1.1k pregleda
Ivana B. u rubrici Poslovanje od Ivana B. (3.9k bodova)
Kako u Hrvatskoj žive influenceri i može li se zarađivati isključivo od društvenih mreža? Koliko u prosjeku zaradi hrvatski influencer? Ovdje ne uzimam u obzir već znane ljude iz estrade koji objavljuju po IG, Tik-Toku i slično, već samo ljude koji su postali popularni isključivo preko interneta.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+9 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek (69.6k bodova)

Zarada influencera ovisi o broju pratitelja te o načinu i vrsti objava.

Mislim da prosječni influencer u Hrvatskoj ima od 40 do 60 tisuća pratitelja, stoga za određenu objavu dobiva od dvije do tri tisuće kuna. 

Sve je više korisnika Instagrama koji su na tragu da postanu influenceri, no unatoč nešto nižem broju pratitelja (od tisuću do 10 tisuća) mogu naplaćivati i do 100 eura po objavi, a po storyju i do 150 eura, no minimum naplate je 5 eura. 

Influenceri koji imaju 100 tisuća pratitelja za pojedinu objavu traže od 3 do 6 tisuća kuna. 

Sponzorirani videi na YouTubeu naplaćuju se dvostruko više, no sve ovisi o načinu promoviranja. 


Može se zarađivati samo putem Interneta, no za to su potrebne godine truda, ulaganja i novaca da bi se skupio određeni broj pratitelja i da bi se mogao stvarati kvalitetan sadržaj. Isto tako, jednom kada se počne zarađivati preko društvenih mreža, i kratki odmor dovodi do pada broja pratitelja, stoga je potrebno neprestana ažurnost na mrežama. 

+9 glasa
Dario Marčac od Dario Marčac (955 bodova)

Razlika u zaradi u inozemstvu i kod nas je kao i u svakoj industriji, međutim postoje razlike i unutar regija i nema jasnih parametara. Broj pratitelja ne garantira da će kampanja biti uspješna i ne diktira cijenu. Svaki brend je poseban, svaki influencer zaseban i svaka kampanja zahtijeva kreativan pristup i nove ideje. 

U početku influenceri najčešće kreiraju u zamjenu za proizvod ili uslugu brenda, kao neki oblik kompenzacije. Kasnije, povećanjem broja pratitelja i održavanjem dobrih konverzija može se doći do prosječne mjesečne plaće. A neki influenceri mogu naplatiti i po 1.000+ eura po objavi. 

Influenceri na neki način postaju ambasadori brenda i kroz njih se može komunicirati puno toga i na bolji način nego tradicionalnim oblicima oglašavanja. Vjerujem da će se u budućnosti nastaviti koristiti influenceri kao dio marketinške taktike, ali puno više strateški nego sada kada su te suradnje najčešće jednokratne i ad-hoc.

 

 Dario Marčac

 poduzetnik, tiktoker

 www.dariomarcac.com

+6 glasa
Web::Edukacija od Web::Edukacija (5.1k bodova)

Na 14. Weekend Media Festivalu bio je panel o influencerima gdje su izjavili da su tu ozbiljni novci u igri i da se nekima na početku 1.500 kuna činilo puno po jednoj objavi, ali s vremenom su shvatili da s velikim brojem posjetitelja te puštanjem promotivnih sadržaja na više medija (npr. Facebook i Instagram) mogu zarađivati i više.

Za mlade je tu TikTok platforma koja je postala "next big thing" za content oglašavanje i zaradu. Jedna kampanja koja uključuje poznate osobe na internetu može biti i oko 5.000 kuna od jednog klijenta za jedan content, ali bi trebala uključivati barem dve popularne društvene mreže (Facebook, Instagram, TikTok). Takve kampanje nisu rijetkost i često dolaze od poznatih brendova preko marketinških agencija ili nekad direktno.

Također, influenceri imaju neku svoju publiku i tematiku koju pružaju. Znaju odbijati i veće iznose za marketinške kampanje koje nikako ne idu uz njihove fanove. Npr. od igara na sreću i slično.

Slična pitanja

1 odgovor
Nino Marić 06.06.2022. pitanje u rubrici Web Marketing od Nino Marić (15.5k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Ivan Gačić 28.09.2021. pitanje u rubrici Web Marketing od Ivan Gačić (8.6k bodova)
1 odgovor
Mia Jelinčić 14.05.2022. pitanje u rubrici Internet od Mia Jelinčić (2.8k bodova)
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

15.9k odgovora

3.8k komentara

1.3k korisnika

...