Kako radi PayPal?

1,423 pogleda
Goran Dren pitano 18.04.2014. u kategoriji Web Primjena od korisnika Goran Dren Superaktivan (3,893 bodova)
Kako radi PayPal putem kojeg se najčešće radi plaćanje na ebay-u?

3 odgovor(a)

+10 glasova
Mario Daka odgovoreno 18.04.2014. od korisnika Mario Daka Superaktivan (7,333 bodova)
selected 22.04.2014. od korisnika Goran Dren
 
Najbolji odgovor

Paypal korisnički račun se najlakše može usporediti s Vašim tekućim ili žiro-računom bilo koje banke. Najčešće se uz takav račun veze određena debitna ili kreditna kartica (npr. VISA, MasterCard, Visa electron, American Express). Pri otvaranju PayPal računa, korisnik unosi broj svoje kreditne kartice. Ako se kasnije odluci na brisanje te kartice, njegov račun ce biti strogo ograničenih mogućnosti.

PayPal razlikuje tri tipa računa:

  1. Osobni račun - koristi se za osobnu uporabu, nekomercijalnu. Ovome računu glavna funkcionalnost je slanje novca. Unatoč tome osobni račun može i primiti novac ali u posebnim i limitiranim uvjetima.
  2. Premier račun - koristi se u privatne svrhe ali za primanje i slanje novaca. Vrlo je sličan privatnome ali može primate veće iznose, te se sukladno tome i određene naknade vezu uz njega.
  3. Poslovni račun - račun namijenjen za poslovne korisnike. Ako zanemarimo to, vrlo je sličan Premier računu, sa određenim pravnim razlikama.

U pravilu za sve podružnice PayPal–a slanje novca je besplatno i ne podliježe nikakvim naknadama. Primanje novca se naplaćuje od nekih 1% do 3% uz fiksnu naknadu. Kako primatelj ne može znati dali ce mu iznos biti prebačen sa kartice ili sa PayPal računa možemo slobodno reći da je za primanje neophodan tzv. Premier račun.

Moglo bi Vas još zanimati i ovo -> PayPal zaštita transakcija

PayPal nudi zaštitu kupaca i prodavača u sklopu svojih “PayPal Buyer Protection Policy” te “Seller Protection Policy” pravila. U tim pravilima zaštite on ističe da korisnik može poslati prigovor na transakciju unutar 45 dana od datuma izvršenja. To se odnosi na slučaj da kupac nije nikada primio ono što je platio ili da je primljeno primjetno i u većoj mjeri različito od onoga što je prodavatelj istaknuo. Ako se prigovor prihvati kupac dobije svoj novac nazad putem prevaljivanja troškova između PayPal-a i kartičnih kuća.

Isto tako dakle, slična zaštita postoji iza prodavatelje, trgovine koje obavljaju svoju djelatnost putem PayPal-a. Ona je usmjerena na zaštitu od zlonamjernih prigovora od strane kupaca. Tu se primarno misli na prijevare u kojima kupci šalju prigovor da nisu dobili pošiljku a dobili su. U tom slučaju ako prodavatelj ima potvrdu o poslanoj pošiljci ili o isporuci naravno kupac neće dobiti povrat novaca.

+6 glasova
Web::Edukacija odgovoreno 18.04.2014. od korisnika Web::Edukacija Superaktivan (1,535 bodova)

Iako mnogi misle da je, ipak - PayPal nije banka, ali posluje vrlo slično.

Korisnik može otvoriti osobni PayPal račun na koji može izravno uplaćivati novce sa svog bankovnog računa ili kreditne kartice. PayPal danas prima uplate u 17 stranih valuta (uključujući kune!).

PayPal funkcionira tako da svaki njihov korisnik može prebacivati taj novac na račune drugih korisnika PayPal-a, plaćati kupovinu u brojnim stranim web trgovinama ili kupovati na eBay aukcijama. PayPal radi tako da su te usluge besplatne, a PayPal živi od toga što web-trgovcima naplaćuje proviziju po svakoj transakciji. Kao krajnjeg korisnika, PayPal Vam ništa ne naplaćuje!

A zašto koristiti PayPal? Pa jedna od najvećih prednosti PayPal-a je što svaki korisnik prilikom plaćanja u web-trgovini ne ostavlja broj svoje kreditne kartice ili bankovnog računa te tako značajno smanjuje rizik od zloupotrebe.

+6 glasova
Gospodin26 odgovoreno 25.04.2014. od korisnika Gospodin26 Aktivan (908 bodova)

PayPal je vrlo popularan servis elektroničkog plaćanja koji omogućuje sigurno i jednostavno online plaćanje. Ukratko, PayPal je vodeća "internetska banka". Svoj online račun možete otvoriti besplatno, a preko tog računa možete kupovati online, prebacivati novac, ali i primati novac preko interneta.

PayPal nije banka, ali posluje vrlo slično. Korisnik mora otvoriti osobni račun na koji može direktno uplaćivati novac sa svog bankovnog računa ili kreditne kartice. Ovaj online servis prima uplate u 17 stranih valuta, uključujući kune. Putem web portala PayPal korisnik može prebacivati taj novac na račune drugih korisnika PayPala, plaćati kupovinu u brojnim stranim web trgovinama i kupovati na eBay aukcijama. Te usluge su besplatne, a PayPal zarađuje tako što trgovcima naplaćuje proviziju po svakoj transakciji.
Jedna od najvećih prednosti PayPal-a je što korisnik prilikom plaćanja u web trgovini ne ostavlja broj svoje kreditne kartice ili bankovnog računa te tako značajno smanjuje rizik od zloupotrebe tih informacija.

PayPal račun je potrebno povezati sa svojom debitnom ili kreditnom karticom. Uz PayPal račun se najčešće veže debitna ili kreditna kartica (Diners Club, Visa, MasterCard, American Express) te e-mail adresa. Maestro kartica nije prihvaćana od strane PayPal-a.
Visa Electron zasigurno je najbolji izbor kada se radi o registraciji i korištenju usluga PayPal servisa, neovisno o vrsti računa (štedni, žiro, devizni) kartice. Dodatnu vrijednost joj osigurava:

  • mogućnost povlačenja [withdraw] novca s PayPal računa na Visa elektron karticu
  • cijena [najjeftinija iz palete kartičnih proizvoda koji se mogu registrirati]
  • smanjen rizik zlouporabe [raspolaže se samo sredstvima koja se nalaze na računu u Banci].

Prilikom otvaranja računa, PayPal će tražiti unos troznamenkastog ili četveroznamenkastog zaštitnog broja, koji se nalazi na poleđini kartice u prostoru za potpis, u svrhu potvrde legitimnosti korisnika kartice.

Ivanhoe M. commented 25.04.2014. od korisnika Ivanhoe M. Superaktivan (6,008 bodova)
Ovo je neka kopija prethodnog odgovora? :)
Gospodin26 commented 25.04.2014. od korisnika Gospodin26 Aktivan (908 bodova)
S obzirom da se odgovara sa nekoliko postova na isto pitanje , ne mogu se odgovori izmišljati jer bi onda bili netočni.
Ivanhoe M. commented 25.04.2014. od korisnika Ivanhoe M. Superaktivan (6,008 bodova)
Pa onda radije odgovarajte na neodgovorena pitanja.
Link je u glavnom meniju... ovako izgleda kao nepotreban odgovormkad već skoro isti postoji. What's the point? :)
Goran Dren commented 25.04.2014. od korisnika Goran Dren Superaktivan (3,893 bodova)
kad već postoje odgovori i jedan izabran kao točan... da, nema smisla... u pravu ste @ivanhoe, ali opet, čovjek se potrudio. zaslužio je bod, zar ne?
Ivanhoe M. commented 25.04.2014. od korisnika Ivanhoe M. Superaktivan (6,008 bodova)
@gdren Meni nije problem dati čovjeku bod, ali to ću učiniti ipak na nekom drugom dogovoru.
mia88 commented 30.04.2014. od korisnika mia88 Superaktivan (2,120 bodova)
Ivanhoe, meni se čini da je Gospodin26 dobro odgovorio. +1
Hrvoje commented 07.05.2014. od korisnika Hrvoje Superaktivan (5,824 bodova)
Od mene dobiva isto +1

Slična pitanja

1 odgovor 457 pogleda
1 odgovor 86 pogleda
1 odgovor 611 pogleda
1 odgovor 243 pogleda
Zoran pitano 04.12.2014. u kategoriji Web Poslovanje od korisnika Zoran Superaktivan (4,435 bodova)
1 odgovor 1,214 pogleda
2 odgovora 369 pogleda
1 odgovor 191 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,051 pitanja

2,673 odgovora

1,320 komentara

692 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...