222 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Poslovanje od Ivan Gačić (7.2k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Kako to da su dionice Tesle značajno skočile na burzi tokom 2020. godine? Do sad se pričalo da je Tesla pred bankrotom i da Elon Musk šuti o tome. No sada se dogodio odjednom obrat. Kako to?
* povezano sa odgovorom na pitanje: Gdje i kako mogu kupovati dionice na internetu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+2 glasa
Buket Buketić od Buket Buketić (5.2k bodova)

Lock down je prvenstveno uzrokovao padom cijene energenata kao što su nafta i plin, što je za posljedicu izazvalo padom cijena naftnih kompanija i naftnih derivata u energetskom sektoru (što ne mora značiti da su one s ekonomskog aspekta stajale loše, ali to je sad drugi par rukava - način poslovanja naftnih kompanija).
Zašto se desio pad cijene nafte? Naftom se trguje na burzi ugovorima s rokom dospijeća, kako radi lock downa nije bilo nikakvog transporta, nafta je postojala u skladištu ali se nije preuzimala od strane kupaca. Što je automatski za posljedicu izazvalo padom cijena svega što je povezano s naftnim derivatima. I u tim trenucima se sve više okretalo razmišljanje prema obnovljivim izvorima energije i spravama koje su pogonjene produktom obnovljivih izvora energije - električnom energijom.

Interesantno je  primijetiti, ako se pogledaju grafovi na NYMEXU (dat ću link niže u tekstu), kretanja dionica npr. tvrtke Exxon Mobile (kao naftne kompanije) i dionice tvrtke Tesla (kao kompanije koja proizvodi automobile pogonjene električnom energijom), u periodu pada cijena dionice tvrtke Exxon Mobile odvijao se rast cijena dionica tvrtke Tesla.Kretanje cijena dionica tvrtke Exxon Mobile: https://www.nyse.com/quote/XNYS:XOM
Kretanje cijena dionica tvrtke Tesla: https://www.nyse.com/quote/XNGS:TSLA

Slična pitanja

1 odgovor
2 odgovora
4 odgovora
2 odgovora
Robert Mali 09.02.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Robert Mali (4.8k bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.6k pitanja

15.1k odgovora

3.4k komentara

1.4k korisnika

...