Darko Međimurec u rubrici Kompanije i karijere od Darko Međimurec

Da li ulagati u vodu tj. u dionice JMNC-R-A (JAMNICA d.d.) na ZG burzi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+10 glasa
Goran Dren od Goran Dren

Mislim da je Jamnica (JMNC-R-A) na zagrebačkoj dioničarskoj burzi (ZSE) najskuplja pojedinačna dionica (trenutno vrijedi oko 140.000 kuna samo 1 dionica). To nije bez razloga jer je njena cijena višestruko skočila od izlaska na burzu. Jamnica je oko 76% u vlasništvu Agrokora d.d. (Ivica Todorić).

Bavi se punjenjem boca s vodom, zakupom izvora vode, itd. Dakle, ključni biznis im je - pitka voda za ljude. Nešto za što govore da će biti problem 21. stoljeća. Eto, oni ga rješavaju, a nisu jedini, ali su najjači u ovom dijelu i zato im je dionica tako jaka odnosno zato su tako uspješna kompanija. Npr. dana 2.12.2008. je 1 dionica vrijedila 36.511,12, a devet godina kasnije dionica vrijedi 140.166,67 kuna.

Jamnica isplaćuje zadnje dvije godine godišnju dividendu po dionici ovako:

  • 2015. - 1.808,00 HRK
  • 2016. - 2.197,00 HRK (to je 1,56% od tržišne cijene 1 dionice)
Bez puno tehničke analize, ova dionica se čini jako perspektivna zbog velike potražnje za flaširanom pitkom vodom na domaćem i stranom tržištu. Ova dionica će u nadolazećim godinama samo rasti jer (pitka) voda je esencija ljudskog postojanja. Problem tj. prijetnje poslovanju mogu biti gubiti prava na crpljenje vode iz određenih nacionalnih izvora u zemlji (gubitak koncesija), ali zbog političko-gospodarskog utjecaja Agrokora u Hrvatskoj, kod nas neće u skorašnje vrijeme izgubiti utjecaj. Čak je i moguće preuzimanje od neke strane kompanije plus za male dioničare Jamnice.
 
Preporuka: KUPITI JU! Ako imate višta BAREM 140.000 kuna. Ako imate puno više - sve "utucite" u ovu dionicu!
+9 glasa
Marin Barić od Marin Barić

Zbog nedavnih događaja kada je ruski general objavio da Rusija gazdi više neće davati financijske kredite (a znamo već da gazda može utjecati na medije u Hrvatskoj, no ipak nije toliko jak da blokira medijsko pojavljivanje velebnog ruskog generala) dionice svih gazdinih poduzeća su prilično značajno "ljosnule" prema dolje. Naravno, ipak su to stabilne firme ako pogledamo njihov dosadašnji rast, bez obzira na trenutne probleme u likvidnosti zbog značajne opterečnosti razno-raznim kreditima.

Osjetan pad su iskoristili svi koji vjeruju u gazdine dionice, te su ih brže-bolje počeli kupovati na burzi pa tako i Jamnicu (JMNC-R-A) koja je pala sa 140.000 kn po dionici na vrijednost od 130.000 kn. Dakle, pad od 10.000 kuna po dionici.

No, ono što se dogodilo sljedećeg dana upravo je pokazatelj izjave iz prve rečenice ovog odgovora (gazda i mediji) kada su svi domaći relevantni mediji objavili (popravljajući tako "rusku" štetu od dana prije) da Jamnica ide na prodaju. Da li će uopće ići na prodaju, želi li ih kupiti Coca-Cola ili će možda na IPO na Londonskoj burzi, o tome će odlučiti gazda i to sada nije toliko bitno ulagaćima koliko činjenica da su se svi mediji raspisali o koraku koji može znatno povisiti cijenu Jamnice na burzi. I upravo se to dogodilo - tzv. "dizalica"....

Dionica je nekoliko dana od 130.000 kn dosegnula prethodnu vrijednost od 140.000, "prešišala ju" i došla jučer i na danas na prosječnu vrijednost od 160.000 kn. No, tu sreći dioničara nije kraj...

Taj rast se danas nastavlja i ide preko 160.000 kn jer vrijednost koju će gazda postići (ako krene u prodaju) je znatno veća... Zašto? No, o tome drugi put. U svakom slučaju - sada treba kupovati. Pogotovo ako će se prodavati u budućnosti. A vjetrovi pušu upravo u tom smjeru...

+8 glasa
Ivana Mačić od Ivana Mačić
odabran od Darko Međimurec
 
Najbolji odgovor

Evo nekoliko činjenica o JMNC-R-A:

  1. Jamnica je već godinama podcijenjena dionice na domaćoj burzi.
  2. Cijenu Jamnice definiraju vijesti na domaćim portalima i njihov utjecaj na mirovinske fondove.
  3. Ako će Agrokor prodavati neku od svojih kćer-tvrtki, Jamnica bi mogla biti prva jer najviše vrijedi.
  4. Vrijednost Jamnice je u višedesetljećnim licencama na izvore pitke vode po regiji.
  5. Sveukupno ima nešto više od 22.000 dionica na burzi.
  6. Navodno Todorić vrednuje Jamicu oko 5,9 milijardi kuna (neki kažu ravno 6 milijardi) odnosno to je oko 270,000 kuna po dionici.
  7. Prema nezavisnim procjenama na tržištu vrijedi oko 3,8 milijardi kuna odnosno oko 172,000 kuna po dionici.
  8. Navodno prema nekim izvorima Coca-Cola nudi 3,75 milijardi HRK za Jamnicu. Što je pak oko 170.000 kuna po dionici. Što odgovara nezavisnim procjenama na tržištu.
  9. Problem Jamnice na tržištu je što je i dužna i "jamac" Agrokorovim kreditima.
  10. Ne zna se kako Todorić može riješiti tih jamstava i prodati Jamnicu po tržišnoj cijeni (kako bi spasio Agrokor).
Uglavnom, tvrtka je odlična za dugoročno i sigurno ulaganje, a pogotovo sada kada je cijena pala - ključan je sad trenutak za kupovanje dionica Jamnice d.d. Naravno, to neće učiniti oni koji su hrabri. Oni će sada prodavati jer se povode "stampedom" na burzi.
Znatko od Znatko
Mislite, to neće učiniti oni koji nisu hrabri odnosno koji su kukavice???
Ivana Mačić od Ivana Mačić
Tako je, Znatko! Hvala na javljanju.
Marin Barić od Marin Barić
Definitivno sada treba kupovati i nikako prodavati Jamnicu! Mediji svojim naslovima samo ruše cijenu a pametni sada kupuju.
+4 glasa
Zoran Jurić od Zoran Jurić

Zadnjih tjedana vidljiva je prodajna inicijativa institucionalnih investitora dionica iz sastava Agrokora u slučaju Jamnice i Leda. Imam pouzdane informacije da Erste Plavi prodaje dionice Jamnice i Leda. No, ono što oni ne znaju je da će dionice Jamnice uskoro rasti, a kasnije (kroz ljeto ili nakon) i dionica LEDO-R-A.

Ulaganje u Jamnicu je ulaganje u porast vrijednosti dionice. Npr. u 165.000 ili više. No, ovdje nemojte očekivati dividendu. Ulaganje u dionice Jamnice d.d., predstavlja potencijalni rizik za ulagatelja. Ulagatelju se ne jamči nikakav prinos, štoviše uslijed razlicitih faktora (odnos ponude i potražnje za dionicama, negativne vijesti iz same kompanije, grupe ili industrije, negativni trendovi na svjetskim i lokalnom tržištu kapitala) ulagatelj može ostvariti i gubitke uslijed pada vrijednosti dionice. Pad je očekivan, ali privremen (pravo vrijeme za kupovinu) nakon koje slijedi brzi rast.

Slična pitanja

2 odgovora 1.3k 👀
1 odgovor 764 👀
2 odgovora 977 👀
Robert Mali 09.02.2016. pitanje u rubrici Financije od Robert Mali
2 odgovora 1.7k 👀
1 odgovor 1.2k 👀
1 odgovor 841 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...