170 pregleda
Kuzma Topić u rubrici Pravo od Kuzma Topić [Megaktivan] (11.1k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Postoji li nacin za zastiti ideju - da se sutra ne pojavi milijun slicinih stranica - ka sta je s crnim jajom?

Kako zastiti svoj rad na internetu (web ideje, kod, slike ....)

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+2 glasa
Jean Louis od Jean Louis [Proaktivan] (736 bodova)

Zaštita autorskih prava sama po sebi i na Internetu ne postoji, jer Internet nema svoj pravilnik o tome.

Zaštita autorskih prava postoji u zakonima država u jurisdikcijama gdje se čini neki prekršaj u vezi autorskih prava.

Tako na primjer, ako je počinitelj u Srbiji, a autor u Hrvatskoj, samo se po zakonima u Srbiji počinitelj može ganjati za odštete po pitanju prekršaja nekih autorskih prava. Za tako nešto je potrebno imati dosta novaca, živaca i vremena, posebno kad je u pitanju Balkan.

Ukoliko se žele zaštititi podaci koji izlaze na pretraživačima, onda je moguće te pretraživače koji imaju svoje sjedište u SAD, kao npr. Google, narediti putem DMCA zakona da takav sadržaj uklone iz svoje baze podataka. Ukoliko se druga strana oglasi i proturiječi takvoj naredbi, dolazi do novih okolnosti, čak i do sudskih sporova. Ukoliko se druga strana ne oglasi, Google je dužan ukloniti takav sadržaj. Potražite na Internetu "Google DMCA Report Notice" da nađete kako napraviti takvu naredbu.

Putem DMCA zakona, koji je američki zakon, kod svaka US firme i čak kod web hostinga je moguće brzinom ukloniti nedozvoljeno objavljene sadržaje. Pošto je dosta web hosting firmi kod US firmi, onda je i zadatak nešto lakši za sprovesti.

Putem sličnih zakona u drugim državama je isto tako moguće ukloniti nedozvoljene sadržaje. Prvo se trebate žaliti onome ko te sadržaje nedozvoljeno objavljuje i to zapisati, čuvati svoju komunikaciju i najbolje poslati upozorenje pismom ili faksom i to zabilježiti kod odvjetnika. Nakon toga se žalite web hosting ponuđaču usluga ukoliko u toj državi postoji odgovornost web hosting firme da skine takve sadržaje. Čak i ako ne postoji zakonska mogućnost, moguće je da firma sama po sebi ima pravilnik da ne žele tolerirati takve sadržaje.

Nakon toga se možete žaliti svim pretraživačima i ukinuti nedozvoljeno objavljene sadržaje iz pretraživača čime ukidate i priljev novih posjetilaca na takve sadržaje.

Copyright ili autorska prava se u većini država stiču jednostavnim činom stvaranja djela i tako su djela automatski zaštićena. Unutar S.A.D. je moguće registrirati sva djela čime se postiže efekat da postoji dokaz autorstva na što će većina US firmi da reagira brzinom i da ukloni takve sadržaje. Registracija košta samo US $30 za neograničeni broj djela ili sadržaja koji se tako jednokratno registriraju.

Slična pitanja

1 odgovor 343 pregleda
99 10.06.2015. pitanje u rubrici Obrazovanje od 99 [Ekstraktivan] (9.7k bodova)
1 odgovor 347 pregleda

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.5k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...