Goran Dren u rubrici Kompanije i karijere od Goran Dren
Očekujemo skorašnji rast dionice Maistra koja posjeduje i hotel Lone u Rovinju. No zna li tko kada će ova dionica sljedeći put opet znatnije porasti? Dosta se uložilo u nju...
* povezano sa odgovorom na pitanje: Da li da ulažem u dionicu Maistre MAIS-R-A i koliko?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Marin Barić od Marin Barić
rast dionice hotela Maistra d.d. upravo se dogodio nakon odgovora ovdje od dotične gospodične Ivane Mačić, no prvenstveno bih ga povezao sa time da su naši fond menađerčići spremili skije i vratili se sa smučanja te upregnuli novčiće uloživši upravo sada u ovaj hotel.

po meni, točno je napisano da ljetno (kod nekih i jesensko) vrijeme utječe na rast turističkih dionica u hrvatskoj. kako kompanija Maistra "jaše na valovima hrvatskog turizma" za očekivati je blagi rast i ovoga ljeta, no prije toga će se dogoditi veća korekcija cijene. možda već i sad počinje kao priprema za ljetni (ili jesenjski rast). zašto? pa o tome na drugom mjestu i drugim prilikom. ovako i onako pitanje se odnosi na odgovor kada, a ne zašto. :)
Ivana Mačić od Ivana Mačić
da, neočekivano i sad rastu. vjerojatno mirovisnki fondovi su pod utjecajem znatka :)
+7 glasa
Ivana Mačić od Ivana Mačić

Kao prvo malo uvod... Kompanija Maistra d.d. (MAIS-R-A) je trenutno jedna od vodećih hotelijerskih kompanija u RH i kao takva je dio koncerna Adris Grupe. Turistički objekti kompanije Maistre d.d. smješteni su na lokacijama:

  1.  Rovinj,
  2. Vrsar.

Više o vlasničkoj strukturi kompanije saznajte tu. Ako niste znali, u korist važnosti i veličine kompanije Maistra d.d. govori podatak da ostvaruju:

  1. oko 5% turističkih ostvarenja Hrvatske i 
  2. 15% ostvarenja Istarske županije. 

Kompanija Maistra (MAIS-R-A) je pri tome orijentirana na razvoj luksuznog turizma i uvođenju hotela i turističkih naselja sa kategorijama 4+ i 5 zvijezdica.  Dakle, orijentirana je na turističke top-kategorije.

Ako gledam godišnji graf kretanja cijene dionice Maistre zadnjih nekoliko godina vidimo da je cijena u ljetnim mjesecima naraste, a nakon toga slijedi korekcija cijene u sljedeća tri mjeseca nakon ljeta te cijena pada. Također, možemo primjetiti da nakon najave kako će dodatno investirati 1,4 milijarde kuna u kompaniju Maistra, cijena dionice raste skoro do "ljetne cijene" po dionici i tu varira sljedećih dva mjeseca kada opet dolazi do korekcije. Dakle, možemo zaključiti da ljetni mjeseci u godini, te najave poboljšanja (dodatnog ulaganja u turističku ponudu) utječe na rast cijene dionice Maistra.

Kako kompanije u Hrvatskoj koja djeluju u sektoru turizma ovise ponajviše o mjesecima u sezoni (ljeto), pa tako i kompanija Maistra nije izuzetak. Unatoč tome što kompanija Maistra ima ambiciozne planove i radi na ispunjavanju istih, njeno poslovanje će ponajviše ovisiti o prilikama za vrijeme sezone (to su more i lijepo vrijeme) jer upravo te prilike su ono što privlači turiste u Hrvatsku. Očigledno, moglo bi se zaključiti da kompanija Maistra "jaše na valovima hrvatskog turizma". Kada je turistička sezona bolja, cijena po dionici ide gore. I obrnuto.

Ako u budućnosti i neće biti najave novih ulaganja, Gorane preostaje je ti da pričekaš ljeto. I to ako misliš iste prodati. No, ako želiš postati vlasnik dionica Maistre (a to bi htio postati) zima i proljeće su idealno vrijeme za kupovinu dionice MAIS-R-A jer će tada cijena 1 dionice biti niža. Naravno, osim ako ne dođe do objave za javnost o novim ulaganjima. Osim ovog mog odgovora, ovdje imaš odgovor da dionica Maistre je jako podcijenjena. Ne znam koliko je to jako?!

Ne znam da li smijem, ali za kraj ide moja preporuka: kupiti dionice MAIS-R-A prije sezone, a najbolje u zimu ili u proljeće. Ako je sada zima ili proljeće - kupuj. :-)

Goran Dren od Goran Dren
Evo tjedan dana nakon ovog odgovora, izgleda da je više ljudi pročitalo ovaj odgovor na Znatku i dionica je nakon studenog prošle godine dosegla još veći rast. Izgleda da je vrijeme pojačanog interesa i kupovine za ovu dionicu upravo - počelo. A ljeto je još daleko. :) Jeee!

Slična pitanja

1 odgovor 1.2k 👀
2 odgovora 1.3k 👀
2 odgovora 976 👀
Robert Mali 09.02.2016. pitanje u rubrici Financije od Robert Mali
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...