Monika Kiris u rubrici Kompanije i karijere od Monika Kiris

Kakve pozitivne učinke na zaposlenje i poduzetništvo ima program društvenog bankarstva "Korak po korak" Erste banke?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Programom društvenog bankarstva Erste banka utjecala na otvaranje više od 600 radnih mjesta

U posljednjih šest godina, otkad provodi program društvenog bankarstva „Korak po korak“, kojim potiče financijsku inkluziju poduzetnika početnika, neprofitnih organizacija i društvenih poduzetnika, Erste banka financijski je podržala više od 500 klijenata s 10,8 milijuna eura, te je edukacijske programe prošlo preko 5000 polaznika. Erste banka time je direktno utjecala na otvaranje 611 novih radnih mjesta u Hrvatskoj te ih pomogla očuvati čak 1.400. Rezultati su to druge po redu procjene učinka Programa društvenog bankarstva međunarodne Erste grupe na lokalnu zajednicu u SIE regiji, provedene prema metodologiji razvijenoj u suradnji s bečkim sveučilištem Vienna University of Economics and Business.

Tina Sirotić, voditeljica Službe za društveno bankarstvo, rekla je:

„Ovaj izvještaj o učinku dodatno je vrednovao inkluzivno bankarstvo kakvo provodimo u Erste banci te potvrdio ispravnost našeg poslovnog modela. Tome u prilog ide i podatak da od ukupno financiranih 500 klijenata iz tog segmenta, samo kod njih 5% bilježimo nemogućnost ili poteškoće u servisiranju svojih obveza, što je iznimno dobar rezultat. No, inkluzivnost, pa tako i ova bankarska, nije ostvariva preko noći. Podrazumijeva prihvaćanje društvene i poslovne različitosti, kompleksnosti, kao i vlastite i tuđe ranjivosti. Zato je dodatna potvrda kroz mjerenje društvenog učinka, ne samo važna, već i nagrađujuća i motivirajuća.“

Podrškom poduzetnicima početnicima Erste banka dosad je u Hrvatskoj financirala 373 klijenata sa 6,6 milijuna eura kredita, a 4200 kandidata prošlo je kroz edukacijski program. Riječ je o posebnoj skupini klijenata, osobama koje se samozapošljavanju i žele postati poduzetnici, odnosno o poduzetnicima-početnicima koji su unutar posljednje dvije godine otvorili vlastito poduzeće, obrt ili obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo. Uz navedeno, preko 85% podržanih klijenata izjavilo je da ne bi mogli pokrenuti poslovanje, odnosno pokrenuli bi ga kasnije ili u manjem obimu. Istovremeno je podrška poduzetnicima početnicima pomogla i u zadržavanju radnih mjesta pa je 77% klijenata zadržalo radna mjesta, a njih 47% je uspjelo stvoriti nova radna mjesta. Preko 70% klijenata izjavilo je da se osjećaju optimističnije, imaju više znanja i iskustva te su mogli pozitivno odgovoriti na covid izazove u prethodnom razdoblju.

Osim podrške poduzetnicima početnicima, Erste banka usmjerena je i na podršku neprofitnih organizacija i društvenih poduzetnika. Dosad su kroz program plasirana 133 kredita u iznosu od 4,3 milijuna eura, a edukacije je prošlo gotovo 950 polaznika. Preko 80% klijenata iz ovog segmenta održalo je kontinuitet postojećih aktivnosti, a 60% ih je još dodatno povećalo. Njih 68% izjavilo je da može bolje ili jednako ostvariti svoju misiju,  a 57% ih je uspješno odgovorilo na covid izazove.

Program “Korak po korak” zajednički je program svih članica međunarodne Erste grupe u kojem sudjeluje i Erste banka u Hrvatskoj. Inicijativa društvenog bankarstva potiče financijsku inkluziju poduzetnika početnika, neprofitnih organizacija i društvenih poduzetnika, nudeći im pristup individualiziranom financijskom praćenju i nefinancijskoj podršci kroz edukacije, financijsko savjetovanje i poslovne alate. Cilj programa je davanje doprinosa razvoju zajednice, društvenoj i ekonomskoj ravnopravnosti te financijskoj inkluziji građana. Dosad je ukupno financiranje diljem regije SIE iznosilo 425 milijuna eura, a otvoreno je ili sačuvano više od 77000 radnih mjesta.

Slična pitanja

1 odgovor 1.8k 👀
1 odgovor 926 👀
1 odgovor 191 👀
1 odgovor 197 👀
2 odgovora 207 👀
Marija Userin 30.09.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Marija Userin
1 odgovor 513 👀
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

22.0k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...