Hrvoje Novak u rubrici Internet od

U prethodnom pitanju smo diskutirali na temu gdje kupiti gotov web site.

Kako je Flippa pobjedila, sada bi diskusiju usmjerio na to kako sigurno kupiti web site na servisu Flippa?

Osim najnesigurnije kupovine kroz izravno plaćanje na račun prodavatelja, kupac danas ima na raspolaganju različite web servise za sigurniju online kupovinu između dvije fizičke osobe nego što je to klasična bankarska transakcija. Istina da su to kompleksnije metode aki pri tome se štite i kupac i prodavatelj. 

Koje od tih sigurnijih metoda online kupovine preporučate,  te koje sve postoje?

Naravno, i da su korisne za kupovinu web sjedišta na Flippi.

* povezano sa odgovorom na pitanje: Gdje se može kupiti gotov web site?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Oskar Novak od
odabran od Hrvoje Novak
 
Najbolji odgovor

Ovako, osim navedenih transakcija koje nužno nisu direktne, treba navesti nekolicinu krucijalnih savjeta za lakše raspoznavanje dobre od loše ponude.

  • Da li listing stranice ima detaljne informacije, čisti prikaz istih te dodatne informacije o prometu i zaradi na stranici?
  • Koliko je konkurencije na tržištu i koliko se dobro mogu usporediti sa stranicom koju želite kupiti?
  • U kojem stadiju tkz. "Life Cycle" je stranica koju želite kupiti? Ovo trebate svakako uzeti u obzir jer puno govori o prošlosti, ali i o mogućoj budućnosti web stranice.
  • Da li je web stranica ili autor prekršio bilokakva FTC regulativna tijela odnosno elemente iz ugovora? Dovoljno je da website ima jedan logotip na čija autorska prava polaže netko drugi i evo problema.
  • Ako su proizvodi ili servisi koji se prodaju na navedenoj stranici zastarijeli, više se ne proizvode ili su izbačeni iz poslovnog tijeka tvrtke ili pak više nema proizvodnog lanca koji će vam dobaviti određene artikle - pitanje je što se dogodilo u međuvremenu i kako nastaviti na tome graditi svoju platformu.
  • Bitno je sve ispitati. Koristite Domain Tools da bi pogledali na koga je domena registrirana (Whois history, Reverse Whois, DNS/IP alati), 
  • Odite na Flippa forume. Tamo ćete moći pitati administratore, ali i druge korisnike koliko je korisnik koji vam prodaje website povjerljiv. Isti princip kao ako ste kupovali s recimo - eBaya. Pogledajte njegov ranking, njegove motive na forumima te koliko su drugi zadovoljni s njime. Treba potražiti i njegove LinkedIn, Twittter, Google Plus ili Facebook račune da vidite o kakvom se čovjeku radi.

Što se načina plaćanja tiče, na Flippa je dostupno plaćanje na sljedeće načine:

PayPal je veoma siguran način kako da riješite ovaj problem. Ne samo da je jedan od najsigurnijih, najpopularnijih i najstarijih servisa ove vrste (za novčane transakcije) već se i busaju u prsa "crnim fondom" za korisnike koji bivaju prevaren i iz koga vam mogu vratiti novac ako to neće npr. Flippa. Moja iskustva s PayPalom su odlična i nakon 700+ transakcija. Većina valuta podržana, nećete imati problema. Korisnička pomoć je dostupna 0-24. Ipak, u suštini to je samo to - nema nekih dodatnih benefita.

Escrow račun je u biti način na koji jedna ugovorna strana u nekom trgovačkom ugovoru preda Escrow banci novac ili druge određene vrijednosnice tako da Escrow služi kao sigurnosni posrednik između vas i banke. Dakle služi za pružanje usluge posredovanja prilikom obavljanja novčanih transakcija koje su uvjetovane ispunjenjem određenih radnji, koje se dokazuju prezentacijom ugovorenih dokumenata. Escrow će za vas vidjeti kada je transakcija gotova te prihvatiti istu tek kada kupac prihvati ponudu i prodavač dobije svoj novac.

Escrow će odobriti prijenos sredstava, ali i robe odnosno web stranice tek kada su obje strane napravile ono što su dužne napraviti. Escrow je pravi štit protiv zlih prodavača koji vas žele prevariti jer su na ovaj način to njima totalno onemogućili. Escrow je brz, podrška je isto 0-24 dostupna za korisnike. Isto tako ukoliko se radi o nečem drugome, što se šalje iz zemlje u zemlju (artikli koji su nosivi, opipljivi) - Escrow će za vas pratiti putanju pošiljke, doslovno do vašeg doma.

U svakom sluačju Escrow je najbolji način kako da se zaštitite i da to sve prođe bez plakanja na kraju. Ovakve stvri znaju biti veoma nezgodne, ukoliko se dogode. A da se ne dogode - primjenite gore navedene savjete i naravno - koristite Escrow.

+4 glasa
Zoran Jurić od
Escrow je sustav plaćanja u 5 koraka uz puno višu razinu sigurnosti nego što nudi bilo koja druga banka na svijetu. Sigurniji je po tome i od PayPala.

Slična pitanja

1 odgovor 544 👀
3 odgovora 1.4k 👀
1 odgovor 3.5k 👀
1 odgovor 391 👀
1 odgovor 338 👀
1 odgovor 2.9k 👀
2 odgovora 573 👀
Goran Dren 21.03.2014. pitanje u rubrici Web Hosting od Goran Dren
1 odgovor 337 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...