Tomislav Gatara u rubrici Odnosi i veze od Tomislav Gatara
promjena rubrike od Znatko
Sarkazam se u  međuljudskim odnosima koristi kako bi netko sakrio nečije prave namjere kao što je npr. namjera da se nekoga povrijedi time što uvredu zamaskira kao kompliment. Ima i takvih sarkazama koji se stvarno samo hoće našaliti. Upravo zbog toga je teško vidjeti razliku između bezazlene šale i skrivenih zločestih namjera. Što učiniti da Vas takve osobe ne izbaci iz takta? Kako izaći na kraj sa izrazito sarkastičnim osobama?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+4 glasa
Kuzma Topić od Kuzma Topić

Sarkazam je neka vrsta ironije, nekakvi "nizi" oblik iste. Sarkazam ukljucuje ljubaznost, nekakav ritualni jezik, prenemaganje i govor u siframa.

Za prepoznavanje sarkazma mozak prvo mora razumit njegovo direktno znacenje, a posli toga mora desifrirat sarkazam i dobit objasnjenje i tek potom kad mozak desifrira poruku i poveze sve registrira sarkazam.

Sarkazam ima dva oblika prvi mu je nasmijati dok je drugi povrijediti i nije lako povuc crtu izmedu njih.

Ako se sarkazam ignorira on gubi svoj smisa i ignoriranjem sarkazma i njemon facon na ono sta ti sarkasticna osoba govori prakticki varacate mu za sve, te svaka reakcija na sarkazam pokazuje da je bia usjesan

+1 glas
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić
Osobe s kojima pričamo, a da su one sarkastične, u većini slučajeva moraju nam biti dobri poznanici te s njima moramo biti u boljem odnosu kako bi one i bile opuštene i slobodne koristiti sarkazam u ovu ili onu namjenu. Tim osobama možemo direktno reći da se pretanu koristiti sarkazmom jer nas on iritira te ne znamo koje su prave misli osobe koja ga koristi. A ako poznajemo osobu dovoljno, moći ćemo prema njezinim ekspresijama i ponašanju prepoznati koje namjere stoje iza sarkastičog ponašanja i u kojim točno situacijama se ono javlja.

Slična pitanja

5 odgovora 1.5k 👀
2 odgovora 599 👀
1 odgovor 249 👀
7 odgovora 3.4k 👀
Karla Jurišić 29.11.2020. pitanje u rubrici Zabava od Karla Jurišić
5 odgovora 494 👀
3 odgovora 746 👀
7 odgovora 447 👀
3 odgovora 439 👀
5 odgovora 1.7k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...