Kada će biti rast turističke dionice Maistra MAIS-R-A?

1,328 pogleda
Goran Dren pitano 14.12.2016. u kategoriji Poslovanje od korisnika Goran Dren Superaktivan (3,893 bodova)
Očekujemo skorašnji rast dionice Maistra koja posjeduje i hotel Lone u Rovinju. No zna li tko kada će ova dionica sljedeći put opet znatnije porasti? Dosta se uložilo u nju...

Please log in or register to answer this question.

2 odgovor(a)

+5 glasova
Ivana Mačić odgovoreno 24.01.2017. od korisnika Ivana Mačić Aktivan (676 bodova)

Kao prvo malo uvod... Kompanija Maistra d.d. (MAIS-R-A) je trenutno jedna od vodećih hotelijerskih kompanija u RH i kao takva je dio koncerna Adris Grupe. Turistički objekti kompanije Maistre d.d. smješteni su na lokacijama:

  1.  Rovinj,
  2. Vrsar.

Više o vlasničkoj strukturi kompanije saznajte tu. Ako niste znali, u korist važnosti i veličine kompanije Maistra d.d. govori podatak da ostvaruju:

  1. oko 5% turističkih ostvarenja Hrvatske i 
  2. 15% ostvarenja Istarske županije. 

Kompanija Maistra (MAIS-R-A) je pri tome orijentirana na razvoj luksuznog turizma i uvođenju hotela i turističkih naselja sa kategorijama 4+ i 5 zvijezdica.  Dakle, orijentirana je na turističke top-kategorije.

Ako gledam godišnji graf kretanja cijene dionice Maistre zadnjih nekoliko godina vidimo da je cijena u ljetnim mjesecima naraste, a nakon toga slijedi korekcija cijene u sljedeća tri mjeseca nakon ljeta te cijena pada. Također, možemo primjetiti da nakon najave kako će dodatno investirati 1,4 milijarde kuna u kompaniju Maistra, cijena dionice raste skoro do "ljetne cijene" po dionici i tu varira sljedećih dva mjeseca kada opet dolazi do korekcije. Dakle, možemo zaključiti da ljetni mjeseci u godini, te najave poboljšanja (dodatnog ulaganja u turističku ponudu) utječe na rast cijene dionice Maistra.

Kako kompanije u Hrvatskoj koja djeluju u sektoru turizma ovise ponajviše o mjesecima u sezoni (ljeto), pa tako i kompanija Maistra nije izuzetak. Unatoč tome što kompanija Maistra ima ambiciozne planove i radi na ispunjavanju istih, njeno poslovanje će ponajviše ovisiti o prilikama za vrijeme sezone (to su more i lijepo vrijeme) jer upravo te prilike su ono što privlači turiste u Hrvatsku. Očigledno, moglo bi se zaključiti da kompanija Maistra "jaše na valovima hrvatskog turizma". Kada je turistička sezona bolja, cijena po dionici ide gore. I obrnuto.

Ako u budućnosti i neće biti najave novih ulaganja, Gorane preostaje je ti da pričekaš ljeto. I to ako misliš iste prodati. No, ako želiš postati vlasnik dionica Maistre (a to bi htio postati) zima i proljeće su idealno vrijeme za kupovinu dionice MAIS-R-A jer će tada cijena 1 dionice biti niža. Naravno, osim ako ne dođe do objave za javnost o novim ulaganjima. Osim ovog mog odgovora, ovdje imaš odgovor da dionica Maistre je jako podcijenjena. Ne znam koliko je to jako?!

Ne znam da li smijem, ali za kraj ide moja preporuka: kupiti dionice MAIS-R-A prije sezone, a najbolje u zimu ili u proljeće. Ako je sada zima ili proljeće - kupuj. :-)

Goran Dren commented 30.01.2017. od korisnika Goran Dren Superaktivan (3,893 bodova)
Evo tjedan dana nakon ovog odgovora, izgleda da je više ljudi pročitalo ovaj odgovor na Znatku i dionica je nakon studenog prošle godine dosegla još veći rast. Izgleda da je vrijeme pojačanog interesa i kupovine za ovu dionicu upravo - počelo. A ljeto je još daleko. :) Jeee!
+6 glasova
Mali Dioničar odgovoreno 01.02.2017. od korisnika Mali Dioničar Aktivan (392 bodova)
rast dionice hotela Maistra d.d. upravo se dogodio nakon odgovora ovdje od dotične gospodične Ivane Mačić, no prvenstveno bih ga povezao sa time da su naši fond menađerčići spremili skije i vratili se sa smučanja te upregnuli novčiće uloživši upravo sada u ovaj hotel.

po meni, točno je napisano da ljetno (kod nekih i jesensko) vrijeme utječe na rast turističkih dionica u hrvatskoj. kako kompanija Maistra "jaše na valovima hrvatskog turizma" za očekivati je blagi rast i ovoga ljeta, no prije toga će se dogoditi veća korekcija cijene. možda već i sad počinje kao priprema za ljetni (ili jesenjski rast). zašto? pa o tome na drugom mjestu i drugim prilikom. ovako i onako pitanje se odnosi na odgovor kada, a ne zašto. :)
Ivana Mačić commented 24.02.2017. od korisnika Ivana Mačić Aktivan (676 bodova)
da, neočekivano i sad rastu. vjerojatno mirovisnki fondovi su pod utjecajem znatka :)

Slična pitanja

1 odgovor 1,133 pogleda
1 odgovor 504 pogleda
2 odgovora 524 pogleda
Dimitrije-Vuk Veličković pitano 09.02.2016. u kategoriji Poslovanje od korisnika Dimitrije-Vuk Veličković Superaktivan (4,949 bodova)
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,046 pitanja

2,664 odgovora

1,319 komentara

703 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...