Goran Dren u rubrici Financije od Goran Dren
promjena rubrike od Znatko
Kako radi PayPal putem kojeg se najčešće radi plaćanje na ebay-u?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+14 glasa
Mario Daka od Mario Daka
odabran od Goran Dren
 
Najbolji odgovor

Paypal korisnički račun se najlakše može usporediti s Vašim tekućim ili žiro-računom bilo koje banke. Najčešće se uz takav račun veze određena debitna ili kreditna kartica (npr. VISA, MasterCard, Visa electron, American Express). Pri otvaranju PayPal računa, korisnik unosi broj svoje kreditne kartice. Ako se kasnije odluci na brisanje te kartice, njegov račun ce biti strogo ograničenih mogućnosti.

PayPal razlikuje tri tipa računa:

  1. Osobni račun - koristi se za osobnu uporabu, nekomercijalnu. Ovome računu glavna funkcionalnost je slanje novca. Unatoč tome osobni račun može i primiti novac ali u posebnim i limitiranim uvjetima.
  2. Premier račun - koristi se u privatne svrhe ali za primanje i slanje novaca. Vrlo je sličan privatnome ali može primate veće iznose, te se sukladno tome i određene naknade vezu uz njega.
  3. Poslovni račun - račun namijenjen za poslovne korisnike. Ako zanemarimo to, vrlo je sličan Premier računu, sa određenim pravnim razlikama.

U pravilu za sve podružnice PayPal–a slanje novca je besplatno i ne podliježe nikakvim naknadama. Primanje novca se naplaćuje od nekih 1% do 3% uz fiksnu naknadu. Kako primatelj ne može znati dali ce mu iznos biti prebačen sa kartice ili sa PayPal računa možemo slobodno reći da je za primanje neophodan tzv. Premier račun.

Moglo bi Vas još zanimati i ovo -> PayPal zaštita transakcija

PayPal nudi zaštitu kupaca i prodavača u sklopu svojih “PayPal Buyer Protection Policy” te “Seller Protection Policy” pravila. U tim pravilima zaštite on ističe da korisnik može poslati prigovor na transakciju unutar 45 dana od datuma izvršenja. To se odnosi na slučaj da kupac nije nikada primio ono što je platio ili da je primljeno primjetno i u većoj mjeri različito od onoga što je prodavatelj istaknuo. Ako se prigovor prihvati kupac dobije svoj novac nazad putem prevaljivanja troškova između PayPal-a i kartičnih kuća.

Isto tako dakle, slična zaštita postoji iza prodavatelje, trgovine koje obavljaju svoju djelatnost putem PayPal-a. Ona je usmjerena na zaštitu od zlonamjernih prigovora od strane kupaca. Tu se primarno misli na prijevare u kojima kupci šalju prigovor da nisu dobili pošiljku a dobili su. U tom slučaju ako prodavatelj ima potvrdu o poslanoj pošiljci ili o isporuci naravno kupac neće dobiti povrat novaca.

+10 glasa
Dario Volarić od Dario Volarić

PayPal je vrlo popularan servis elektroničkog plaćanja koji omogućuje sigurno i jednostavno online plaćanje. Ukratko, PayPal je vodeća "internetska banka". Svoj online račun možete otvoriti besplatno, a preko tog računa možete kupovati online, prebacivati novac, ali i primati novac preko interneta.

PayPal nije banka, ali posluje vrlo slično. Korisnik mora otvoriti osobni račun na koji može direktno uplaćivati novac sa svog bankovnog računa ili kreditne kartice. Ovaj online servis prima uplate u 17 stranih valuta, uključujući kune. Putem web portala PayPal korisnik može prebacivati taj novac na račune drugih korisnika PayPala, plaćati kupovinu u brojnim stranim web trgovinama i kupovati na eBay aukcijama. Te usluge su besplatne, a PayPal zarađuje tako što trgovcima naplaćuje proviziju po svakoj transakciji.
Jedna od najvećih prednosti PayPal-a je što korisnik prilikom plaćanja u web trgovini ne ostavlja broj svoje kreditne kartice ili bankovnog računa te tako značajno smanjuje rizik od zloupotrebe tih informacija.

PayPal račun je potrebno povezati sa svojom debitnom ili kreditnom karticom. Uz PayPal račun se najčešće veže debitna ili kreditna kartica (Diners Club, Visa, MasterCard, American Express) te e-mail adresa. Maestro kartica nije prihvaćana od strane PayPal-a.
Visa Electron zasigurno je najbolji izbor kada se radi o registraciji i korištenju usluga PayPal servisa, neovisno o vrsti računa (štedni, žiro, devizni) kartice. Dodatnu vrijednost joj osigurava:

  • mogućnost povlačenja [withdraw] novca s PayPal računa na Visa elektron karticu
  • cijena [najjeftinija iz palete kartičnih proizvoda koji se mogu registrirati]
  • smanjen rizik zlouporabe [raspolaže se samo sredstvima koja se nalaze na računu u Banci].

Prilikom otvaranja računa, PayPal će tražiti unos troznamenkastog ili četveroznamenkastog zaštitnog broja, koji se nalazi na poleđini kartice u prostoru za potpis, u svrhu potvrde legitimnosti korisnika kartice.

Ivan Bilić od Ivan Bilić
Ovo je neka kopija prethodnog odgovora? :)
Dario Volarić od Dario Volarić
S obzirom da se odgovara sa nekoliko postova na isto pitanje , ne mogu se odgovori izmišljati jer bi onda bili netočni.
Ivan Bilić od Ivan Bilić
Pa onda radije odgovarajte na neodgovorena pitanja.
Link je u glavnom meniju... ovako izgleda kao nepotreban odgovormkad već skoro isti postoji. What's the point? :)
Goran Dren od Goran Dren
kad već postoje odgovori i jedan izabran kao točan... da, nema smisla... u pravu ste @ivanhoe, ali opet, čovjek se potrudio. zaslužio je bod, zar ne?
Ivan Bilić od Ivan Bilić
@gdren Meni nije problem dati čovjeku bod, ali to ću učiniti ipak na nekom drugom dogovoru.
Mia Marijanović od Mia Marijanović
Ivanhoe, meni se čini da je Gospodin26 dobro odgovorio. +1
Hrvoje Novak od Hrvoje Novak
Od mene dobiva isto +1
+9 glasa
Web::Edukacija od Web::Edukacija

Iako mnogi misle da je, ipak - PayPal nije banka, ali posluje vrlo slično.

Korisnik može otvoriti osobni PayPal račun na koji može izravno uplaćivati novce sa svog bankovnog računa ili kreditne kartice. PayPal danas prima uplate u 17 stranih valuta (uključujući kune!).

PayPal funkcionira tako da svaki njihov korisnik može prebacivati taj novac na račune drugih korisnika PayPal-a, plaćati kupovinu u brojnim stranim web trgovinama ili kupovati na eBay aukcijama. PayPal radi tako da su te usluge besplatne, a PayPal živi od toga što web-trgovcima naplaćuje proviziju po svakoj transakciji. Kao krajnjeg korisnika, PayPal Vam ništa ne naplaćuje!

A zašto koristiti PayPal? Pa jedna od najvećih prednosti PayPal-a je što svaki korisnik prilikom plaćanja u web-trgovini ne ostavlja broj svoje kreditne kartice ili bankovnog računa te tako značajno smanjuje rizik od zloupotrebe.

Slična pitanja

1 odgovor 842 👀
Goran Dren 18.04.2014. pitanje u rubrici Kupovina od Goran Dren
2 odgovora 2.6k 👀
Zoran Jurić 08.04.2014. pitanje u rubrici Web Poslovanje od Zoran Jurić
2 odgovora 1.7k 👀
5 odgovora 634 👀
Goran Dren 14.03.2014. pitanje u rubrici Poslovanje od Goran Dren
1 odgovor 333 👀
2 odgovora 2.2k 👀
1 odgovor 246 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...