449 pregleda
Ivana B. u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana B. [Superaktivan] (2.9k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Zanima me za što se sve može upotrebljavati tekući dušik u području medicine i kozmetologije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+4 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak [Megaktivan] (13.2k bodova)
prikazano od Znatko
Tekući dušik je iznimno hladan i zamrzne svako živo tkivo s kojim dođe u kontakt. Primjena malih količina tekućeg dušika na razne probleme kože je standardni tretman. Medicinski izraz za ovaj tretman je krioterapija.

Krioterapijom, tekućim dušikom, se mogu liječiti bradavice, kvržice, kožne bolesti, male izrasline, nakupine na koži. Liječenje tekućim dušikom je bezbolno. Nakon tretmana, bradavica, kvržica ili bilo što drugo što se liječi postepeno, promijenit će se i otpasti, koža u okolnom području ponekad će biti crvena i otečena, malo bolna, ali će proći za dan ili malo više. Slično blagoj opeklini, Povremeno se stvori mjehur kojega je najbolje isprazniti čistom iglom i nanijeti flaster. Brzo će se stvoriti nova koža i svaka krasta ili mjehurići će nestati. Kozmetički rezultat je uglavnom dobar.

 

Izvor: https://patient.info/treatment-medication/liquid-nitrogen-treatment
+3 glasa
Iva Murat od Iva Murat [Turboaktivan] (26.0k bodova)
uređen od Iva Murat

Krioterapija je metoda uklanjanja kožnih promjena hlađenjem tekućim dušikom. Cilj krioterapije je postići bolju prokrvljenost i  blokirati aferentne živce kako bi se smanjio osjet boli. Terapija rezultira smanjenjem upalnih procesa, smanjenjem boli i spazama, a pri izrazito niskim temperaturama i uništavanjem stanica. Krioterapijom mogu se liječiti vulgarne i plane veruke (virusne bradavice i obične bradavice), aktinične i seboreične keratoze, kondilomi, manji hemangiomi, keloidi i ostale benigne lezije. Ponekad se mogu liječiti i manji karcinomi kože kao što su karcinom bazalnih stanica, limfangiom i Bowenova bolest. Izvori: https://poliklinika-kvaternik.hr/dermatologija/krioterapija-zagreb/

http://www.zzjzpgz.hr/nzl/32/lijek.htm​

Slična pitanja

2 odgovora 116 pregleda
2 odgovora 139 pregleda
3 odgovora 208 pregleda
4 odgovora 141 pregleda


Future in Compliance

Role of GDPR and Compliance in Business

online, 27. svibnja 2022.
Kupi ulaznicu!

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.2k pitanja

13.3k odgovora

2.7k komentara

1.3k korisnika

...