3.1k pregleda
Maja Kos u rubrici Web Marketing od Maja Kos
zaključano od Znatkica

Što označava i čime se bavi interaktivni marketing?

Odgovaranje zaključano uz napomenu: Dovoljno točnih odgovora.

6 odgovor(a)

+10 glasa
Ivan Bilić od Ivan Bilić

Interaktivni marketing uključuje sve komponente komunikacije koje započinju interakciju (čitaj: dvosmjernu komunikacija) sa potrošačima (simpatizerima, fanovima, slušateljima, gledateljima, posjetiteljima, gostima, ...).

Interaktivni marketing je nastao tako što je danas jednosmjerno (dakle, neinteraktivno) oglašavanje nije zanimljivo modernim potrošaćima jer oni sada žele interaktivno sudjelovati u sklopu nekog proizvoda ili usluge. Žele se osjećati uključenima od samog početka do lansiranja proizvoda ili usluge na tržište te tokom cijelog vijeka trajanja tog proizvoda ili usluge. Ukratko - žele komunicirati sa brend-om. Žele osjetiti brend kao nešto živo. Također, žele pričati sa drugim korisnicima brenda - žele se družiti s njima. Žele da im je taj brend poveznica. Sve što uključuje potrošača u interaktivnu komunikaciju sa proizvodom ili uslugom je interaktivni marketing.

+9 glasa
Maja Blažević od Maja Blažević
Interaktivni marketing je strategija koja koristi dvosmjernu komunikaciju i potrošačima omogućuje da se direktno povežu s proizvođačem.Posljednjih godina društvene mreže postale su popularno mjesto za odvijanje ovog oblik marketinga koji se razvio jer se današnji potrošači ne zadovoljavaju tradicionalnim oglašavanjem koje se dovija jednosmjerno. Potrošači danas očekuju da budu sudionici u procesima u koje su uključeni brandovi koje vole. Ne žele da ih se samo uvjeri da se nešto isplati kupiti, žele doprinositi boljoj izvedbi.

U današnje vrijeme tvrtkama je lakše nego ikada doći do feedbacka, odnosno povratnih informacija i pratiti ponašanje kupaca nakon čega na temelje želju klijenata mogu prilagoditi ponudu svojih proizvoda.

Interaktivni marketing, zahvaljujući činjenici da im omogućuje sudjelovanje u razgovorima o omiljenim proizvodima, kupce čini zadovoljnijima i odanijima.
+8 glasa
Filip Jurišić od Filip Jurišić
Interaktivni marketing je novi smjer u marketingu koji je usmjeren prema vođenju dijaloga, a ne praćenju transakcija. Generalno gledano to je proces koji prati aktivnosti pojedinog korisnika i na temelju toga reagira i radi promjene. Zbog samog tog koncepta prilikom kojega se prati individualni korisnik, a ne da se gleda masa, ovakva vrsta marketinga postiže drastično bolji efekt od klasičnog pristupa.
+8 glasa
Sven Vitić od Sven Vitić
Interaktivni marketing je krenuo početkom 90. godina kao nova metoda komunikacije prodavača usluge s tržištem. Dvosmjerna komunikacija omogućava takozvani "feedback" (možebitnog) kupca(kupaca). Iz ovoga možemo izvući mjerljive podatke o tržištu na koje ciljamo(uvom slučaju fizičke osobe). Pomoću dobivenih podataka koje smo pohranili u baze nakon analize lakše pronalazimo ciljano tržište za našu uslugu/proizvod. Interakcija potrošača pomaže nam da izmijenimo, prilagodimo, popunimo uslugu/ponudu/proizvod uz pomoć samih kupaca, dakle korisnika. Često korišten izraz je "one to one marketing"
+8 glasa
Elizabeta Bolarić od Elizabeta Bolarić
Interaktivna marketinška komunikacija dio je marketinškog miksa, a zastupa dvosmjernu marketinšku komunikaciju pri kojoj poduzeće stvara personalizirani odnos s potrošačem. To je model marketinga na kojem se zasniva digitalni marketing, kod kojeg nema pošiljatelja i primatelja poruke, već postoji dvosmjerna komunikacija u obostrani korist. Interaktivnu marketinšku komunikaciju je omogućio razvoj tehnologije koji povezuje potrošače, ali i poduzeća, te djelatnike na B2B tržištu i donosi im novo okruženje kojem se oni trebaju brzo prilagoditi. Ta komunikacija zahtjeva stalnu prisutnost, dostupnost u realnom vremenu, brz protok informacija i korisnost za sve uključene strane.
+4 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić

Interaktivni marketing omogućuje potrošačima direktnu komunikaciju sa poduzećima, informirajući se bolje o proizvodima i kontrolu te komunikacije. Dostupan im je sadržaj drugih potrošača, jednostavnije mogu uspoređivati ponudu i cijene drugih poduzeća konkurenata, a sve to utječe na njihovo zadovoljstvo i odluku o kupnji. Poduzeća mogu putem interaktivnog marketinga pristupiti velikoj količini informacija o svojim potrošačima, njihovim željama i potrebama koje mogu iskoristiti kako bi svoj proizvod ili uslugu tome mogli prilagoditi.

Slična pitanja

2 odgovora
2 odgovora
Nino Marić 09.12.2021. pitanje u rubrici Web Marketing od Nino Marić
2 odgovora
11.12.2013. pitanje u rubrici Web Marketing od i_mark
2 odgovora
3 odgovora
2 odgovora
Zoran Jurić 13.05.2014. pitanje u rubrici Web Marketing od Zoran Jurić
1 odgovor
1 odgovor
Maja Kos 08.04.2015. pitanje u rubrici Web Marketing od Maja Kos

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...