292 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Kompanije i karijere od Ivan Gačić
promjena rubrike od Znatko
Kako to da su dionice Tesle značajno skočile na burzi tokom 2020. godine? Do sad se pričalo da je Tesla pred bankrotom i da Elon Musk šuti o tome. No sada se dogodio odjednom obrat. Kako to?
* povezano sa odgovorom na pitanje: Gdje i kako mogu kupovati dionice na internetu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Arya Oberoj od Arya Oberoj

Lock down je prvenstveno uzrokovao padom cijene energenata kao što su nafta i plin, što je za posljedicu izazvalo padom cijena naftnih kompanija i naftnih derivata u energetskom sektoru (što ne mora značiti da su one s ekonomskog aspekta stajale loše, ali to je sad drugi par rukava - način poslovanja naftnih kompanija).
Zašto se desio pad cijene nafte? Naftom se trguje na burzi ugovorima s rokom dospijeća, kako radi lock downa nije bilo nikakvog transporta, nafta je postojala u skladištu ali se nije preuzimala od strane kupaca. Što je automatski za posljedicu izazvalo padom cijena svega što je povezano s naftnim derivatima. I u tim trenucima se sve više okretalo razmišljanje prema obnovljivim izvorima energije i spravama koje su pogonjene produktom obnovljivih izvora energije - električnom energijom.

Interesantno je  primijetiti, ako se pogledaju grafovi na NYMEXU (dat ću link niže u tekstu), kretanja dionica npr. tvrtke Exxon Mobile (kao naftne kompanije) i dionice tvrtke Tesla (kao kompanije koja proizvodi automobile pogonjene električnom energijom), u periodu pada cijena dionice tvrtke Exxon Mobile odvijao se rast cijena dionica tvrtke Tesla.Kretanje cijena dionica tvrtke Exxon Mobile: https://www.nyse.com/quote/XNYS:XOM
Kretanje cijena dionica tvrtke Tesla: https://www.nyse.com/quote/XNGS:TSLA

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...