198 pregleda
Marija Userin u rubrici Poslovanje od Marija Userin
uređen od Znatko
Što je to poduzetništvo?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+11 glasa
Luka Celić od Luka Celić

PODUZETNIŠTVO

Ono je strao koliko i ljudsko društvo. ima značaj u društvenom i gospodarskom području, a taj pojam čujemo gotovo svakodnevno. Za poduzetnog čovjeka možemo reći da je on osoba koja se prihvati nečega u pravo vrijeme, ta osoba je snalažljiva i vješta u praktičnoj provedbi ideja.

 Ovaj pojam sam po sebi je kompleksan i moram napomenuti da postoje razna područja poduzetništva pa tako od nastanka ekonomije pa do moderne ekonomije. Riječ "PODUZETNIŠTVO" bi morali postaviti u njen sam korijen odnosa prema osobi a to je riječ "PODUZIMAČ" ili u prijevodu onaj koji pokreće, koji vodi i razvija poslovni pothvat.

Jedino što možemo izvući je smisao poduzetništva da bi ga razumjeli. Tako je "šira smisao" svaka aktivnost koja uključuje upornost, kreativnost, inovativnost i poduzimanje rizika za širenje i razvoj poslovne ideje. Dok je "uža smisao" proces i analiziranje vrijednosti resursa u svrhu iskorištavanja prilike za "razuman rizik".

Svaki poduzetnik bi trebao biti upoznat sa poslovnom idejom, tržištem, isplativosti proizvoda i njegovim plasiranjem dalje. Poduzetnik mora uzimati velike korake u širenju poslovne ideje, poznavati marketing, poznavati tržište i potrošače i pristupačnost proizvoda koji plasira na tržište. Sve u svemu poduzetnik je kamen temeljac svakog poduzeća, tvrtke i novih izumitelja.

+9 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić

Poduzetništvo je proces stvaranja vrijednosti ujedinjavanjem jedinstvene kombinacije resursa u svrhu iskorištavanja neke prilike. Širok je pojam te se nalazi u gotovo svim djelatnostima. Možemo ga i definirati kao proces stvaranja nove vrijednosti. 

Uključuje sve poduzetnikove djelatnosti usmjerene na ulaganja i kombinaciju potrebnih inputa, širenja na nova tržišta, stvaranja novih proizvoda i novih tehnologija.

Zadatak poduzetnika je da na najpovoljniji način kombinira i koordinira proizvode i tako maksimizira čisti profit. Poduzetništvo je temeljac gospodarskog sustava i razvoja te ga se promatra i kao zasebni proizvodni faktor.

Cilj suvremenog poduzetništva je razviti poduzetničku klimu koja obilježava orijentacije na individualnu inicijativu, kreativnost i inovacije.

Slična pitanja

1 odgovor
2 odgovora
Margareta Jurisi 29.10.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Margareta Jurisi
1 odgovor
Marija Userin 30.09.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Marija Userin
1 odgovor
Filip Jurišić 26.06.2015. pitanje u rubrici Poslovanje od Filip Jurišić
2 odgovora
1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...