Ivana Basar u rubrici Turizam i putovanja od
promjena rubrike od Znatko

Trebam ideju za izlet sljedeći vikend. Možete li mi preporučiti top 5+ destinacija za vikend izlet u blizini Zagreba (naravno unutar Hrvatske glede na trenutnu situaciju s korona virusom)? 

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+13 glasa
Nikolina Šrajbek od
  1. Tople preporuke za restoran, vinariju i pansion "Vuglec breg" u Zagorju. Vuglec breg je od Zagreba udaljen svega sat vremena vožnje, a nudi sve što je potrebno za weekend getaway. U ovom pansionu moguće je vidjeti stare običaje i tradiciju zagorskih sela. Smještaj je u uređenim autohtonim zagorskim kućama, a restoran je zapravo preuređena stara gospodarska kuća kojoj je dodan i vinski podrum. Uz vinograd su smješteni sjenica za roštilj, ljetna terasa, krušna peć, štala za konje, malo jezero, igralište za mali nogomet, tenis ili badminton, dječje igralište i staze za šetnju. Više informacija možeš potražiti i na njihovim službenim web stranicama. 
  2. Sljedeća lokacija je u blizini rijeke Mrežnice u blizini Karlovca. Radi se o kućici na drvetu, pravom malom raju u miru i tišini zelenila prirode. Objekt je poznat pod nazivom "Treehouse Resnice", a više informacija o bukiranju dostupno je na njihovoj službenoj Facebook stranici. 
  3. "Hotel Trakošćan" je idealna destinacija za izlet. Hotel je okružen zelenim površinama i brežuljcima, a svega nekoliko minuta hoda udaljen je od dvorca Trakošćan, jednog od najatraktivnijih dvoraca u Hrvatskom zagorju. Dvorac je pretvoren u muzej pa se može i razgledati. Osim toga, okružen je jezerom i perivojem za šetnju. Na travnatim površinama može se pripremiti piknik ili se dan može iskoristiti za različite sportske aktivnosti. Sam hotel nudi odličnu i bogatu ponudu hrane te wellness usluge. Više informacija piše na njihovim službenim stranicama
  4. U neposrednoj blizini Zagreba, u samoborskom području, nalazi se izletište "Divlje vode". Ovo se izletište nalazi u sklopu žumberačkog parka prirode, a nudi odličnu gastronomsku ponudu u restoranu, šetnju uz ribnjak, pecanje u jezeru i slično. Informacije o bukiranju dostupne su na poveznici https://www.samobor.hr/visit/eko-bio-park-divlje-vode-p7
  5. Manje od sat vremena vožnje od Zagreba, u Zaboku, nalazi se Zaboky selo. Radi se o seoskom imanju s autohtonim zagorskim kućicama. Kućice se nalaze u samom srcu prirode, okružene zelenim površinama i brežuljcima. Svakako vrijedi isprobati i tradicionalne specijalitete koje nudi restoran. 
Ivan Gačić od
ovo pod 5. bi nama moglo biti zanimljivo...‌
+11 glasa
Ružica Perić od

Ukoliko ste iz Zagreba, ovo su neke od lokacija koje preporučam a da ne zahtijevaju previše vožnje:

1) Samobor - predivan grad, obavezno probati kremšnite! Preko ljeta imaju i dosta festivala pa pokušajte na internetu provjeriti imaju li uskoro neki event. 

2) Dvorac Trakošćan - prekrasno mjesto, nakon obilaska možete otići na ručak ili jednostavno popiti kavu u restoran na jezeru('plutajući restoran'). Nećete se razočarati!

3) Sljeme - Ukoliko želite pobjeći u prirodu, ovo je svakako najbolja opcija. 

4) Terme Jezerčica - ovo je dobra opcija ukoliko su vam dosadili gradski bazeni u Zagrebu. Bazeni nisu daleko, a lijepo ćete se provesti jer uglavnom nema prevelike gužve.

5) Muzej krapinskih neandertalaca - do Krapine se može brzo doći i autom i vlakom, muzej je zaista zanimljiv i lijepo uređen, svakako vrijedi posjetiti ukoliko vas zanima povijest!

6) Aquatika - Slatkovodni akvarij u Karlovcu.

+5 glasa
Dina Kljajić od

Samo jedan prijedlog ovaj put... 

Sisačko-moslavačka županija (30 min vožnje od Zagreba) nudi turistima sve od prekrasne prirode do gradova koji inovacijom ostavljaju bez daha! 

Samo tridesetak minuta vožnje od Zagreba, ulazi se u Sisačko-moslavačku županiju specifičnu po mnogočemu - prekrasna priroda rješava stresa, gradovi koji se u njoj nalaze pričaju priču o povijesti, sadašnjosti i budućnosti, ali i inovacijama, predanom radu i ljubavi prema mjestu života ljudi koji srećete putem. U ovoj županiji, u samo 12 sati provedenih na izletu, možete uživati u Lonjskom polju, jedinstvenom parku prirode, ali i jako fino pojesti, kušati autohtone specijalitete poput trganaca sa špekom, gulaša od divljači, ali i sve sljubiti daleko poznatim Moslavačkim vinima. Dok istražujete sve blagodati ovog kraja, oduševit će vas sela kroz koja prolazite,  nasmijani domaćini koji vas sa smiješkom pozdravljaju i u toplijem dijelu godine pokazuju svoje sustanare - bijele rode koje krase krovove kuća. U Sisačko-moslavačkoj županiji i gradovi su posebni oni pričaju posebne priče o inovaciji koja je garancija razvoja i prosperiteta. 

Jedan od takvih gradova je Novska, samo 95 km jugoistočno od Zagreba.  Grad je to koji oduševljava već na prvi pogled - ima vizuru malog Slavonskog grada a ono što u njoj možete doživjeti velika je svjetska priča koja privlači brojne svjetski poznate stručnjake iz industrije videoigara. Naime, 2019.godine u Novskoj je otvoren poduzetnički inkubator Pismo (prvi inkubator 'gaming' industrije u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe) koji je osim brojnih inovacija koje su proslavile ovaj mali grad diljem svijeta, lokalno napravio puno. Naime, Inkubator Pismo  služi kao mjesto na kojem se školuju mlade generacije srednjoškolaca, ali i svoje znanje bruse već etablirani stručnjaci. Tijekom ljetnih mjeseci ovaj inkubator organizira i odličan dječji kamp u trajanju od tjedan dana za djecu viših razreda osnovne škole. Zbog ekspanzije ove grane industrije Novska je dobila i Pismo 2, impozantnu 'gaming arenu' za obrazovanje, ali i učenički dom u kojem borave srednjoškolci iz cijele Hrvatske prilikom četverogodišnjeg obrazovanja. Za potrebe smještaja stručnjaka lokalno stanovništvo je svoje OPG-ove pretvorilo u ugodno mjesto za boravak i smještaj, a Novska nudi i druge kulturne sadržaje. Da grad živi jednim posebnim ritmom može se vidjeti u prostorima  Muzejske zavičajne zbirke Grada Novske u kojoj je na poseban način izložena Muzejska zbirka obitelji Sajko. Iako je riječ o obiteljskoj zbirci kroz ovaj se postav na poseban način može čuti priča o Novskoj. Za nju su zaslužni otac i sin - Živko i Željko koji su u sinergiji napravili čudo za ovaj kraj - danas pokojni Živko Sajko cijeli je život skupljao sve ono što je obilježilo život ovog kraja, a njegov sin je sve blago pretvorio u impozantnu zbirku.  Privatna zbirka sastoji se od 2500 starih predmeta iz prošlosti Novske (popisna je i nalazi se pod zaštitom Ministarstva kulture RH Uprave za zaštitu kulturne baštine), a grad Novska je preuzeo 341 predmet koje je odabrao i u stalni postav pretvorio Dražen Kušan, arhivist u Državnom arhivu u Osijeku.

Gdje se u ovoj županiji može fino pojesti? Pitaju se mnogi, a put će vas voditi na razna mjesta - Moslavci su jako dobri domaćini, hrana im je jako ukusna, vina lagana i osvježavajuća, a cijene jako povoljne. Možete kušati specijalitete na raznim mjestima 'usput' ali i od Novske odabrati smjer 'prema Zagrebu' i krenuti u Moslavačku priču. O njoj mnogi pričaju kao o 'raju na zemlji' u što ćete se i sami uvjeriti kad parkirate automobil na ulasku u imanje. Ono je prostrano, zeleno, očaravajuće mirno ali i u isto vrijeme velebno.  Na njemu se nalaze četiri kuće za odmor napravljene u tradicionalnoj turopoljskoj gradnji (sve su kuće autohtone 'prenesene' s originalnih lokaliteta u ovoj županiji) namještene s namještajem s početka 20. stoljeća. U jednoj kući se nalazi i originalan namještaj koji je pripadao Slavoljubu Penkali. U ljetnim mjesecima na raspolaganju je i bazen, ali i igralište za tenis i nogomet. Kad ste na izletu, u Moslavačkoj priči sjednite u hlad šume akacije ili vrbe i prepustite se gastro užitku - isprobajte specijalitete od divljači poput gulaša 'jelen u hladu', trgance sa slaninom, posebno pečena rebrica s domaćim povrćem... Prošećite po imanju, zavirite u šumu hrasta u kojoj ćete sresti i srne. 

Da je priroda očaravajuća u ovoj županiji pokazat će vam Lonjsko polje. Jedinstven park prirode otkriva sve ljepote života u ovom kraju - specifičan način gradnje Turopoljskih kuća, selo lastavica i roda, prostrane pašnjake na kojima obitava stoka, šume u kojima živi turopoljska svinja, ali i to koja je razlika između crne i bijele rode. Tu priču (zamislite bijela je roda naučila živjeti s čovjekom i voli nastanjivati krovove i dimnjake, dok je crna plaha i oprezna i voli živjeti daleko od ljudi) čete čuti u Posjetiteljskom centru Crna-roda koja se nalazi u selu Osekovo, 20-tak minuta vožnje od Siska. U interpretacijskom centru ćete čuti priču o životu čovjeka i prirode, proći kroz zanimljiv interaktivni postav (saznajte i koji se kukci pare u obliku simbola ljubavi)  i saznati sve detalje o vidikovcima koje krije ovaj park, a koje služe u brojnim istraživanjima ali i zadovoljavanju potreba suvremenog čovjeka. Ono što je još posebno je i to da su neki dragulji ovog kraja poput vidikovca 'oblika trupa rode' i Centra za posjetitelje „Crna roda“ uvrštenog u projekt „Same as it Ever Was“.

I na kraju - upoznaje grad Sisak još bolje! 

Središte Sisačko-moslavačke županije o kojem smo puno slušali u posljednje vrijeme, ovog proljeća priča priču o ljudima i njihovim djelima koji doprinose da grad živi i pokaže svoje gostoprimstvo baš svakom posjetitelju. Opisuju ga kao jedan je od najvećih industrijskih gradova kroz povijest u Hrvatskoj zahvaljujući rafineriji nafte, željezari, riječnoj luci u kojoj i danas pristaju riječni kruzeri koji na ovaj način spajaju Sisak i Budimpeštu. Sisak se nalazi, službeno, 'na tri' rijeke Kupu,Savu i Odru, a domaćin grada, ravnatelj Gradskog muzeja Sisak, Marijan Bogatić, dodaje i Lonju. U razgledu grada čut ćete tako brojne priče iz života - jedna od njih je zašto Siščani ulice u slengu nazivaju prva, druga, treća i četvrta, a ne pravim nazivima (neki i ne znaju kako ulice nose prave nazive), gdje se još uz Zagreb i Sisak nalazi skulptura 'Matoš na klupi', ali i kako Sisak živi u toplijem dijelu godine.

Kad ste u Sisku još je jedno mjesto važno za posjetiti. Riječ je o naselju Caprag, kojeg domaći nazivaju 'Željezara'. Iako je to naselje, može se s pravom nazvati 'gradom u gradu' koji najbolje opisuje socijalistički način funkcioniranja radničkog-stambenog naselja u drugoj polovici 20.stoljeća. Naime, za potrebe giganta Željezare Sisak, nekad je stvoreno cijelo naselje koje je pružalo radnicima apsolutno sve - život u naselju, školu za djecu, vrtić, sportske objekte, kino... U njemu danas živi Riječanin konzervator - restaurator Neven Peko, nazivajući Željezaru najljepšim dijelom ovog grada u kojeg se zaljubio kad je prvi put došao u Sisak. Toliko da se odlučio preseliti što je dobro jer upravo on je pravi vodič kroz impozantan park skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak. Osnovni materijal od kojeg su izrađene ove skulpture je čelik u kombinaciji s industrijski proizvedenim metalnim predmetima (dijelovi strojeva, cijevi) nastalim u pogonima Željezare Sisak. Kroz ovo naselje možete sami prošetati, a posjet parku skulptura je besplatan. 

Slična pitanja

1 odgovor 369 👀
2 odgovora 504 👀
3 odgovora 2.6k 👀
4 odgovora 1.2k 👀
Znatkica 19.10.2020. pitanje u rubrici Turizam i putovanja od Znatkica
2 odgovora 527 👀
Ivan Gačić 09.07.2021. pitanje u rubrici Turizam i putovanja od Ivan Gačić
5 odgovora 2.3k 👀
1 odgovor 650 👀
1 odgovor 777 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.2k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...