955 pregleda
Zoran Jurić u rubrici Programiranje od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)
promjena rubrike od Znatko

Čemu služi jQuery i kakva je njegova povezanost sa javascript-om? hvala!

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+3 glasa
Oskar Novak od Oskar Novak [Ekstraktivan] (5.2k bodova)
odabran od Znatko
 
Najbolji odgovor

jQuery je cross-platform (dakle radi na više od jednog računalnog sustava) JavaScript biblioteka. Biblioteka, ako ne znate što je - to je u principu, laički objašnjivo kao skup već napravljenog koda koji pomaže programeru da brže i efikasnije izvede zadatak u određenom programskom jeziku za koji je ta biblioteka i stvorena.

Danas gotovo 65% od 10 tisuća najviše posjećenih web stranica koristi jQuery, izvorno djelo Johna Resiga i tima programera koje predvodi Dave Methvin.

jQuery će vam na taj način omogućiti da olakšate navigaciju kroz dokumente, izaberete DOM elemente, manipulirate događajima odnosno "eventsima", izradite animacije te na kraju  - izradite i punokrvne Ajax aplikacije. Da ne spomijem još i činjenicu kako jQuery nudi odličan sijaset mogućnosti za izradu dodataka uz ono što već posjeduje Javascript.

Njegova povezanost s Javascriptom je vidljiva odmah iz prvih par rečenica. No treba naglasiti kako je jQuery u biti samo jedna jedina datoteka koju koristi JavaScript i unutra se nalazi sav DOM skup događaja, efekti i Ajax funkcije. Dakle, jQuery je povezan s Javascriptom na način da ga proširuje, daje više mogućnosti i fleksibilnosti programeru. Bez njega bi određene stvari bilo teško ili gotovo nemoguće napraviti. jQuery je prepoznatljiv u svijetu i poznavajući ga dobivate veliki plus u svojem arsenalu znanja programskih jezika.

Trenutno za Jquery postoje tisuće dodataka koji oomogućuju funkcije kao što su: Ajax helpers, XML i XSLT alati, drag'n'drop mogućnost, manipuliranje cookie-ima te nešto pomalo nevjerojatno jQuery Commodore 64 Emulator.

Sve u svemu možemo na kraju zaključiti kao je u trenutnoj inačici jQuery 2.0.3 svoje korisnike obradovao poboljašnom brzinom, a to je izvedeno tako da se otpustila podrška za Microsoft Internet Explorer 6,7 i 8 (inačice). Tako da eto, svakako uzmite i ovu činjenicu u obzir.

+3 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak [Megaktivan] (13.4k bodova)
prikazano od Znatko

jQuery je JavaScript knjižnica koja je dizajnirana za pojednostavljenje kodova i manipulacije HTML DOM-om, kao i rukovanje CSS animacijama i Ajaxom. To je besplatni software otvorenog koda koji koristi dozvolu MIT licence.

Prije korištenja jQuery-ja, potrebno je poznavati HTML, CSS, JavaScript. jQuery zapravo olakšava puno uobičajenih zadataka koji zahtijevaju mnogo redaka JavaScript koda.

 jQuery koristi 73% od 10 mil najpopularnijih web stranica, kao što su Google, Microsoft, IBM, Netflix i sl. 

Izvor: 

https://www.w3schools.com/jquery/jquery_intro.asp#:~:text=jQuery%20is%20a%20lightweight%2C%20%22write,a%20single%20line%20of%20code.

Slična pitanja

2 odgovora 756 pregleda
Zoran Jurić 11.01.2014. pitanje u rubrici Web Dizajn od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)
2 odgovora 387 pregleda
Ivanhoe M. 26.01.2014. pitanje u rubrici Programiranje od Ivanhoe M. [Megaktivan] (12.8k bodova)

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...