Nino Marić u rubrici Web Marketing od

Što je to - influencer marketing?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+17 glasa
Stjepan Vuksanović od
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor
Influencer marketing spaja brendove koji zatim surađuju sa online influencerima kako bi prodali proizvod, ili usluge. Neki brendovi rade sa influencerima kako bi poboljšali svoju prepoznatljivost i unikatnost. Najvažnija stvar ovdje je da su online suradnici istinski utjecajni. Moraju utjecati na tip ljudi s kojima marka želi uspostaviti dodirnu točku. Influencerski marketing je puno više od pronalaženja nekoga s publikom i nuđenja izlaganja da verbalno izraze dobre stvari o nečijem brendu.
+15 glasa
Danica Maričić od
uređen od Danica Maričić

Gledano iz perspektive privatnog korisnika – društvene mreže su zabavan i dinamičan način provođenja slobodnog vremena, druženja, opuštanja… Gledano iz perspektive marketinških i PR stručnjaka, društvene mreže su kvalitetan (i zabavan) način direktnog komuniciranja s ciljnim javnostima – bilo da se radi o B2B (Business to Business) ili B2C (Business to Customer) komunikaciji. Upravo ta direktna i interaktivna online komunikacija stvara snažnije veze i jača povjerenje između tvrtki (brendova) i njihovih pratitelja. Brojna istraživanja su dokazala da bolji uspjeh kod kupaca imaju brendovi kojima kupci vjeruju, a povjerenje je najlakše zadobiti (i zadržati) upravo kroz kvalitetnu komunikaciju prema kupcu (i, naravno, kvalitetnu uslugu ili proizvod).

Influencer Marketing

Tu dolazimo do pojmova influencer (od riječi influence – utjecaj) i influencer marketing. Utjecajni pojedinci se (putem svojih profila ili stranica na društvenim mrežama, blogova, kolumni itd.) u širenju informacija nadopunjavaju s novinarima, stručnjacima za odnose s javnošću te marketinškim stručnjacima. Influenceri kreiraju sadržaj (članke, postove, fotografije, video uratke itd.) za društvene mreže ili blogove. Putem prethodno navedenog sadržaja, komuniciraju sa svojim followerima te ih informiraju, zabavljaju…

Tvrtke (brendovi) su svjesne da je suradnja s influencerima učinkovit način promocije proizvoda i usluga. Stoga se tvrtke diljem svijeta sve češće odlučuju upravo na ovaj način promocije.

Na koji način tvrtke odabiru influencere s kojima će surađivati? Kao što je već rečeno u prethodnom odgovoru na ovo pitanje Influencerski marketing je puno više od pronalaženja nekoga s publikom i nuđenja izlaganja da verbalno izraze dobre stvari o nečijem brendu.

Budući da sam specijalizirana za područja dizajna i putovanja, nastojat ću na ovo pitanje odgovoriti upravo kroz prethodno navedena područja djelovanja.

Evo tri profila influencera za područje uređenja prostora (kao primjer).

  1. Dizajner(ica) interijera koji(a) na svom blogu i društvenim mrežama objavljuje stručne savjete i ideje o dizajniranju interijera.
  2. Kreativna osoba (druge profesije) koja se dekoriranjem bavi u slobodno vrijeme i svoju inspiraciju dijeli sa svojim pratiteljima.
  3. Poznata osoba o kojoj javnost često čita u medijima (primjerice, glumci, pjevači, razne medijske ličnosti).

Svaki od ovih profila ima svoju posebnost i vrijednost. Tvrtka (brend) će odabrati profil influencera u skladu sa svojim proizvodom ili uslugom te komunikacijom prema ciljnim skupinama (primjerice, potencijalnim kupcima). Prilikom odabira se razmišlja o brojnim elementima, stoga ću navesti samo neke osnovne – inozemno ili domaće tržište, jezik na kojem se komunicira, vrsta sadržaja, broj i profil pratitelja…

Ukratko, influencer marketing postaje sve važniji sastojak promotivnog miksa.

Lijep pozdrav, :)

Danica Maričić, Design & Travel Communications / Archi-living.com 

Slična pitanja

1 odgovor 423 👀
Marko Radić 15.10.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Marko Radić
2 odgovora 449 👀
Nino Marić 09.12.2021. pitanje u rubrici Web Marketing od Nino Marić
4 odgovora 1.8k 👀
1 odgovor 225 👀
1 odgovor 248 👀
1 odgovor 253 👀
1 odgovor 312 👀
6 odgovora 3.3k 👀
Maja Kos 08.04.2015. pitanje u rubrici Web Marketing od Maja Kos
2 odgovora 269 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...