252 pregleda
Znatkica u rubrici Restorani i barovi od Znatkica
tagovi uređeni od Znatko

Na svijetu postoji neizmjerno velik broj kultura, od kojih svaka ima svoj poseban gastronomski izričaj, određene namirnice koje se najčešće koriste i specifične začine. Pored brojnih kultura i njihovih jedinstvenih gastronomskih odrednica, postoji i tzv. fusion kuhinja koja spaja različite kulinarske elemente iz dvaju ili više različitih kultura, često kombinirajući ono najbolje od njih.

Fusion kuhinja posljedica je migracija ljudi iz jedne države u drugu (a nerijetko i kontinenta!), pri čemu su doseljenici kombinirali i spajali svoju tradiciju s tradicijom zemlje u koju su doselili – tako su nastajala nova i zanimljiva jela.

Jedna od poznatijih svjetskih fusion kuhinja je Nikkei – kombinacija kuhinje Japana i Perua. Premda na prvu zvuči neobično – spoj pomalo sterilne japanske kuhinje bez puno začina i vrele južnoameričke kulture, s mnogo začina i šarenila – Nikkei upravo predstavlja savršen balans između te dvije države, kako u korištenju začina, tako i u količini porcije na tanjuru

Svoje korijene Nikkei kuhinja vuče iz Perua, gdje se nalazi druga najveća zajednica Japanaca u Južnoj Americi (nakon Brazila), kada su japanski doseljenici, nedugo nakon dolaska, u nedostatku svojih namirnica i začina počeli spajati tradicionalne okuse i tehnike sa sastojcima koji su im bili pri ruci. Na taj način kreirana su zaista specifična i ukusna jela.

Mene zanima gdje i u kojem restoranu jesti senzacionalnu NIKKEI KUHINJU kod nas u Hrvatskoj? Zagreb? Split?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Gdje u Zagrebu pojesti kvalitetan sushi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+11 glasa
Marketing odjel d.o.o. od Marketing odjel d.o.o.
odabran od Znatkica
 
Najbolji odgovor

Da, senzacionalnu NIKKEI KUHINJU možete odnedavno isprobati i u Zagrebu.

Restoran Takenoko prvi je put doveo i popularizirao japansku kuhinju u Hrvatskoj te upoznao javnost s dotad nepoznatim egzotičnim okusima dalekog Istoka. Nakon gotovo dva desetljeća od svog otvorenja, Takenoko ponovno postavlja ljestvicu za stepenicu više i predstavlja - novi koncept nadahnut Nikkei kuhinjom

Osim standardnih i dobro poznatih jela s Takenoko potpisom, u novi meni uvršteno je 20 novih jela. Na čelu s vrhunskim chefom Rabbi Ataurom, koji se tokom karijere usavršavao u najslavnijim peruansko-japanskim restoranima diljem svijeta, te chefom Mariom Starmanom i suchefom Teodorom Burićem, ali i ostatkom tima, Takenoko predstavlja fantastičan spoj jednostavne, elegantne i blago začinjene japanske kuhinje s veselom, svježom i pikantnom kuhinjom Perua. 

Najznačajnija karakteristika koju obje kulture njeguju u svojim kuhinjama je svježa riba - Japanci ju koriste za sushi i sashimi, dok Peruanci od nje rade jedno od svojih najistaknutijih jela - ceviche. Nikkei kuhinja, osim sto obiluje svježom ribom, obogaćena je limetom, aji papričicama i korijanderom, što joj daje jednu posebnu notu. A upravo svježa riba poslužila je kao inspiracija chefu Atauri za neobične slasne voćno-riblje kombinacije, poput svježeg brancina u umaku od marakuje i hrskave tapioke. 

Osim prethodno spomenutog ceviche-a, tu su još i tartar i nigiriji s hrskavom kvinojom, janjeći kotleti servirani u umaku od ananasa i hlap u tempuri s aji panca chilli papričicama. Stoga se sa sigurnošću može reći kako je ovo jedan od najzahtjevnijih jelovnika, koji se nema često prilike isprobati na ovim prostorima. Okusi su savršeno prožeti sa svježinom i jednostavnošću namirnica, dodatno obogaćeni začinima, čija se prekrasna punoća osjeća i nakon završetka jela.

Restoran Takenoko je od svog osnutka (p)ostao jedan od najcjenjenijih i najpopularnijih restorana u Zagrebu, konstantno ulažući i usavršavajući se te uvodeći svjetske trendove jedan za drugim. Stoga ne čudi kako je ove sezone nanovo pružio svojim gostima istinsko gastro osvježenje, istovremeno ih potičući da isprobaju neka nova jela i uzbudljive okuse egzotičnih i naizgled nespojivih svjetskih kultura.

Zaljubite se i vi u senzacionalnu fuziju suzdržanog Japana i odvažnog Perua...

  • Nikkei specijalitete u restoranu Takenoko pronađite na adresi Masarykova ulica 22, Zagreb.
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.0k komentara

1.6k korisnika

...