Što je to interaktivni marketing?

877 pogleda
Maja Kos pitano 08.04.2015. u kategoriji Web Marketing od korisnika Maja Kos Superaktivan (1,108 bodova)

Što označava i čime se bavi interaktivni marketing?

Please log in or register to answer this question.

5 odgovor(a)

+2 glasova
Filip Jurišić odgovoreno 26.06.2015. od korisnika Filip Jurišić Superaktivan (1,228 bodova)
Interaktivni marketing je novi smjer u marketingu koji je usmjeren prema vođenju dijaloga, a ne praćenju transakcija. Generalno gledano to je proces koji prati aktivnosti pojedinog korisnika i na temelju toga reagira i radi promjene. Zbog samog tog koncepta prilikom kojega se prati individualni korisnik, a ne da se gleda masa, ovakva vrsta marketinga postiže drastično bolji efekt od klasičnog pristupa.
+5 glasova
Ivanhoe M. odgovoreno 26.06.2015. od korisnika Ivanhoe M. Superaktivan (6,004 bodova)

Interaktivni marketing uključuje sve komponente komunikacije koje započinju interakciju (čitaj: dvosmjernu komunikacija) sa potrošačima (simpatizerima, fanovima, slušateljima, gledateljima, posjetiteljima, gostima, ...).

Interaktivni marketing je nastao tako što je danas jednosmjerno (dakle, neinteraktivno) oglašavanje nije zanimljivo modernim potrošaćima jer oni sada žele interaktivno sudjelovati u sklopu nekog proizvoda ili usluge. Žele se osjećati uključenima od samog početka do lansiranja proizvoda ili usluge na tržište te tokom cijelog vijeka trajanja tog proizvoda ili usluge. Ukratko - žele komunicirati sa brend-om. Žele osjetiti brend kao nešto živo. Također, žele pričati sa drugim korisnicima brenda - žele se družiti s njima. Žele da im je taj brend poveznica. Sve što uključuje potrošača u interaktivnu komunikaciju sa proizvodom ili uslugom je interaktivni marketing.

+1 glas
Sven Vitić odgovoreno 21.04.2017. od korisnika Sven Vitić Početnik (88 bodova)
Interaktivni marketing je krenuo početkom 90. godina kao nova metoda komunikacije prodavača usluge s tržištem. Dvosmjerna komunikacija omogućava takozvani "feedback" (možebitnog) kupca(kupaca). Iz ovoga možemo izvući mjerljive podatke o tržištu na koje ciljamo(uvom slučaju fizičke osobe). Pomoću dobivenih podataka koje smo pohranili u baze nakon analize lakše pronalazimo ciljano tržište za našu uslugu/proizvod. Interakcija potrošača pomaže nam da izmijenimo, prilagodimo, popunimo uslugu/ponudu/proizvod uz pomoć samih kupaca, dakle korisnika. Često korišten izraz je "one to one marketing"
+1 glas
Maja Blažević odgovoreno 23.04.2017. od korisnika Maja Blažević Početnik (96 bodova)
Interaktivni marketing je strategija koja koristi dvosmjernu komunikaciju i potrošačima omogućuje da se direktno povežu s proizvođačem.Posljednjih godina društvene mreže postale su popularno mjesto za odvijanje ovog oblik marketinga koji se razvio jer se današnji potrošači ne zadovoljavaju tradicionalnim oglašavanjem koje se dovija jednosmjerno. Potrošači danas očekuju da budu sudionici u procesima u koje su uključeni brandovi koje vole. Ne žele da ih se samo uvjeri da se nešto isplati kupiti, žele doprinositi boljoj izvedbi.

U današnje vrijeme tvrtkama je lakše nego ikada doći do feedbacka, odnosno povratnih informacija i pratiti ponašanje kupaca nakon čega na temelje želju klijenata mogu prilagoditi ponudu svojih proizvoda.

Interaktivni marketing, zahvaljujući činjenici da im omogućuje sudjelovanje u razgovorima o omiljenim proizvodima, kupce čini zadovoljnijima i odanijima.
+1 glas
Elizabeta Bolarić odgovoreno 14.05.2017. od korisnika Elizabeta Bolarić Početnik (84 bodova)
Interaktivna marketinška komunikacija dio je marketinškog miksa, a zastupa dvosmjernu marketinšku komunikaciju pri kojoj poduzeće stvara personalizirani odnos s potrošačem. To je model marketinga na kojem se zasniva digitalni marketing, kod kojeg nema pošiljatelja i primatelja poruke, već postoji dvosmjerna komunikacija u obostrani korist. Interaktivnu marketinšku komunikaciju je omogućio razvoj tehnologije koji povezuje potrošače, ali i poduzeća, te djelatnike na B2B tržištu i donosi im novo okruženje kojem se oni trebaju brzo prilagoditi. Ta komunikacija zahtjeva stalnu prisutnost, dostupnost u realnom vremenu, brz protok informacija i korisnost za sve uključene strane.

Slična pitanja

1 odgovor 146 pogleda
Hrvoje pitano 17.03.2016. u kategoriji Web Marketing od korisnika Hrvoje Superaktivan (5,824 bodova)
4 odgovora 169 pogleda
2 odgovora 484 pogleda
Marinko Zadro pitano 29.04.2015. u kategoriji Web Marketing od korisnika Marinko Zadro Superaktivan (3,250 bodova)
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,046 pitanja

2,659 odgovora

1,319 komentara

703 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...