Nikolina Šrajbek u rubrici Zdravlje i medicina od Nikolina Šrajbek
Trebam isprobane i učinkovite savjete za borbu protiv boli prilikom rasta umnjaka.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Laura Žalac od Laura Žalac
odabran od Nikolina Šrajbek
 
Najbolji odgovor
Tzv. umnjaci su zubi koji u usnoj šupljini niču posljednji, što im ostavlja malo mjesta kako bi pravilno izrasli tako da je njihov rast kod većine ljudi popraćen izrazito neugodnom boli. Postoji naravno nekoliko savjeta za efikasno rješavanje zubobolje. Većinu ovih savjeta možete probati kod kuće jer ne iziskuju odlazak kod stomatologa. Primjerice, jedan od poznatih savjeta za lječenje zuboblje je stavljanje hladnih obloga na mjesto gdje osjećate bol. Potrebno je napomenuti da hladan oblog nećete stavljati direktno u usnu šupljinu ili u obliku leda na kožu, nego se preporučuje motanje leda ili drugog hladnog pripravka u pamučne krpe i držanje istog obloga u razmacima od 20minuta po 5-10minuta, motanje u pamučne krpe sprječava nadraživanje kože koje hladnoća može stvoriti.

Od drugih dobrih prirodnih metoda možete se poslužiti ljekovitim biljkama poput kadulje koju će te osušenu, ili svježu skuhati u obliku čaja i time ispirati usnu šupljinu, bez gutanja tekućine. Kadulja će smiriti nadražene desni i privremeno smanjiti bol. Isto možete pokušati sa soli i toplom vodom, najpoželjnije je kada bi to bila morska sol koja ima ljekovite funkcije.

Ukoliko vam niti jedna od prirodnih metoda ne može ublažiti bol, možete posegnuti za analgeticima, vrsta tableta koja ublažava bolove. Primjerice ibuprofen, neofen, paracetamol. Možete ih potražiti putem liječničkog recepta, ali ovakav vid rješavanja zubobolje nije pametno niti preporučljivo rješavati sam nego isključivo u komunikaciji sa vlastitim liječnikom!
Posljednje, i ne baš sjajno rješenje je vađenje zuba, ono se primjenjuje kada zub jednostavno više nema prostora za rast, ili ugrožava ostale zube. Dogovorite termin i posavjetujte se sa svojim stomatologom oko ove metode. On će vam dati stručne savjete i mišljenja, a naposljetku i upute kako se ponašati nakon vađenja zuba- ukoliko to bude neophodno.

Slična pitanja

2 odgovora 292 👀
2 odgovora 317 👀
1 odgovor 340 👀
1 odgovor 265 👀
1 odgovor 711 👀
1 odgovor 347 👀
Sandra Vukov 11.03.2021. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Sandra Vukov
1 odgovor 189 👀
1 odgovor 279 👀
3 odgovora 532 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...