159 pregleda
Kuzma Topić u rubrici Priroda od Kuzma Topić [Megaktivan] (11.2k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Sta je to zika virus? Kolika je realna prijetnja od njega a koliko je toga napuvana prica radi stavova medija da se sve mora prenapuvat? Je li postoji globalna prijetnja od virusa?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
99 od 99 [Ekstraktivan] (9.7k bodova)

Širenju Zika virusa pridonose komarci te se povezuje s porastom slučajeva mikrocefalije u zemljama zahvaćenim epidemijom. Slučajevi infekcije pronađeni su i kod putnika-povratnika u Europu. Manifestira se simptomima kao što su bolovi u zglobovima i teške glavobolje. Lijeka ni cjepiva nema, samo se ublažavaju simptomi. Ovdje Svjetsku zdravstvenu organizaciju zabrinjava veliki potencijal za globalno širenje zaraze te nepostojanje cjepiva.

Za sada nije poznato može li prenijeti s jedne na drugu osobu. U većine odraslih pacijenata, infekcija virusom Zika izaziva samo blaže simptome poput bolova u zglobovima, visoke temperature, glavobolje i osipa. Za tu bolest nema lijeka kao ni cjepiva, već se samo ublažavaju simptomi.

Kako se i kada prenosi Zika virus?

Virus Zika uglavnom prenosi azijski tigrasti komarac Aedes aegypti, no i velik broj drugih vrsta komaraca može prenijeti infekciju. Do prijenosa najčešće dolazi tijekom dana (u rano jutro te poslijepodne).

Drugi načini zaraze su prijenos s majke na dijete te postoji mogućnost prijenosa spolnim putem i transfuzijom krvnih pripravaka.

Slična pitanja

3 odgovora 653 pregleda
3 odgovora 169 pregleda
3 odgovora 180 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...