1.2k pregleda
Zoran Jurić u rubrici Poslovanje od Zoran Jurić
Da li preporučate ulaganje u dionice hotela Imperial Rab (HIMR-R-A) na otoku Rabu? Koja je Vaša procjena koliko danas ta dionica stvarno vrijedi?
* povezano sa odgovorom na pitanje: U koje burzovne dionice ulagati?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Robert Mali od Robert Mali

Definitivno je trebalo ulagati u dionicu hotelskog lanca "Imperial Rab" prije ljeta 2016. kada se dogodila prodaja oko 50% tih dionica iz državnog portfelja u privatni (Valamar + AZ fond) po cijeni 800 kn za dionicu. To je bio treći pokušaj prodaje od strane RH (konkretno od strane CERP-a). Tada se dogodio trenutni skok na burzi sa oko 600 kn na 800 kn po dionici odnosno porast vrijednosti za 33%. Na 100.000 kuna uloženih novaca ste mogli zaraditi 33.000 kn.

No vratimo se fundamentima ove dionice...

Imperial Rab, najveće turističko poduzeće i jedan od dva najveća poslodavca na otoku Rabu je jedna od najvećih hotelskih kuća u sjevernom dijelu Jadrana. Prema riječima rapskog gradonačelnika hoteli Imperial su jedna od najvažnijih tema za gospodarstvo grada i otoka Raba i brojne obitelji i poduzetnike koji uz Imperial egzistiraju i ovise o njegovom statusu, snazi, stabilnosti i kvaliteti.

Dugo je dionica HIMR-R-A bila podcijenjena (DCF metod, NFCF metod - procjena vrijednosti varira ovisno o visini diskontne stope koja se smatra odgovarajucom, equity metod) da bi upravo ova zadnja prodaja pokazala svu raskoš odnosno vrijednost ove dionice. Nadalje, vezano za zemljište na kojem je sagrađen ovaj hotelski lanac po mojim informacijama Imperijal je jedna od rijetkih turističkih firmi koja se uspjela gruntovno upisati na veći dio zemljišta. Iako je knjigovodstvena vrijednost samo jedan segment analize ona je kod turističkih društava i najvažnija pogotovo u kontekstu trenutne potražnje. Većina (aline svi!) hoteli iz ovog lanca su obnovljeni, no za to su podignuti krediti koji se i dalje otplaćuju. Prihodi svake godine od 2007. godine bilježe rast i društvo odlično napreduje na turističkom tržištu. No, boljim uvidom reklo bi se da jaše na krilima prirodnog rasta turizma u RH - dakle, ništa bolje niti lošije, odnosno nema nikakvu specijalnu ponudu, unikatnu i drugačiju nego bilo koja odlična lokacija na Jadranu. Što će reći da postoji ogromni potencijal za rast i zbog toga - definitno sada kada je dionica došla u prave ruke - u ruke privatnika - očekuje se daljnji rast, ali i dodatna ulaganja.

U svakom slučaju - sada je pravo vrijeme za (OPET!) novo ulaganje u dionicu HIMR-R-A.

+8 glasa
Marin Barić od Marin Barić

Trenutno treba izbjegavati kupovati HIMR-R-A jer se upravo nagovještava pad dionica i to strmoglavi zbog neodlučnosti uprave u daljnjim postupanjima sa tutističkim lancem hotela. Naime, nagomilani problemi nikako da se počnu rješavati iako je novi vlasnik već neko vrijeme nagovještavao promijene.

Po meni, cijena dionice će pasti na 700 kuna u sljedećem periodu (ispod cijene po kojoj je kupljen hotel od države) tako da preporučam prodaju dionica svo dok ne dođe vrijeme poboljšanja poslovnih procesa unutar ovog turističkog lanca od novog vlasnika.

Sretno!

Mario Daka od Mario Daka
@Mali dioničaru, izgleda da su ti ostali dioničari pročitali ovaj članak i trgovanje sa imperialom stoji već danima na nuli. Hehehe... Tko je jamio - je jamio.
Znatko od Znatko
:D Mislite da Znatko ima utjecaja na stanje dionica na domaćim burzama?!? LOL!

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.9k pitanja

18.8k odgovora

5.9k komentara

1.5k korisnika

...