Zoran Jurić u rubrici Financije od Zoran Jurić
promjena rubrike od Znatko
Što znači diverzificirati svoje ulaganje?

___
* povezano sa odgovorom na pitanje: U koje burzovne dionice ulagati?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+16 glasa
Gabriela Filipović od Gabriela Filipović
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor

Diverzifikacija ulaganja označava pojam u kojem se zbog smanjenja stope rizika ulaže u različite kategorije imovina. Preporučljiva je za dugoročna ulaganja, jer osigurava dugoročno stabilan povrat. Diverzifikacija je raspodjela rizika na način da imamo nekoliko manjih ulaganja.

Kod ulaganja u dionice, divezifikacija ulaganja bi značila da ćemo ulaganje raspodijeliti na nekoliko korporacija, odnosno dionica različitih sektora. U tom slučaju osiguravamo prinose na način da, ukoliko jedna od tvrtki bankrotira ili se u nekom od sektora pojave iznenadne okolnosti koje utječu negativno, naše ulaganje neće biti izloženo potpunom gubitku, već ćemo zbog diverzifikacije svejedno bilježiti prihode, naravno u ovisnosti o načinu ulaganja.

Diverzifikacija se temelji na podijeli rizika između nekoliko manjih ulaganja. Ukoliko je portfelj dobro sastavljen, rizik je minimalan. Jednom od najvećih pogreški se smatra ulaganje u pobjednike. Potrebno je provesti detaljnu analizu i odabrati najpovoljniju strategiju ulaganja.

Izvori:

https://hrportfolio.hr/izdvojeno/view-vijest-diverzifikacija-i-rizik-s-pasivnim-ulaganjem-61193

+11 glasa
Ivan Stojanović od Ivan Stojanović

Diverzifikacija je jednostavno rečeno da ne stavljamo sva jaja u istu košaricu jer ako košarica padne, sva jaja će se porazbijati. U prijevodu, ne stavljaj sve na jednu investiciju jer ako loše krene, ostajemo bez svega.

Ulaganje u ETF-ove (u odnosu na individualne dionice) nosi dosta manji rizik nego ulaganje u individualne dionice, dostupno je svima i može se krenuti sa relativno malim iznosima za ulaganje. ETF jednostavno replicira kretanje dioničkog indeksa kojeg prati u %. I posjedovanjem ETF-a jednostavno posjedujete sve dionice iz indeksa.

Što se pak tiče financijskih instrumenata, investirati možete u više imovinskih klasa, a nabrojati ćemo osnovne koje su povezane sa financijskim tržištem. Na koncu, sve se svodi na to koliki rizik ste spremni prihvatiti i kolike prinose biste htjeli/željeli ostvariti na svoja ulaganja.

Na grafikonu možete vidjeti kretanje glavnih imovinskih klasa za razdoblje 1950 - 2014. - https://freeimage.host/i/HILmK9j

Novac (depoziti) - karakterizira ih sigurnost što dovodi do niskog povrata prinosa u što ste se mogli uvjeriti zadnjih 10-ak godina. 

Obveznice - dosta sigurnija imovinska klasa od dionica, ali maksimalno što možete zaraditi je kupon (kamatna stopa na obveznicu) do dospijeća obveznice kad dobivate nominalnu vrijednost uloga (ukoliko izdavatelj obveznice ne bankrotira). Obveznice plasiraju kompanije, države, općine i plaćaju kamatnu stopu onome tko uloži u takve obveznice. Trenutna kamatna stopa na Hrvatsku 10-godišnju obveznicu iznosi oko 3.5%, a na 5-godišnju oko 3.25%, što znači kada biste kupili 10-godišnju obveznicu, država bi vam plaćala godišnje 3.5% na npr. uloženih 1000 eura i tako sve idućih 10 godina nakon čega biste dobili povrat inicijalno uloženih 1000 eura. U međuvremenu, cijena obveznice može flukturirati što najviše ovisi od kamatnih stopa jer cijena obveznice i kamatna stopa se kreću inverzno

Dionice - ovdje ćemo se fokusirati na dioničke ETF-ove, a ne na individualne dionice koje mogu donijeti viši povart od ETF-ova ali mogu dovesti i do većih gubitaka. Kada govorimo o ETF-ovima, primarno se misli na S&P 500 dionički indeks koji se sastoji od 500 najvećih američkih korporacija, a ETF koji prati kretanje tog indeksa u % jednostavno replicira sve pozocije koje se nalaze u indeksu. Prosječan prinos za S&P 500 za zadnjih 70-ak godina iznosi oko 11.5%.

Alternativna imovina kao što su nekretnine, plemeniti metali, specijalizirani fondovi, kriptoimovina, umjetnine, automobili, zemljišta i ostalo, može donijeti značajno veći prinos, ali to podrazumijeva i određene rizike.

Od manje rizičnih investicija, a da se može zaraditi u dužem roku i da su u priliku sigurne, možemo navesti životno osiguranje i 3. dobrovoljni mirovinski stup.

Slična pitanja

4 odgovora 427 👀
1 odgovor 258 👀
2 odgovora 190 👀
Znatkica 27.07.2021. pitanje u rubrici Financije od Znatkica
1 odgovor 400 👀
Ana Primorac 13.09.2021. pitanje u rubrici Financije od Ana Primorac
2 odgovora 561 👀
1 odgovor 237 👀
Marinko Zadro 24.10.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Marinko Zadro
Znatko predstavlja

Popularizacija moslavačke autohtone vinske sorte

Ivanić-Grad
06. 04. 2024.

REZERVACIJA
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...