207 pregleda
Mia Topić Utrobičić u rubrici Web Marketing od Mia Topić Utrobičić
Što sve može biti edukacijski marketing?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+13 glasa
Višnja Željeznjak od Višnja Željeznjak

Edukacijski marketing sofisticirana je podvrsta sadržajnog marketinga u kojoj koristimo edukacije kao marketinški format, i gdje održavamo edukacije zato da bismo kreirali svjesnost i potražnju za našim primarnim uslugama i proizvodima.

Ako je sadržajni marketing marketing koristeći sadržaj, tada je edukacijski marketing marketing koristeći edukacije.
Samo educirani kupci kupuju. Needucirani kupci održavaju status quo i ne idu u shopping jer nemaju svijest ni o svojim problemima, a kamoli o tome da postoje rješenja tih problema.

(Tu je dobro uvesti pojam ljestvice svjesnosti o kojem sam snimila čitav video.)
Da bi edukacija bila edukacija, ona mora biti edukativna, a ne promotivna. Iako edukacije organiziramo u marketinške svrhe (da bismo promovirali sebe i svoja rješenja), edukacijski marketing uspješan je samo ako smo uspješno educirali polaznike. I zato je važno naglasiti:

"Edukacijski marketing mora biti 100% usmjeren na polaznike edukacija da bi bio uspješan."

Edukacije ne smijete pretvoriti u promotivna predavanja plitkog sadržaja. Polaznici vam neće oprostiti ako im gubite vrijeme.

Zbog toga volim edukacijski marketing: najbolji edukatori doista brzo isplivaju na vrh i najbrže ostvare povrat svoje investicije. Edukacijski marketing prava je meritokracija: nije ga trivijalno provoditi, zahtijeva visoku kvalitetu, i baš zato privlači samo najhrabrije i najupornije.

Edukacijski marketing: što je to? | Eduza Show #27 UŽIVOVišnja Željeznjak,
Pokretačica Eduze - baze poslovnih edukacija
www.eduza.hr

+11 glasa
Nino Marić od Nino Marić

Edukacijski marketing (ili EM ili obrazovni marketing) je dio marketinga koji uključuje kombinirane strategije i alate za analiziranje tržišta, te zatim usmjeravanje obrazovnih (edukacijskih) usluga potrebama i zahtjevima mogućih korisnika (klijenata) kako bi time oni bili na dobitku s porastom njihove vrijednosti. Drugim riječima - edukacijski marketing znači pretvoriti obrazovnu ustanovu (školu) u prepoznatljivu marku kojom se povećava vlastita uočljivost kroz novu dodatu vrijednost.

Marketing kod obrazovnih ustanova i institucija može koristiti iste kanale i strateške pristupe kao i kod drugih vrsta marketinga, no ovdje uz drugačiji fokus. Nije isto prodavati slatkasti sok s mjehurićima kao i pokušavati utjecati na ljude na odluku koja će im promijeniti životni put. Ovdje su toplina i transparentnost itekako ključni.

Danas je velik dio marketinških aktivnosti u obrazovanju - digitalan. Za obrazovne ustanove i institucije je važnije nego ikada prije da rade na svom online imidžu. Čak i ondje gdje obrazovni model ne pridaje veliku važnost modernim digitalnim kompetencijama.

Umjesto da se usredotočite samo na ono što želite kao robna marka, povećanjem znanja Vaših klijenata kroz edukacijski marketing, i to pomoću digitalnih obrazovnih resursa, uvjerljiviji je i privlačniji način za razvoj upečatljivih odnosa s klijentima. Znatko je od samih početaka utkao edukativnu i obrazovnu crtu u svoje postojanje te je kao takav često i prepoznat kao izvor korisnih i zanimljivih informacija na hrvatskom jeziku.

S obzirom da sam objasnio da je edukacijski marketing jedan vid marketinga koji naglašava edukaciju ciljne publike, a ne očitu i čistu prodaju, rezultati nisu uvijek vidljivi na prvu već se kroz dugoročan period polako ali sigurno vraćaju.

Slična pitanja

2 odgovora
Nino Marić 09.12.2021. pitanje u rubrici Web Marketing od Nino Marić
2 odgovora
6 odgovora
Maja Kos 08.04.2015. pitanje u rubrici Web Marketing od Maja Kos
3 odgovora
2 odgovora
Zoran Jurić 13.05.2014. pitanje u rubrici Web Marketing od Zoran Jurić
Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.9k pitanja

18.9k odgovora

6.0k komentara

1.5k korisnika

...