258 pregleda
Goran Dren u rubrici Poslovanje od Goran Dren [Ekstraktivan] (5.3k bodova)

Kako imam poduzetničku ideju i sastavio sam svoj prvi poslovni plan za 1. i sljedećih par godina, imam pitanje odakle financirati moju poduzetničku ideju? Svaka pomoć oko financiranja poduzetničke ideje je dobrodošla. Hvala.

Jean Louis od Jean Louis [Proaktivan] (736 bodova)
Obratite pažnju na svoj poslovni plan, jer ako je plan konkretan i može jasno dati informaciju o tome kako ćete ostvariti zarade, onda je financiranje utoliko olakšano. Kod dobrih planova, ne treba tražiti investitore, već investitori saznaju za vas od usta do usta i mole vas da ulože u posao.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Mario Daka od Mario Daka [Megaktivan] (15.6k bodova)
odabran od Goran Dren
 
Najbolji odgovor

Evo, postoji nekoliko načina:

  1. Vlastiti kapital je konzervativan način financiranja, tj. kada doista nemate izbora krećete s vlastitim sredstvima.
  2. Pozajmica od privatne osobe.
  3. Slobodne rezerve ili kapitalne rezerve koristite kada osim sredstava za temeljni kapital raspolažete i drugim slobodnim sredstvima i trebaju vam u poduzeću, a ne želite prema poduzeću sklapati "ugovor o pozajmici" te time ne želite da bilanca poduzeća izgleda zaduženo. u ovom slučaju možete donijeti odluku o uplati tzv. slobodnih rezervi (kapitalne rezerve), koje opet odlukom možete povući u bilo kojem trenutku tj. u bilo kojem trenutku kada imate sredstava i kada je to za poduzeće prihvatljivo.
  4. Kredit - nakon početka poslovanja tvrtke i određenog pregleda poslovanja banka ili koja druga institucija mogu ocijeniti vaše poduzeće kao kandidata za kredit.
  5. Ulog u stvarima - počinjete poslovanje i nemate sredstava za uplatu u temeljni kapital, ali posjedujete određene stvari (npr. kompjutor, namještaj, ...), tada imate mogućnost da vam ulog bude u stvarima koje ćete ionako koristiti za poslovanje poduzeća.
  6. Partnerstvo - nemate dovoljno sredstava za pokretanje poduzetničke ideje, no imate financijski potkovanog partnera koji je voljan s vama započeti poslovanje
  7. Venture capital (VC) je vrsta rizičnog kapitala, tj. predstavlja specijalizirane (međunarodne) tvrtke koje ulažu u novoosnovana poduzeća za koja postoji očekivanje da će donositi profit po visokim stopama. VC tvrtke ulaze u vlasničku strukturu poduzeća, te unaprijed planiraju vlastitu strategiju izlaska iz tvrtke.
  8. Investitori-anđeli - poslovni anđeli su u pravilu pojedinci poznati u društvenoj zajednici koji ulažu svoja sredstva u novoosnovane tvrtke. Modeli ulaska u poduzeće mogu biti kroz ulazak u vlasničku strukturu ili formiranjem potraživanja od strane anđela (odnosno obveze za tvrtku).
  9. Crowdfunding (financiranje zajednice) je noviji način financiranja poduzetničke ideje gdje se Vaša tvrtka/ideja financira od strane većeg broja pojedinaca (mase ili engl. crowd). Postoje online servisi koji na svojim web stranicama predstavljaju poduzetničke projekte koji ako se posjetiteljima svide oni praktički glasaju odnosno financiraju ideju svojim novcem (ulozima).

Slična pitanja

3 odgovora 429 pregleda
1 odgovor 410 pregleda
Mia Marijanović 31.03.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Mia Marijanović [Ekstraktivan] (7.5k bodova)
1 odgovor 245 pregleda
Biljana Tandara 10.06.2014. pitanje u rubrici Poslovanje od Biljana Tandara [Superaktivan] (3.0k bodova)
Znatko medijski pokriva

CRO commerce 2022Najnoviji eCommerce trendovi na četvrtoj CRO commerce konferenciji u organizaciji trgovaca

Zagreb, 07.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Ignite the Spark

Zagreb, 13.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

‘ko?VA! Konferencija VIRTUALNI ASISTENT


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava
Znatko medijski pokriva


Phygital – the future of retail!

Konferencija namijenjena robi široke potrošnje (FMCG).

22.10.2022.
Mozaik Centar Zagreb


PRIJAVA

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.2k pitanja

14.7k odgovora

3.2k komentara

1.4k korisnika

...