466 pregleda
Marinko Zadro u rubrici Web Poslovanje od Marinko Zadro
promjena rubrike od Znatko
Dakle, želim krenuti u online biznis. Poslovati na internetu. Možete li mi dati par detaljnih savjeta od kuda da krenem i što sve trebam napraviti. Znam da kod nas postoji duga i spora administracija, ali sigurno postoje načini kako neke korake na tom "administrativnom putu" izbjegnem. Znate li ih i kako izbjeći administraciju za početak poslovanja na internetu? Kasnije će biti lakše.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Ivan Bilić od Ivan Bilić
odabran od Marinko Zadro
 
Najbolji odgovor

Uz pretpostavku da već imate turbo cool proizvod ili uslugu te se do sada niste bavili internetom, dati ću Vam ovdje ključne savjete koje Vam mogu pomoći:

Odabir naziva domene

Prije nego što krenete u izradu svoje web trgovine, razmislite o tome kako ćete nazvati internetsku domenu tj. koju ćete uzeti jer će Vaša web stranica biti odskočna daska za sve ostale akcije na webu. To će biti komunikaciju na društvenim mrežama, oglašavanje, slanje newslettera i sl. Uzmite lako pamtljivo ime, ali u svakom slučaju, najviše ćete imati muke naći dobro ime i slobodni naziv domene (koji već netko nije registrirao).

Odabir hostinga

Preporučam Vam da web-hosting izravno zakupite sa pružateljem. Početna cijena može biti oko $100/godišnje. Tražite onaj web-hosting koji ima jasno sučelje, neograničen prostor, neograničen broj domena, neograničen promet. Nikako ne kupujte u Hrvatskoj, jer naši samo preprodaju hosting koji kupuju vani. Domaće hosting kompanije Vam pružaju podršku od 0 do 24h. Emailom, chatom, telefonom. Preporuičio bih Vam Avalon hosting ili Plus hosting.

Izrada web stranice

Ne nasjedajte na prodajnu spiku izrađivača web stranica da web stranice moraju koštati puno novaca jer su turbo cool i fancy. Cijena od 1.500 kn zvuči nerealno malo, ali 10.000 kn + PDV bi svakako mogla biti turbo cool i fancy web stranica tj. web trgovina. Nije Vam previše, zar ne? Kod izrade web stranice Vam ne treba danas pregršt različitih tehnologija. Dovoljno je da je web stranica jasna, pregledna, da se korisnici mogu lako snaći, te da do Vaše ključne usluge ili proizvoda mogu doći za manje od dva-tri klika.

Također, imajte na umu da za plaćanje putem interneta trebati zakupiti tzv. Payment Gateway. Njegova instalacija te mjesečni tj. godišnji zakup dodatno koštaju.

Optimizacija web stranice

Nije dovoljno samo napraviti web stranicu tj. web trgovinu i misliti da će sada svi pohrliti na nju jer je na internetu. Ona mora biti optimizirana i aktualna da bi bila lakše indeksirana od strane Google-a te time i bolje pozicionirana u rezultatima pretrage. Optimizaciju rade SEO stručnjaci. Ako nađete pravog, može Vam dati jako dobre savjete oko online poslovanja.

Ako web stranicu ne optimizirate, to je isto kao da napravite najbolji dućan na svijetu i onda samo sjedite u dućanu, na jednoj stolici, u nadi da će netko na cijelome svijetu znati da ste ga napravili. Moš' si misliti! 

Interaktivna promocija kroz društvene mreže

Svi idu na Facebook, tamo trebamo i mi. Ovakvo razmišljanje je previše banalno. S poslovne strane, Facebook je "ozbiljna igra". Trebate imati strategiju nastupa na društvenim mrežama. Dakle plan. Također, ono što će Vas dočekati je očekivanje drugih na Facebook-u da ste im stalno dostupni. Što naravno nećete moći. Razmislite o tome da uvedete ili radno vrijeme kada Vas se može očekivati online ili da angažirate community managera koji će naravno koštati. Cijene se mogu kretati od 1.000 pa do 10.000 kn - mjesečno! Osim toga, društvene mreže nisu samo Facebook već imate i Twitter, Linkedin, Google Plus te druge tematkse (možda još bitnije za Vašu branšu).

Kontekstualno oglašavanje

Google, Xclain i Etarget su kod nas poznate mreže za online oglašavanje i to tzv. kontekstualno oglašavanje. Oni mali oglasi na tražili ili na drugim stranicama. Iskoristite njihove mogućnosti jer su prilično jeftine naspram drugih oblika klasičnog oglašavanja (npr. tisak).

 
+2 glasa
Zoran Jurić od Zoran Jurić

Uspjeh = Sreća x Znanje²

Bez obzira kako počneš, da bi uspio koristi ovu gornju formulu. smiley

Slična pitanja

2 odgovora
3 odgovora
11.12.2013. pitanje u rubrici Internet od i_mark
3 odgovora
2 odgovora
Zoran Jurić 22.09.2014. pitanje u rubrici Web Poslovanje od Zoran Jurić
4 odgovora
11.12.2013. pitanje u rubrici Kupovina od i_mark
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...