986 pregleda
Zoran Jurić u rubrici Poslovanje od Zoran Jurić (8.5k bodova)
Sve je jasno iz pitanja s burze - da li da ulažem u dionicu hotela Maistre MAIS-R-A i koliko? Isplatili se kome?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Robert Mali od Robert Mali (6.9k bodova)

Dionica Maistra MAIS-R-A je u ovom trenu u 89% vlasništvu tvrtke ADRIA RESORTS D.O.O. koja je u vlasništvu poznate ADRIS GRUPE d.d. Ostali "sitni dioničari" su uglavnom fizičke osobe (i nešto skrbničkih računa). Večinski vlasnik ove dionice se do sada pokazao kao ozbiljna kompanija, koja vrlo konzervativno posluje tako da ne treba očekivati neke ishitrene ili na našem tržištu iznenađujuće poteze. Namjera vlasnika je jasna - stjecanje 100% vlasništva kako bi kasnije mogli upravljati bez velikog nadzora javnosti (što je u najboljem interesu dioničara ADRS-a). Adris je kupio Maistru za sitan novac i to od banaka koje su ih stekle na sumnjivi način spajajući hotele Jadran i Anita. Kako je Adris sam po sebi privatiziran na sumnjiv ali legalan način sa Markovićevim zakonom iz 90-te godine te s obzir ko je sve upetljan u cijelu priču (o tome nema ni riješi u mainstream medijima) možemo reći da ova cijela grupacija djeluje pod velikim utjecajem politički podobnih struktura ali - legalno. 

Već i sada vlasnici imaju 100% kontrolu upravljanja, jedino što bi na burzi morali objašnjavati neke možda nepopularne poslovne poteze vezane uz optimizaciju portfelja nekretnina. Ukoliko i ne uspije javna ponuda, prije će ostati status quo nego li će pokrenuti neke ishitrene i agresivne poteze prema malim dioničarima MAIS koji su ipak u velikoj većini bivši i sadašnji zaposlenici MAIS. Godinama je svima jasno da dividendu tako i onako ne isplaćuju (osim nešto sitno). Trenutna dobit po dionici je oko 10 kn do 11 kn, a sa novim hotelom Amarin (sljedeće sezone, link o njemu niže u mom odgovoru) će vjerojatno biti 12 do 13 kn. A opet nakon toga - slijedi gradnja hotela Park i daljnji rast.

U nekim drugim zemljama postoji zakon koji štiti male dioničare, pa kada u slučaju da većinski vlasnik zadužuje tvrtku za velike iznose (što se ovdje uredno događa) mora male dioničare isplatiti po knjigovodstvenoj vrijednosti (naravno, samo ako se ne slažu sa tim postupkom). A u Hrvatskoj mali dioničar strepi da li će većinski napraviti tzv. debt equity i razrjediti dionice na tržištu. No, u ovom slučaju prethodno zaduživanje kod banaka po stopi od 4% je ipak opravdavno i fer prema malim dioničarima. 

Bitno je ovdje naglasiti da Maistra od početka ulaže u svoje hotele, nastaju novi hoteli svako malo, obnavljaju se stariji. Npr.

  1. Hotel Lone - http://www.vecernji.hr/u-rovinju-napokon-otvoren-hotel-lone-nas-jedini-dizajnerski-hotel-304674 [vecernji.hr]
  2. Hotel Amarinhttp://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/node_1707/Novi-Maistrin-hotel-Amarin-broji-dane-do-otvaranja-Rovinjski-Disneyland-postaje-novi-obiteljski-hit [novilist.hr]

Po meni, problem s Maistrom je što ova dionica je jako podcjenjena i nitko (bar ne originalni vlasnici, a to su mahom radnici Maistre) neće je prodavat ispod 600 do 700 kn. To vidimo po malom prometu na ovoj dionici. Tu i tamo neka kupoprodaja i to je sve. Tek kad dionica dođe na nekih 500 kn po dionici povećavat će se prometi kod nje. 

Ako pogledaje druge turističke dionice na ZSE, možete za Maistru reći da su skoro najlikvidnije dionice na burzi. Osim toga, rijetko koja je bolja od Maistre (tu bi izdvojio HIMR-R-A). Tako da se sada svakako isplati ulagati u Maistru, ali rezultate očekujte srednjeročno - za koju godinu. 

Za kraj pozitivna preporuka Vlahovića i poticaj na ulaganje malim dioničarima u dionicu Maistra MAIS-R-A može se pronaći ovdje: http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/vlahovic-nasi-su-ciljevi-rast-razvoj-i-dugorocna-stabilnost-tvrtke-535263

Goran Dren 14.12.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Goran Dren (6.1k bodova) Kada će biti rast turističke dionice Maistra MAIS-R-A?
Ivana Mačić od Ivana Mačić (7.9k bodova)
Dimitrije, koliko je to "jako" kada kažeš da je dionica jako podcijenjena? Možeš napisati u brojkama?

Slična pitanja

2 odgovora
Goran Dren 14.12.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Goran Dren (6.1k bodova)
1 odgovor
2 odgovora
1 odgovor
1 odgovor
4 odgovora
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

15.9k odgovora

3.8k komentara

1.3k korisnika

...