Mia Marijanović u rubrici Poslovanje od
Kako napisati dobar poslovni plan?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Jean Louis od

Postoji dobar dokument koji je sponzoriran od jedne od UN organizacija o tome kako pripremiti poslovni plan na slijedećem linku:

http://unctad.org/en/docs/iteiia5_en.pdf

Iako se ja osobno ne slažem sa takvom pripremom poslovnog plana, jer je takva vrsta plana strateški plan koji služi mazanju očiju investitora ili banaka.

Strategija je uopćeno planiranje budućih akcija, dok je taktika konkretno i detaljno planiranje svih koraka da bi se strategija ispunila i ostvarila.

Većina poslovnih planova objašnjava strategiju, a po tome se ne može baš ništa učiniti.

Postoji jedan test oko toga da li je neki poslovni plan praktičan i upotrebljiv. Ako se poslovni plan dadne u ruke i na čitanje prosječnoj pismenoj osobi, onda takva osoba treba biti u stanju sprovesti korake tog poslovnog plana i doći do rezultata, do prodaje i do razmjene dobara.

Takav test neće niti jedan poslovni plan proći kojeg hrvatske banke prihvataju u svrhe pružanja kredita. A, poznato je da su i mnoge banke propale upravo radi tih propusta da procijene izvodljivost i isplativost poslovanja.

Prije svega, poslovni plan treba da bude plan za biznismena, za poduzetnika koji želi da postigne zaradu i ostvari poslovne ciljeve.

Riječ plan se treba koristiti za strateško planiranje koje opet treba biti razloženo na svoje korake i onda svaki korak ili dio te strategije predstavlja program. Programom se obistinjuje jedan dio strategije. Programi su vrlo detaljni i konkretni. Strategija će na primjer da kaže da se želi otvoriti podružnica u Splitu, dok će program za otvaranje podružnice da kaže da se treba platiti benzin ili karta za odlazak u Split, da se treba platiti hotel i smještaj, da je potrebno otići u urede i raspitati se, da je potrebno kontaktirati novine i pitati za točne cijene oglašavanja i tako dalje. Programi se bave taktikom koja je vrlo detaljna i precizna i koja sadrži i svoje uvjetne korake.

Ukoliko se neki dio programa ne može ispuniti sam za sebe, za tu svrhu se izrađuje projekat kojim se onda jedan korak programa koji je na prvi pogled neizvodljiv ili kompleksan razlaže na više manjih izvodljivih i jednostavnih koraka.

Sprovođenjem programa i projekata, obistinjuje se strateški plan, a razlog strategije je ostvariti ciljeve i svrhu planiranja i uopćeno pružati i stvarati vrijedan proizvod koji se može zamijeniti za novac ili druge vrijednosti.

Slična pitanja

1 odgovor 375 👀
2 odgovora 368 👀
Margareta Jurisi 29.10.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Margareta Jurisi
1 odgovor 252 👀
1 odgovor 365 👀
1 odgovor 1.9k 👀
3 odgovora 695 👀
Ivan Bilić 12.04.2015. pitanje u rubrici Poslovanje od Ivan Bilić
2 odgovora 214 👀
Marija Userin 30.09.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Marija Userin
1 odgovor 670 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...