319 pregleda
Marko Radić u rubrici Odnosi i veze od Marko Radić (8.8k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Ako se odlučimo na razvod, na koliku dozu depresije trebamo računati kako bi se pravovremeno pripremili na razvod? I da odredimo kada smo spremni za razvod, a kada nismo.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Buket Buketić od Buket Buketić (6.8k bodova)
odabran od Marko Radić
 
Najbolji odgovor

Pozdrav!

Svakako je teže donijeti takvu odluku, ako su se u braku rodila djeca, još je teže ako su djeca još mala. Djeca su ono nešto što će vas uvijek na lijep način povezivati s vašim (bivšim) supružnikom. 

Tako da uz to što se trebate nositi s vašim osjećajima, tu su još djeca kojima treba objasniti i njih je potrebno pripremiti (vjerojatno više nego nas same). :/ 

Preporučila bih s djecom da se pokuša razgovarati i ići na to da će mama i tata biti sretniji ako neko vrijeme provedu odvojeno itd. Izbjegavati koristiti ikakve negacije dok se razgovara o toj temi s djecom (negacija tipa mama i tata nisu sretni zajedno).

Možda nam otežava to što pored toga što se sami moramo nositi s promjenom (na gore ili na bolje - ovisi kako gledamo na stvari, jer sve je dvosjekli mač) to što moramo sa time upoznati i naše prijatelje i obitelj itd. Nekad nam se radi toga čini sve još teže. Ali to nije tako, najbitniji smo mi i da smo sretni. Zašto živjeti u nekom odnosu koji više oduzima nego što pridonosi, ako imamo uvjete da odemo iz takvog odnosa - znamo što nam je činiti. Svakako ćemo više pridonijeti obitelji i zajednici kad smo sretni!

Općenito što se tiče količine depresije, koliko god se činilo da je lakše reći nego napraviti, ali sve je stvar u glavi. Uz to što je tu naravno bilo (možda još uvijek i je) ljubavi, tu su i navike koje smo stekli uz tu osobu itd. Ali izdržljivo je i može se. Misli i akcije preusmjeriti na svoju djecu, na sebe, na svoju karijeru. Možda se prisjetiti onog dobrog vremena dok smo mladi i solo :D. Svakako ne negirati ili odgurivati emocije koje će se javljati nakon razvoda, ali naučiti ih prihvatiti. 

Imati na umu kad zatvorimo jedna vrata, druga (još i bolja vrata) se otvaraju. U svakoj nesreći možemo naći ono nešto što će nam ukazati da je to može najbolje što se može desiti za nas u tom periodu.


Staying positive doesn't mean to be happy all the time. It means that even on hard days you know that there are better ones coming.

+4 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek (70.8k bodova)

O razvodu osoba počinje razmišljati kada uvidi da supružnik neće promijeniti svoje navike ili ponašanja koja na osobu negativno utječu ili joj smetaju. Proces psihološkog prihvaćanja razvoda i prekida odnosa nije nimalo jednostavan, niti za osobu koja traži razvod, a niti za supružnika. Važno je tijekom tog procesa pokušati sporazumno prekinuti odnose kako ni supružnici ni osobe iz okoline (bliski prijatelji, članovi uže obitelji, djeca) ne bi doživjeli razvod kao traumatično iskustvo

Osjećaji usamljenosti, tuge i depresije uobičajeno uslijede nakon događaja poput razvoda, no važno je upamtiti da je do razvoda došlo zbog toga što brak nije funkcionirao te da u takvom braku zajednička budućnost nije bila moguća. S obzirom na to da je prekid odnosa velika promjena, a posebice kada je u pitanju bračni suživot koji je trajao više godina, sasvim je u redu osjećati se kao da su nam stvari izmakle iz kontrole. Ipak, iz takvih depresivnih misli treba pokušati isplivati s novim pogledima na život i usmjeriti se na dobre i pozitivne strane života. 

Ukoliko do razvoda dolazi sporazumno, odnosno ako su obje strane razgovorom odlučile raskinuti, do depresije vjerojatno neće niti doći. Normalno je osjećati se pomalo izgubljeno s obzirom na naglu promjenu, ali treba si dati vremena da stvari sjednu na svoje mjesto te pokušati pronaći novu rutinu. Kada razvod želi samo jedan od supružnika, depresija će se zasigurno javiti, u većoj ili manjoj mjeri. U takvim situacijama poželjno je da osoba preispita vlastite postupke i ponašanja koji su do razvoda dovela i da u glavi posloži ideje o tome kako može poboljšati svoja ponašanja i što može napraviti da u budućnosti novi odnosi budu bolji. Ukoliko se javi potreba, osoba može posjetiti i stručnu kliničku pomoć poput psihijatra ili psihologa. Isto tako, druženje s obitelji i prijateljima i bavljenje hobijima pomažu prevladati depresivne misli. 

Slična pitanja

1 odgovor
Ivan Gačić 31.08.2020. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Ivan Gačić (8.7k bodova)
1 odgovor
Zoran Jurić 24.11.2020. pitanje u rubrici Pravo od Zoran Jurić (8.6k bodova)
1 odgovor
Lucija Kolarević 16.08.2022. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Lucija Kolarević (142 bodova)
1 odgovor
Tomislav Gatara 11.02.2022. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Tomislav Gatara (4.0k bodova)
3 odgovora
Marina Božan 18.05.2016. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Marina Božan (4.4k bodova)
2 odgovora
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.6k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...