795 pregleda
Zoran Jurić u rubrici Web Dizajn od Zoran Jurić (7.3k bodova)

čemu služi JavaScript i kako se može koristiti za izradu web stranica

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Znatko od Znatko (3.3k bodova)

Dodao bi na na odgovor @Oskar-a da se JavaScript za svaki iole ozbiljniji web-projekt ne koristi bez svoje najpopularnije ekstenzije pod nazivimo jQuery koja uvelike svakom programeru olakšava razvoj client-side dijela ili cijele web-aplikacije. Sam jQuery pak ima pregršt plugin-ova koji ga pak čini još fleksibilnijim za rad.

+4 glasa
Oskar Novak od Oskar Novak (5.2k bodova)
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor

JavaScript JavaScript ili popularno znan kao "JS" je programski jezik interpretativnog tipa. Što to znači? To znači da se JS kod direktno izvršavanja bez kompajliranja u mašinski jezik (binary). JS omogućuje implementaciju client-side skripta dakle skripta koje će biti interaktivne prema korisniku i to iz njegovog vlastitog web browsera.

Dakle JS se u principu koristi i za kontrolu Internet preglednika te čak i za promjenu određenih dokumenata. Isto tako danas JS možemo naći i u server-side programingu te izraid igara/desktop aplikacija. U JavaScriptu tehničkim riječnikom možemo usko povezan po nekim stvarima s JavaScriptom

Naravno, JavaScript je multi-paradigm/object-oriented jezik te podržava funkcionalno programiranje. Ovo je ukratko opis što je zapravo JavaScript. Kako nam on služi pri izradi stranica?

To je pomalo objašnjeno u gore navedenom tekstu no zamislimo da naša stranica treba pospremiti određene podatke u cookie jer želite znati npr. pospremiti odrđene podatke nekog korisnika u njih. JavaScript pomaže. Trebate prozorčić koji iskače nakon interakcije korisnika s nekim gumbom na stranici (npr."alert()" funkcija)? JavaScript. Dodatna interakcija s korisnikom u vidu neke forme? JavaScript. DOM skripte? JavaScrpt opet. Koristeći dom npr. možete pristupiti bilokojem elementu u dokumentu i manipulirati njegovim izgledom, atributima i sadržajem.

JavaScript koristimo da lagano napravimo sign-up forme, search box sa prijedlozima za bolje pretraživanje i još mnogo toga. Budući da je JS lagan za implementaciju te donosi ovako mnogobrojne načine poboljšanja korisničkog iskustva - jednostavno je nezamjenjiv dio znanja jednog web programera.

Slična pitanja

2 odgovora
Adriana Murtić 30.09.2020. pitanje u rubrici Web Dizajn od Adriana Murtić (242 bodova)
2 odgovora
Zoran Jurić 11.01.2014. pitanje u rubrici Programiranje od Zoran Jurić (7.3k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
26.01.2014. pitanje u rubrici Web Dizajn od marijap_os
2 odgovora
Ivan Bilić 09.06.2015. pitanje u rubrici Programiranje od Ivan Bilić (13.0k bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.6k pitanja

15.1k odgovora

3.4k komentara

1.4k korisnika

...