Da li da ulažem u dionicu Maistre MAIS-R-A i koliko?

539 pogleda
Zoran pitano 17.11.2016. u kategoriji Poslovanje od korisnika Zoran Superaktivan (4,435 bodova)
Sve je jasno iz pitanja s burze - da li da ulažem u dionicu hotela Maistre MAIS-R-A i koliko? Isplatili se kome?

Please log in or register to answer this question.

1 odgovor

+2 glasova
Dimitrije-Vuk Veličković odgovoreno 23.11.2016. od korisnika Dimitrije-Vuk Veličković Superaktivan (4,957 bodova)

Dionica Maistra MAIS-R-A je u ovom trenu u 89% vlasništvu tvrtke ADRIA RESORTS D.O.O. koja je u vlasništvu poznate ADRIS GRUPE d.d. Ostali "sitni dioničari" su uglavnom fizičke osobe (i nešto skrbničkih računa). Večinski vlasnik ove dionice se do sada pokazao kao ozbiljna kompanija, koja vrlo konzervativno posluje tako da ne treba očekivati neke ishitrene ili na našem tržištu iznenađujuće poteze. Namjera vlasnika je jasna - stjecanje 100% vlasništva kako bi kasnije mogli upravljati bez velikog nadzora javnosti (što je u najboljem interesu dioničara ADRS-a). Adris je kupio Maistru za sitan novac i to od banaka koje su ih stekle na sumnjivi način spajajući hotele Jadran i Anita. Kako je Adris sam po sebi privatiziran na sumnjiv ali legalan način sa Markovićevim zakonom iz 90-te godine te s obzir ko je sve upetljan u cijelu priču (o tome nema ni riješi u mainstream medijima) možemo reći da ova cijela grupacija djeluje pod velikim utjecajem politički podobnih struktura ali - legalno. 

Već i sada vlasnici imaju 100% kontrolu upravljanja, jedino što bi na burzi morali objašnjavati neke možda nepopularne poslovne poteze vezane uz optimizaciju portfelja nekretnina. Ukoliko i ne uspije javna ponuda, prije će ostati status quo nego li će pokrenuti neke ishitrene i agresivne poteze prema malim dioničarima MAIS koji su ipak u velikoj većini bivši i sadašnji zaposlenici MAIS. Godinama je svima jasno da dividendu tako i onako ne isplaćuju (osim nešto sitno). Trenutna dobit po dionici je oko 10 kn do 11 kn, a sa novim hotelom Amarin (sljedeće sezone, link o njemu niže u mom odgovoru) će vjerojatno biti 12 do 13 kn. A opet nakon toga - slijedi gradnja hotela Park i daljnji rast.

U nekim drugim zemljama postoji zakon koji štiti male dioničare, pa kada u slučaju da većinski vlasnik zadužuje tvrtku za velike iznose (što se ovdje uredno događa) mora male dioničare isplatiti po knjigovodstvenoj vrijednosti (naravno, samo ako se ne slažu sa tim postupkom). A u Hrvatskoj mali dioničar strepi da li će većinski napraviti tzv. debt equity i razrjediti dionice na tržištu. No, u ovom slučaju prethodno zaduživanje kod banaka po stopi od 4% je ipak opravdavno i fer prema malim dioničarima. 

Bitno je ovdje naglasiti da Maistra od početka ulaže u svoje hotele, nastaju novi hoteli svako malo, obnavljaju se stariji. Npr.

  1. Hotel Lone - http://www.vecernji.hr/u-rovinju-napokon-otvoren-hotel-lone-nas-jedini-dizajnerski-hotel-304674 [vecernji.hr]
  2. Hotel Amarinhttp://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/node_1707/Novi-Maistrin-hotel-Amarin-broji-dane-do-otvaranja-Rovinjski-Disneyland-postaje-novi-obiteljski-hit [novilist.hr]

Po meni, problem s Maistrom je što ova dionica je jako podcjenjena i nitko (bar ne originalni vlasnici, a to su mahom radnici Maistre) neće je prodavat ispod 600 do 700 kn. To vidimo po malom prometu na ovoj dionici. Tu i tamo neka kupoprodaja i to je sve. Tek kad dionica dođe na nekih 500 kn po dionici povećavat će se prometi kod nje. 

Ako pogledaje druge turističke dionice na ZSE, možete za Maistru reći da su skoro najlikvidnije dionice na burzi. Osim toga, rijetko koja je bolja od Maistre (tu bi izdvojio HIMR-R-A). Tako da se sada svakako isplati ulagati u Maistru, ali rezultate očekujte srednjeročno - za koju godinu. 

Za kraj pozitivna preporuka Vlahovića i poticaj na ulaganje malim dioničarima u dionicu Maistra MAIS-R-A može se pronaći ovdje: http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/vlahovic-nasi-su-ciljevi-rast-razvoj-i-dugorocna-stabilnost-tvrtke-535263

Goran Dren pitano 14.12.2016. u kategoriji Poslovanje od korisnika Goran Dren Superaktivan (3,893 bodova) Kada će biti rast turističke dionice Maistra MAIS-R-A?
Ivana Mačić commented 24.01.2017. od korisnika Ivana Mačić Aktivan (676 bodova)
Dimitrije, koliko je to "jako" kada kažeš da je dionica jako podcijenjena? Možeš napisati u brojkama?

Slična pitanja

2 odgovora 1,376 pogleda
1 odgovor 1,192 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,051 pitanja

2,673 odgovora

1,320 komentara

692 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...