Kako analizirati tržišni potencijal neke web stranice odnosno posla?

266 pogleda
garavuša pitano 29.03.2017. u kategoriji Web Marketing od korisnika garavuša Aktivan (783 bodova)
Kako se stručno može analizirati tržišni potencijal neke web stranice odnosno posla?

Please log in or register to answer this question.

2 odgovor(a)

+1 glas
Jean Louis odgovoreno 09.05.2017. od korisnika Jean Louis Aktivan (134 bodova)
Potencijal se teško može analizirati jer je to neka budućnost. Nekad je dovoljno registrirati domen i otkriti da domen privlači toliko novih posjetilaca da jedna jedina stranica može da daje dobar profit od reklamiranja ili prodaje proizvoda putem affiliate mreža.

Analiza postojećeg domena i website-a se može uraditi na temelju stvarno ostvarenih prihoda i poslovanja, a to se radi uvidom u narudžbe i uplate novaca za usluge i robu, znači uvidom u knjigovodstvo. I to je nedovoljno da se procijeni da li je takav website isplativ ukoliko neke informacije o prodajnom procesu nisu poznate.

Na primjer, lako je uvidjeti da se preko nekog website-a zaradilo US $100,000 uvidom u knjigovodstvo. Ali, da li se može vidjeti ko je uradio prodaju i na koji način? Ako prodaju mora da radi stručna osoba, onda ni vrijednost samo website-a za novog vlasnika neće biti ista sa ili bez takve stručne prodajne osobe.

To se isto odnosi i na sve baze podataka i reklamne linije.

Kad se kupuje neki website ili biznis, onda je potrebno uzeti u obzir sve takve potrebne informacije da biznis može da nastavi u svom postojanju bez promjena, jer se uspjeh ne želi promijeniti već unaprijediti.

Ukoliko se cijeli prodajni koncept poznaje, tek je onda isplativo kupiti neki website.

Sa druge strane postoje ljudi koji imaju vlastite koncepte i kojima je dovoljno da kupe Internet domenu jer znaju šta će uraditi sa domenom.
+2 glasova
Elizabeta Bolarić odgovoreno 14.05.2017. od korisnika Elizabeta Bolarić Početnik (84 bodova)
Tržišni potencijal, odnosno povrat od ulaganja web stranice se može direktno izračunati ako postoji web shop ili mogućnost kreiranja narudžbi putem weba. Putem Google analyticsa je moguće povezati vrijednost konverzije s ispunjenjem cilja pri ćemo se dobiva kompletan uvid u ostvareni prihod preko određene kampanje.

U slučaju online bookinga, također je moguće izračunati ROI, odnosno povrat na uloženo, pri čemu se analiza ukupni oglašivački budžet i broj ostvarenih rezervacija u određenom vremenu. U slučaju da web stranica nema online kupovinu, moguće je prikupljanje kontakata te izrada promotivnih kampanja samo prema korisnicima koji se ostvarili interakciju s brendom online (npr. prijavili se za newsletter i dobili kupon s popustom) i na taj način se na prodajnom mjestu može mjeriti konverzija. Kod izrade web stranice, važno je definirati koji dio stranice će monetizirati web - hoće li to biti webshop, registracija za loyalty program ili mogućnost narudžbe (bez plaćanja, tj. plaćanje pouzećem).

Potrebno je napraviti projekciju - koliko je vremena potrebno da se investicija u produkciju web stranice isplati uzimajći u obzirom sezonalnost, popusti i pokazatelje uspješnosti poslovanja.

Slična pitanja

2 odgovora 139 pogleda
2 odgovora 294 pogleda
Zoran pitano 22.09.2014. u kategoriji Web Poslovanje od korisnika Zoran Superaktivan (4,435 bodova)
5 odgovora 234 pogleda
1 odgovor 202 pogleda
1 odgovor 143 pogleda
1 odgovor 1,063 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,051 pitanja

2,674 odgovora

1,320 komentara

689 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...