428 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Web Marketing od Ivan Gačić

Da li se kaže odnosno piše:

  1.  digitalni marketing,
  2. online marketing,
  3. internet marketing ili
  4. web marketing?
Što je točno, što je krivo, kada se koristi jedno, kada drugo...

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+19 glasa
Robert Mali od Robert Mali
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Kao šro je Kuzma napisao, sve su to isti nazivi za marketing putem uređaja međusobno povezanih putem Interneta. No, ovisno koji naziv koristiš - govori tko si. :)

  • Internet marketing je danas čest pojam korišten u SAD-u te u nekim zemljama EU. Također, često je korišten među SEO zajednicom u vrijeme pionirskog shvaćanja internetskog marketinga kada su punokrvne marketinške agencije još internet koristile isključivo za slanje mejlova.
  • Online marketing zvuči kao "starinski naziv za internet marketing" kada je ključna stvar u Hrvatskoj na internetskoj marketinškoj sceni bila zarada od prodaje bannera. Tada je pojam online bio hit i vjerojatno je tada netko jednostavno sklepao i pojam online marketing. Naziv je ostao i do danas, prepoznatljiv je, ali se rijeđe koristi. Jednostavno nije u trendu s obzirom da se riječ online isfurala davnih dana. Come-back je svakako moguč. ;)
  • Web marketing je pojam koji po definiciji određuje marketinške aktivnosti koje se pojavljuju na webu (npr. native mobile aplikacija je spojena na internet, ali se ne smatra da je ona "web"), te se često koristio na konferencijama o web marketingu u Hrvatskoj kao što je web:strategija, a danas ako završite Web marketing akademiju dobivate titulu Specijaliste za web marketing.
  • Digitalni marketing je noviji pojam, ali se prožimao cijelo vrijeme i sklepala ga je stara garda marketinških gurua koja su stasala na drugim medijima kao što je TV ili radio, a onda su kao novi poligon za svoje aktivnosti dobili Internet. Kako su oni vodeći stručnjaci u marketingu općenito, kroz službena udruženja marketingaša na svjetskoj razini, službeno su i definirali da će koristiti upravo ovaj pojam. Dakle, profesionalne full-service marketinške agencije će najčešće koristiti ovaj pojam te on de facto prestavlja standardni naziv.
+7 glasa
Kuzma Topić od Kuzma Topić
Digitalni marketing, Online marketing ili internet marketing je skupni naziv za online promociju kroz interaktivne medije. Taj pojam se odnosti dakle za reklamiranje i promociju proizvoda putem interneta.

To su tri naziva koja se koriste u nasem jeziku za jednu te istu stvar. Pravopisno gledano sva tri su upravu (web marketing nisan nigdi dosad susrea) dok se kod skolovanja za navedeno zanimanje upisuje da si strucnjak za digitalni marketing.

Slična pitanja

1 odgovor
3 odgovora
2 odgovora
2 odgovora
Nino Marić 09.12.2021. pitanje u rubrici Web Marketing od Nino Marić
2 odgovora
11.12.2013. pitanje u rubrici Web Marketing od i_mark
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...