ne bi doživjeli razvod kao traumatično iskustvo

Osjećaji usamljenosti, tuge i depresije uobičajeno uslijede nakon događaja poput razvoda, no važno je upamtiti da je do razvoda došlo zbog toga što brak nije funkcionirao te da u takvom braku zajednička budućnost nije bila moguća. S obzirom na to da je prekid odnosa velika promjena, a posebice kada je u pitanju bračni suživot koji je trajao više godina, sasvim je u redu osjećati se kao da su nam stvari izmakle iz kontrole. Ipak, iz takvih depresivnih misli treba pokušati isplivati s novim pogledima na život i usmjeriti se na dobre i pozitivne strane života. 

Ukoliko do razvoda dolazi sporazumno, odnosno ako su obje strane razgovorom odlučile raskinuti, do depresije vjerojatno neće niti doći. Normalno je osjećati se pomalo izgubljeno s obzirom na naglu promjenu, ali treba si dati vremena da stvari sjednu na svoje mjesto te pokušati pronaći novu rutinu. Kada razvod želi samo jedan od supružnika, depresija će se zasigurno javiti, u većoj ili manjoj mjeri. U takvim situacijama poželjno je da osoba preispita vlastite postupke i ponašanja koji su do razvoda dovela i da u glavi posloži ideje o tome kako može poboljšati svoja ponašanja i što može napraviti da u budućnosti novi odnosi budu bolji. Ukoliko se javi potreba, osoba može posjetiti i stručnu kliničku pomoć poput psihijatra ili psihologa. Isto tako, druženje s obitelji i prijateljima i bavljenje hobijima pomažu prevladati depresivne misli. 

Slična pitanja

1 odgovor 5.6k 👀
1 odgovor 393 👀
1 odgovor 343 👀
1 odgovor 455 👀
Tomislav Gatara 11.02.2022. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Tomislav Gatara
3 odgovora 391 👀
2 odgovora 533 👀
2 odgovora 517 👀
Lovro Gorup 27.09.2020. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Lovro Gorup
6 odgovora 824 👀
Darko Međimurec 30.10.2020. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Darko Međimurec
3 odgovora 362 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...