Kuzma Topić u rubrici Razno od Kuzma Topić
Unatoc tome sto lete u smrt kamikaze su nosile kacige. Cemu takva zastita kad in nema svakako spasa?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Ivan Bilić od Ivan Bilić
odabran od Kuzma Topić
 
Najbolji odgovor

Harakiri je vrsta ritualnog samoubojstva, karakteristična za kulturu Japana. Na krilima tog rituala te povijesnih ratnika samuraja, onaj tko poznaje i shvaća njihov svjetonazor, shvatiti će da su kamikaze nasljednici tog japanskog duha u narodu.

Prema američkom izvješću od 25. listopada 1944. do 15. siječnja 1945. učinak kamikaza (što na japanskom znači "božanski vjetar") je bio sljedeći:

  • 16 potopljenih brodova (od toga dva nosača, tri razarača, pet transportnih i šest raznih brodova)
  • 87 oštećenih brodova (od toga 23 nosača, pet razarača, 12 transportnih te razni drugi brodovi). 

Istodobno Japanci su u tim napadima izgubili 1.198 života (719 pilota samoubojica japanske armijske zračne službe - tzv. kamikaze i 480 mornaričke zračne službe).

Tu je dobro spomenuti da je posebno razoran napad kamikaza dogodio 18. i 19. ožujka 1945. prilikom akcije američke vojske nedaleko od japanskoga otoka Kyúshu. Tom prilikom kamikaze su iz pogona izbacili dva američka nosača, a Amerikanci su imali više od 1.000 žrtava. Amerikanci su s jedne strane bili očarani snagom volje i željom Japanaca da radije umru nego budu zarobljeni. Japanska promidžba uvijek je veličala hrabrost kamikaza i time odigrala bitnu ulogu u strategiji ratne borbe "do posljednjeg čovjeka". Pod utjecajem promidžbe gotovo je svaki Japanac prihvatio ulogu vojnika koji se žrtvuje za obranu zemlje!

Tvorac kamikaza admiral Onishi ostavio je pismo u kojem se obratio japanskoj mladosti:

„Sjetite se da ste Japanci. Vi ste blago nacije. Sa strpljivošću i odlučnošću specijalnih jedinica radite za dobrobit japanskog naroda i za mir u svijetu“. 

Pretpostavlja se da je jedan od posljednjih napada kamikaza bio usmjeren protiv sovjetskih snaga u Mandžuriji, 19. kolovoza 1945., kada su u napadu šest zrakoplova oštećeni tenk i uništen kamion.

Svi piloti od aviona do vozača F1 ih nose (pa čak i piloti X-Winga i TIE-Figtera iz Star Warsa) i to označene bojama po vlastitom izboru. S te strane ih nekad gledamo i kao modni detalj. Osim crnih kutija u avionima, kacige su najotpornije sredstvo na udare i lomove, pa piloti u njihovoj unitrašnjosti ispisuju imena - ili osobna ili najdražih članova obitelji. Također, u slučaju nezgode, kaciga pomaže u identifikaciji pilota. No zaštu su baš kamikaze koje su znale da idu ravno u smrt nosile kacige?!? Pa, na priče koje kruže kažu - iz zafrkancije! 

No, osim kaciga, oni su nosili i marame - tzv. hacimaki marame (uglavnom su ukrasene štampanim sloganima a najčešći motiv je izlazeće sunce) koje potječu iz vremena samuraja jer su kamikaze zbog svoje hrabrosti tada povezivali sa samurajima. No, osim tih marama, samuraji su nosili i kacige. 

Kako su kamikaze prvenstveno bili trenirani piloti koji su se našli u doba rata za upravljačem aviona, zbog svog samurajskog hrabrnog duha koji je oduvijek vladao u japanskom narodu te još bližeg povezivanja s njim, oblačili su ritualno jedine kacige koje su tada imali - one pilotske - isto kao što su njihovi preci (samuraji) stavljali kacige iz svojeg doba. Ritual nošenja kaciga (nekad i marama) i kod kamikaza i kod samuraja ne samo da je u japanskoj kulturi čin poistovjećivanja ova dva ratnika različitog doba, već poistovjećivanje izravno sa hrabrošću!

Slična pitanja

1 odgovor 193 👀
1 odgovor 347 👀
1 odgovor 274 👀
2 odgovora 282 👀
1 odgovor 995 👀
1 odgovor 113 👀
Ivan Ivić 16.01. pitanje u rubrici Razno od Ivan Ivić
1 odgovor 387 👀
2 odgovora 309 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...