Kako napisati poslovni plan?

211 pogleda
mia88 pitano 31.03.2016. u kategoriji Poslovanje od korisnika mia88 Superaktivan (2,120 bodova)
Kako napisati dobar poslovni plan?

Please log in or register to answer this question.

1 odgovor

+1 glas
Jean Louis odgovoreno 10.05.2017. od korisnika Jean Louis Aktivan (134 bodova)

Postoji dobar dokument koji je sponzoriran od jedne od UN organizacija o tome kako pripremiti poslovni plan na slijedećem linku:

http://unctad.org/en/docs/iteiia5_en.pdf

Iako se ja osobno ne slažem sa takvom pripremom poslovnog plana, jer je takva vrsta plana strateški plan koji služi mazanju očiju investitora ili banaka.

Strategija je uopćeno planiranje budućih akcija, dok je taktika konkretno i detaljno planiranje svih koraka da bi se strategija ispunila i ostvarila.

Većina poslovnih planova objašnjava strategiju, a po tome se ne može baš ništa učiniti.

Postoji jedan test oko toga da li je neki poslovni plan praktičan i upotrebljiv. Ako se poslovni plan dadne u ruke i na čitanje prosječnoj pismenoj osobi, onda takva osoba treba biti u stanju sprovesti korake tog poslovnog plana i doći do rezultata, do prodaje i do razmjene dobara.

Takav test neće niti jedan poslovni plan proći kojeg hrvatske banke prihvataju u svrhe pružanja kredita. A, poznato je da su i mnoge banke propale upravo radi tih propusta da procijene izvodljivost i isplativost poslovanja.

Prije svega, poslovni plan treba da bude plan za biznismena, za poduzetnika koji želi da postigne zaradu i ostvari poslovne ciljeve.

Riječ plan se treba koristiti za strateško planiranje koje opet treba biti razloženo na svoje korake i onda svaki korak ili dio te strategije predstavlja program. Programom se obistinjuje jedan dio strategije. Programi su vrlo detaljni i konkretni. Strategija će na primjer da kaže da se želi otvoriti podružnica u Splitu, dok će program za otvaranje podružnice da kaže da se treba platiti benzin ili karta za odlazak u Split, da se treba platiti hotel i smještaj, da je potrebno otići u urede i raspitati se, da je potrebno kontaktirati novine i pitati za točne cijene oglašavanja i tako dalje. Programi se bave taktikom koja je vrlo detaljna i precizna i koja sadrži i svoje uvjetne korake.

Ukoliko se neki dio programa ne može ispuniti sam za sebe, za tu svrhu se izrađuje projekat kojim se onda jedan korak programa koji je na prvi pogled neizvodljiv ili kompleksan razlaže na više manjih izvodljivih i jednostavnih koraka.

Sprovođenjem programa i projekata, obistinjuje se strateški plan, a razlog strategije je ostvariti ciljeve i svrhu planiranja i uopćeno pružati i stvarati vrijedan proizvod koji se može zamijeniti za novac ili druge vrijednosti.

Slična pitanja

1 odgovor 159 pogleda
blagonix pitano 12.09.2015. u kategoriji Razno od korisnika blagonix Superaktivan (1,171 bodova)
2 odgovora 275 pogleda
1 odgovor 93 pogleda
Ivana Mačić pitano 04.12.2015. u kategoriji Poslovanje od korisnika Ivana Mačić Aktivan (676 bodova)
1 odgovor 218 pogleda
4 odgovora 244 pogleda
1 odgovor 456 pogleda
nea.note pitano 22.04.2016. u kategoriji Razno od korisnika nea.note Početnik (34 bodova)
2 odgovora 871 pogleda
Goran Dren pitano 04.03.2015. u kategoriji Web Obrazovanje od korisnika Goran Dren Superaktivan (3,893 bodova)
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,046 pitanja

2,664 odgovora

1,319 komentara

703 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...