Ivana Basar u rubrici Posao od Ivana Basar
promjena rubrike od Znatko
Kako ste se osjećali kada ste dobili otkaz - jeste li očekivali da ćete ga dobiti, jeste li se čak veselili otkazu ili vam je iskustvo bilo potpuno negativno?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+6 glasa
Petar Pribanić od Petar Pribanić
Ovisi.

Ovo pitanje je slično pitanju kakav je osjećaj biti ostavljen u ljubavnoj vezi ili slična pitanja.

Sve uvelike ovisi o situaciji.

Da li je to bio nas posao iz snova? Jesmo li mi krivi za otkaz? Da li je otkaz bilo moguće spriječiti? Da li je otkaz posljedica nekog vanjskog utjecaja (ekonomska kriza, pandemija, epidemija..), Jesmo li možda čak i priželjkivali otkaz?

Ja osobno nikad nisam dobila otkaz, pa mogu samo nagađati kakav je to osjećaj.

Bez obzira na pozadinu situacije, mislim da bih se svi složili da dobiti otkaz nije nimalo ugodno iskustvo.

Ostati iznenada bez sigrnosti posla i prihoda je jako zastrašujuća situacija i mislim da nikome ne bih bilo svejedno i vjerujem da je osjećaj poprilično neugodan. Pogotovo ako imamo obitelj koja financijski ovisi o vama.

Moje mišljenje je u takvoj situaciji je najbitnije se što prije pokrenuti i angažirati u potrazi novog posla.
+5 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek
Pisat ću iz iskustva svoje bližnje osobe i percepciju situacije koju sam tada proživljavala.

Osjećaš se izgubljeno, nemoćno, usamljeno i shrvano, pogotovo ako se radi o idealnom poslu za tebe kojeg čekaš nekoliko godina, a dobiješ otkaz zbog nelogičnog i neopravdanog razloga.

Teško je ostati pribran i ustrajno krenuti u traženje novog posla. Samo ti je potrebno da budeš malo sam, da shvatiš što se dogodilo, a tijekom cijele situacije preispituješ što si krivo učinio i zašto si baš ti dobio otkaz, iako znaš da si cijelog sebe predao u rad i svjestan si da su svi kolege i kupci bili zadovoljni tvojom uslugom.

Odlazak na burzu rada i slušanje njihovih predavanja nimalo ne olakšava situaciju. Upravo suprotno, stvara dodatan trošak i još više te baca u loše raspoloženje.

Vjerujem da svatko gubitak posla prihvati na drugačiji način i sama reakcija na dobivanje otkaza utječe o puno faktora (radi li se o željenom i dugo iščekivanom poslu, kakav je bio odnos s kolegama i šefom, nalazi li se mjesto rada daleko od kuće...), no moje je iskustvo, iako sama nisam doživjela dobivanje otkaza, vrlo neugodno i zasigurno ne bih voljela ponovno proživljavati tu situaciju.
+5 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
Loš. Kod mene je jedino bilo pozitivno što sam htjela otkaz i što ga nisam htjela dati jer sam znala da neću dobiti povrat poreza. Na kraju sam dobila i otkaz i povrat poreza. Osjećaj je svejedno loš kad vas maltretira pijanac na poslu koji je bio tamo preko veze i svi se žalili na njega a nitko ništa ne poduzima pa kad sve izmakne kontroli, nedužni dobe otkaz.

 Bila sam dobra sa svima, ljudi su se bunili ali eto, osjećaj je loš jer znaš da ćeš morati tražiti novi posao i da ćeš slati mejlove na poslove koji nikad neće odgovoriti. Mogla sam raditi za svoje roditelje ali to nikad nisam htjela, znam ih kakvi su i na poslu se uvijek odmorim i kad dođem doma pozitivna sam i sretna sam kod kuće, a ovako s roditeljima privatno i poslovno, ne hvala. Kad su nam roditelji poslovni ljudi, uvijek su preopterećeni, nervozni, vole zapovjedati tako da sam jedva čekala osamostaliti se i samostalno zarađivati. Nisam se veselila otkazu, ali sam osjetila da mi je pao kamen s leđa.
+5 glasa
Marina Baričanec od Marina Baričanec
Dobila sam otkaz par puta u životu i mogu reći da sam možda i imala neke signale da ću ga dobiti, ali ih nisam tako shvaćala pa je donekle bio svaki puta iznenadan. Naravno da je zato bio šok za mene i koji je u meni stvorio vrtlog emocija, koji su se izmjenjivali u krug od tog trena pa sljedećih sati i dana - kao centrifuga vešmašine. Bila bi ljuta, prefrustrirana, rezignirana, razočarana, analizirala bi što je sve dovelo do toga i što sam možda mogla napraviti drugačije ranije, što ću dalje, imam li pravne elemenate da se borim protiv otkaza (razgovor s jednim poznatim gradskim odvjetnikom za radno pravo), te sam tih dana znala ne zaspati do dugo u noć...

Nakon nekoliko dana predbacivanja i frustracija, nelagoda mi je prošla kada bi se počela baviti nečim drugim što bi me zaokupilo i polako kroz tjedan, dva vrtlog osjećaja poslije dobivenog otkaza bi blijedio sve više i više.

Slična pitanja

2 odgovora 272 👀
3 odgovora 455 👀
2 odgovora 245 👀
2 odgovora 2.8k 👀
1 odgovor 305 👀
2 odgovora 230 👀
1 odgovor 2.0k 👀
Ivan Gačić 01.10.2020. pitanje u rubrici Posao od Ivan Gačić
1 odgovor 2.9k 👀
Zoran Jurić 18.09.2020. pitanje u rubrici Posao od Zoran Jurić
7 odgovora 1.1k 👀
Petar Pribanić 26.11.2020. pitanje u rubrici Priroda od Petar Pribanić
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...