465 pregleda
Mia Marijanović u rubrici Poslovanje od Mia Marijanović (9.4k bodova)
Kako napisati dobar poslovni plan?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Jean Louis od Jean Louis (941 bodova)

Postoji dobar dokument koji je sponzoriran od jedne od UN organizacija o tome kako pripremiti poslovni plan na slijedećem linku:

http://unctad.org/en/docs/iteiia5_en.pdf

Iako se ja osobno ne slažem sa takvom pripremom poslovnog plana, jer je takva vrsta plana strateški plan koji služi mazanju očiju investitora ili banaka.

Strategija je uopćeno planiranje budućih akcija, dok je taktika konkretno i detaljno planiranje svih koraka da bi se strategija ispunila i ostvarila.

Većina poslovnih planova objašnjava strategiju, a po tome se ne može baš ništa učiniti.

Postoji jedan test oko toga da li je neki poslovni plan praktičan i upotrebljiv. Ako se poslovni plan dadne u ruke i na čitanje prosječnoj pismenoj osobi, onda takva osoba treba biti u stanju sprovesti korake tog poslovnog plana i doći do rezultata, do prodaje i do razmjene dobara.

Takav test neće niti jedan poslovni plan proći kojeg hrvatske banke prihvataju u svrhe pružanja kredita. A, poznato je da su i mnoge banke propale upravo radi tih propusta da procijene izvodljivost i isplativost poslovanja.

Prije svega, poslovni plan treba da bude plan za biznismena, za poduzetnika koji želi da postigne zaradu i ostvari poslovne ciljeve.

Riječ plan se treba koristiti za strateško planiranje koje opet treba biti razloženo na svoje korake i onda svaki korak ili dio te strategije predstavlja program. Programom se obistinjuje jedan dio strategije. Programi su vrlo detaljni i konkretni. Strategija će na primjer da kaže da se želi otvoriti podružnica u Splitu, dok će program za otvaranje podružnice da kaže da se treba platiti benzin ili karta za odlazak u Split, da se treba platiti hotel i smještaj, da je potrebno otići u urede i raspitati se, da je potrebno kontaktirati novine i pitati za točne cijene oglašavanja i tako dalje. Programi se bave taktikom koja je vrlo detaljna i precizna i koja sadrži i svoje uvjetne korake.

Ukoliko se neki dio programa ne može ispuniti sam za sebe, za tu svrhu se izrađuje projekat kojim se onda jedan korak programa koji je na prvi pogled neizvodljiv ili kompleksan razlaže na više manjih izvodljivih i jednostavnih koraka.

Sprovođenjem programa i projekata, obistinjuje se strateški plan, a razlog strategije je ostvariti ciljeve i svrhu planiranja i uopćeno pružati i stvarati vrijedan proizvod koji se može zamijeniti za novac ili druge vrijednosti.

Zoran Jurić 23.11.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Zoran Jurić (8.6k bodova) Kako napraviti analizu tržišta za poslovni plan?

Slična pitanja

1 odgovor
Zoran Marković 12.09.2015. pitanje u rubrici Poslovanje od Zoran Marković (4.0k bodova)
2 odgovora
Margareta Jurisi 29.10.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Margareta Jurisi (897 bodova)
1 odgovor
Zoran Jurić 23.11.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Zoran Jurić (8.6k bodova)
1 odgovor
Goran Dren 01.09.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Goran Dren (6.2k bodova)
1 odgovor
Nino Marić 10.12.2021. pitanje u rubrici Poslovanje od Nino Marić (15.8k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.0k pitanja

17.4k odgovora

4.5k komentara

1.4k korisnika

...