Ivana Basar u rubrici Poslovanje od
Kako u Hrvatskoj žive influenceri i može li se zarađivati isključivo od društvenih mreža? Koliko u prosjeku zaradi hrvatski influencer? Ovdje ne uzimam u obzir već znane ljude iz estrade koji objavljuju po IG, Tik-Toku i slično, već samo ljude koji su postali popularni isključivo preko interneta.
Frenki (Ilija) Atajić od
Šta je influncer - osoba koja javno snima svoj (ušminkani - lažni ) život i objavljuje ga na društvenim mrežama - a, isto prate osobe - koje nemaju vlastiti život .!!‌

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+29 glasa
Dario Marčac od

Razlika u zaradi u inozemstvu i kod nas je kao i u svakoj industriji, međutim postoje razlike i unutar regija i nema jasnih parametara. Broj pratitelja ne garantira da će kampanja biti uspješna i ne diktira cijenu. Svaki brend je poseban, svaki influencer zaseban i svaka kampanja zahtijeva kreativan pristup i nove ideje. 

U početku influenceri najčešće kreiraju u zamjenu za proizvod ili uslugu brenda, kao neki oblik kompenzacije. Kasnije, povećanjem broja pratitelja i održavanjem dobrih konverzija može se doći do prosječne mjesečne plaće. A neki influenceri mogu naplatiti i po 1.000+ eura po objavi. 

Influenceri na neki način postaju ambasadori brenda i kroz njih se može komunicirati puno toga i na bolji način nego tradicionalnim oblicima oglašavanja. Vjerujem da će se u budućnosti nastaviti koristiti influenceri kao dio marketinške taktike, ali puno više strateški nego sada kada su te suradnje najčešće jednokratne i ad-hoc.

 

 Dario Marčac

 poduzetnik, tiktoker

 www.dariomarcac.com

Frenki (Ilija) Atajić od
Koji to influencer  u hr ima 1.000+ eura po objavi..??
Ronaldo Ramadani, sakupljač sekundarnih sirovina ili..?
Lupetate gluposti,,Ela Dvornik, još nije riješila stambeno pitnje - a, vuče se po tim mrežama godinama, i jedna je od naj pračeniji - vjerovatno ste mislili na Nevena ciganovića,, koji ne uspije mjesečno užicati ni za sobicu u dubravi - vozi se tramvajem..stara derpe - konjina..po stare dane če završiti na socijalnoj skrbi. - samo, jedni druge lažete - kao, ono..Armanija zanima neko iz hrvatske da ga reklamira..po - zaseocima i sokacima..jad i bjeda holivuda...‌
Milan Šaljivđija od
Svi se oni prave da zarađuju. Ali i ako zarađuju - jedan mjesec imaju, drugi nemaju. Osim Bake Prase... On zarađuje brutalno!‌
+23 glasa
Nikolina Šrajbek od

Zarada influencera ovisi o broju pratitelja te o načinu i vrsti objava.

Mislim da prosječni influencer u Hrvatskoj ima od 40 do 60 tisuća pratitelja, stoga za određenu objavu dobiva od dvije do tri tisuće kuna. 

Sve je više korisnika Instagrama koji su na tragu da postanu influenceri, no unatoč nešto nižem broju pratitelja (od tisuću do 10 tisuća) mogu naplaćivati i do 100 eura po objavi, a po storyju i do 150 eura, no minimum naplate je 5 eura. 

Influenceri koji imaju 100 tisuća pratitelja za pojedinu objavu traže od 3 do 6 tisuća kuna. 

Sponzorirani videi na YouTubeu naplaćuju se dvostruko više, no sve ovisi o načinu promoviranja. 


Može se zarađivati samo putem Interneta, no za to su potrebne godine truda, ulaganja i novaca da bi se skupio određeni broj pratitelja i da bi se mogao stvarati kvalitetan sadržaj. Isto tako, jednom kada se počne zarađivati preko društvenih mreža, i kratki odmor dovodi do pada broja pratitelja, stoga je potrebno neprestana ažurnost na mrežama. 

+17 glasa
Dora Dominović od

Priča se influencer u Hrvatskoj može zaraditi i do 300 eura po objavi, a ne mjesečno!!!

Znam pouzdano da influencer marketing je postao jedan od popularnijih i financijski isplativijih oblika u digital marketing svijetu.

Čak i privatne škole sada se pojavljuju s prvim formalnim obrazovanjem za ovo sve traženije zanimanje.

Dora Dominović od
ela dvornik zaradi i do 8 tisuca svako malo ! ! !‌
Frenki (Ilija) Atajić od
da - zato stanuje kod mame - pusti te ,, te priče...neka pokaže 1 račun i koliko je poreza platila državi..???‌
Marin Duganđija od
Imate Ellu, ona najviše piše o iznosima. A i Dario Marčec gore pa on ima cijelu firmu s hrpu influencera. Raste taj biznis.‌
+12 glasa
Web::Edukacija od

Na 14. Weekend Media Festivalu bio je panel o influencerima gdje su izjavili da su tu ozbiljni novci u igri i da se nekima na početku 1.500 kuna činilo puno po jednoj objavi, ali s vremenom su shvatili da s velikim brojem posjetitelja te puštanjem promotivnih sadržaja na više medija (npr. Facebook i Instagram) mogu zarađivati i više.

Za mlade je tu TikTok platforma koja je postala "next big thing" za content oglašavanje i zaradu. Jedna kampanja koja uključuje poznate osobe na internetu može biti i oko 5.000 kuna od jednog klijenta za jedan content, ali bi trebala uključivati barem dve popularne društvene mreže (Facebook, Instagram, TikTok). Takve kampanje nisu rijetkost i često dolaze od poznatih brendova preko marketinških agencija ili nekad direktno.

Također, influenceri imaju neku svoju publiku i tematiku koju pružaju. Znaju odbijati i veće iznose za marketinške kampanje koje nikako ne idu uz njihove fanove. Npr. od igara na sreću i slično.

Frenki (Ilija) Atajić od
Daj navedi bar 1 tog ,,,poznatog,, influencera..o kojem pišeš..samo 1..‌
Marin Duganđija od
Pa na primjer Ella!?‌
Frenki (Ilija) Atajić od
Marine - nju sam več spomenuo, u komentaru, na početku - a i onasad kad se rastala,, malo kod mame - malo unajmila stan u zagrebu - gdje su te silne pare...‌
Borna Matić od
Prodavači magle? :D
Milan Šaljivđija od
Ako sve znate - ne zaboravite na Baku Prase! :)
Milan Šaljivđija od
Ena Rajić zarađuje i živi od javnih nastupa uživo i na internetu, zar ne? https://znatko.com/24573/kako-se-istaknuti-na-drustvenim-mrezama

Slična pitanja

2 odgovora 552 👀
1 odgovor 1.1k 👀
1 odgovor 649 👀
Ivan Gačić 28.09.2021. pitanje u rubrici Web Marketing od Ivan Gačić
2 odgovora 425 👀
3 odgovora 539 👀
1 odgovor 206 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...