Da li ulagati u dionicu HIMR-R-A (Hoteli Imperial Rab)?

686 pogleda
Zoran pitano 21.05.2016. u kategoriji Poslovanje od korisnika Zoran Superaktivan (4,435 bodova)
Da li preporučate ulaganje u dionice hotela Imperial Rab (HIMR-R-A) na otoku Rabu? Koja je Vaša procjena koliko danas ta dionica stvarno vrijedi?
related to an answer for: U koje burzovne dionice ulagati?

Please log in or register to answer this question.

2 odgovor(a)

+6 glasova
Dimitrije-Vuk Veličković odgovoreno 23.11.2016. od korisnika Dimitrije-Vuk Veličković Superaktivan (4,957 bodova)

Definitivno je trebalo ulagati u dionicu hotelskog lanca "Imperial Rab" prije ljeta 2016. kada se dogodila prodaja oko 50% tih dionica iz državnog portfelja u privatni (Valamar + AZ fond) po cijeni 800 kn za dionicu. To je bio treći pokušaj prodaje od strane RH (konkretno od strane CERP-a). Tada se dogodio trenutni skok na burzi sa oko 600 kn na 800 kn po dionici odnosno porast vrijednosti za 33%. Na 100.000 kuna uloženih novaca ste mogli zaraditi 33.000 kn.

No vratimo se fundamentima ove dionice...

Imperial Rab, najveće turističko poduzeće i jedan od dva najveća poslodavca na otoku Rabu je jedna od najvećih hotelskih kuća u sjevernom dijelu Jadrana. Prema riječima rapskog gradonačelnika hoteli Imperial su jedna od najvažnijih tema za gospodarstvo grada i otoka Raba i brojne obitelji i poduzetnike koji uz Imperial egzistiraju i ovise o njegovom statusu, snazi, stabilnosti i kvaliteti.

Dugo je dionica HIMR-R-A bila podcijenjena (DCF metod, NFCF metod - procjena vrijednosti varira ovisno o visini diskontne stope koja se smatra odgovarajucom, equity metod) da bi upravo ova zadnja prodaja pokazala svu raskoš odnosno vrijednost ove dionice. Nadalje, vezano za zemljište na kojem je sagrađen ovaj hotelski lanac po mojim informacijama Imperijal je jedna od rijetkih turističkih firmi koja se uspjela gruntovno upisati na veći dio zemljišta. Iako je knjigovodstvena vrijednost samo jedan segment analize ona je kod turističkih društava i najvažnija pogotovo u kontekstu trenutne potražnje. Većina (aline svi!) hoteli iz ovog lanca su obnovljeni, no za to su podignuti krediti koji se i dalje otplaćuju. Prihodi svake godine od 2007. godine bilježe rast i društvo odlično napreduje na turističkom tržištu. No, boljim uvidom reklo bi se da jaše na krilima prirodnog rasta turizma u RH - dakle, ništa bolje niti lošije, odnosno nema nikakvu specijalnu ponudu, unikatnu i drugačiju nego bilo koja odlična lokacija na Jadranu. Što će reći da postoji ogromni potencijal za rast i zbog toga - definitno sada kada je dionica došla u prave ruke - u ruke privatnika - očekuje se daljnji rast, ali i dodatna ulaganja.

U svakom slučaju - sada je pravo vrijeme za (OPET!) novo ulaganje u dionicu HIMR-R-A.

Goran Dren pitano 30.01.2017. u kategoriji Poslovanje od korisnika Goran Dren Superaktivan (3,893 bodova) Ulažete li u HZLA-R-A (HOTELI ZLATNI RAT D.D.) i zašto?
+6 glasova
Mali Dioničar odgovoreno 03.02.2017. od korisnika Mali Dioničar Aktivan (392 bodova)

Trenutno treba izbjegavati kupovati HIMR-R-A jer se upravo nagovještava pad dionica i to strmoglavi zbog neodlučnosti uprave u daljnjim postupanjima sa tutističkim lancem hotela. Naime, nagomilani problemi nikako da se počnu rješavati iako je novi vlasnik već neko vrijeme nagovještavao promijene.

Po meni, cijena dionice će pasti na 700 kuna u sljedećem periodu (ispod cijene po kojoj je kupljen hotel od države) tako da preporučam prodaju dionica svo dok ne dođe vrijeme poboljšanja poslovnih procesa unutar ovog turističkog lanca od novog vlasnika.

Sretno!

Mario Daka commented 08.02.2017. od korisnika Mario Daka Superaktivan (7,333 bodova)
@Mali dioničaru, izgleda da su ti ostali dioničari pročitali ovaj članak i trgovanje sa imperialom stoji već danima na nuli. Hehehe... Tko je jamio - je jamio.
Znatko commented 11.02.2017. od korisnika Znatko Aktivan (901 bodova)
:D Mislite da Znatko ima utjecaja na stanje dionica na domaćim burzama?!? LOL!

Slična pitanja

1 odgovor 539 pogleda
2 odgovora 1,376 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,051 pitanja

2,673 odgovora

1,320 komentara

692 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...