434 pregleda
Marina Baričanec u rubrici Web Marketing od Marina Baričanec (4.6k bodova)
Kako se stručno može analizirati tržišni potencijal neke web stranice odnosno posla?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+2 glasa
Elizabeta Bolarić od Elizabeta Bolarić (542 bodova)
Tržišni potencijal, odnosno povrat od ulaganja web stranice se može direktno izračunati ako postoji web shop ili mogućnost kreiranja narudžbi putem weba. Putem Google analyticsa je moguće povezati vrijednost konverzije s ispunjenjem cilja pri ćemo se dobiva kompletan uvid u ostvareni prihod preko određene kampanje.

U slučaju online bookinga, također je moguće izračunati ROI, odnosno povrat na uloženo, pri čemu se analiza ukupni oglašivački budžet i broj ostvarenih rezervacija u određenom vremenu. U slučaju da web stranica nema online kupovinu, moguće je prikupljanje kontakata te izrada promotivnih kampanja samo prema korisnicima koji se ostvarili interakciju s brendom online (npr. prijavili se za newsletter i dobili kupon s popustom) i na taj način se na prodajnom mjestu može mjeriti konverzija. Kod izrade web stranice, važno je definirati koji dio stranice će monetizirati web - hoće li to biti webshop, registracija za loyalty program ili mogućnost narudžbe (bez plaćanja, tj. plaćanje pouzećem).

Potrebno je napraviti projekciju - koliko je vremena potrebno da se investicija u produkciju web stranice isplati uzimajći u obzirom sezonalnost, popusti i pokazatelje uspješnosti poslovanja.
+1 glas
Jean Louis od Jean Louis (929 bodova)
Potencijal se teško može analizirati jer je to neka budućnost. Nekad je dovoljno registrirati domen i otkriti da domen privlači toliko novih posjetilaca da jedna jedina stranica može da daje dobar profit od reklamiranja ili prodaje proizvoda putem affiliate mreža.

Analiza postojećeg domena i website-a se može uraditi na temelju stvarno ostvarenih prihoda i poslovanja, a to se radi uvidom u narudžbe i uplate novaca za usluge i robu, znači uvidom u knjigovodstvo. I to je nedovoljno da se procijeni da li je takav website isplativ ukoliko neke informacije o prodajnom procesu nisu poznate.

Na primjer, lako je uvidjeti da se preko nekog website-a zaradilo US $100,000 uvidom u knjigovodstvo. Ali, da li se može vidjeti ko je uradio prodaju i na koji način? Ako prodaju mora da radi stručna osoba, onda ni vrijednost samo website-a za novog vlasnika neće biti ista sa ili bez takve stručne prodajne osobe.

To se isto odnosi i na sve baze podataka i reklamne linije.

Kad se kupuje neki website ili biznis, onda je potrebno uzeti u obzir sve takve potrebne informacije da biznis može da nastavi u svom postojanju bez promjena, jer se uspjeh ne želi promijeniti već unaprijediti.

Ukoliko se cijeli prodajni koncept poznaje, tek je onda isplativo kupiti neki website.

Sa druge strane postoje ljudi koji imaju vlastite koncepte i kojima je dovoljno da kupe Internet domenu jer znaju šta će uraditi sa domenom.

Slična pitanja

3 odgovora
Goran Dren 18.04.2014. pitanje u rubrici Financije od Goran Dren (6.1k bodova)
1 odgovor
Mia Jelinčić 05.05.2022. pitanje u rubrici Financije od Mia Jelinčić (2.8k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Kuzma Topić 30.05.2016. pitanje u rubrici Posao od Kuzma Topić (14.3k bodova)
1 odgovor
2 odgovora
Zoran Jurić 22.09.2014. pitanje u rubrici Web Poslovanje od Zoran Jurić (8.5k bodova)
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

16.0k odgovora

3.9k komentara

1.3k korisnika

...