1.1k pregleda
Ivana B. u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana B. [Superaktivan] (2.9k bodova)
Ako ste ikada imali gastroskopski pregled - kakav je osjećaj, izaziva li jak poriv za povraćanjem, može li pregled podnijeti i osoba s osjetljivim refleksima i imate li kakve savjete za olakšavanje iskustva gastroskopije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (55.1k bodova)
Onima koji su osjetljivi, gastroskopija nikako ne ide u prilog.

Tijekom narkoze prisutan je neugodan osjećaj, a nakon samog pregleda osjećaj nije puno ugodniji.

Osim što je zadiranje u intimu, neprirodno je umetanje bilo kakve cijevi u dijelove tijela, kao i sama činjenica da to obavlja neka druga osoba, najčešće nepoznata.

Tijekom pregleda osjetiš svaki "zavoj" u tijelu, što uzrokuje bol i nadutost. Refleks povraćanja izaziva se čim neko strano tijelo dotakne nepčane lukove koji se nalaze u orofarinksu, odnosno u stražnjem dijelu usta kod korijena jezika, stoga mogućnost podizanja želučanog sadržaja nezaobilazi gastroskopski pregled.

Savjet za što manje neugodnih osjećaja je biti maksimalno opušten jer će pregled biti brže i bezbolnije iskustvo.
+3 glasa
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.8k bodova)
Iz osobnog iskustva (dva puta sam išla na gastroskopiju), nikome ne bi preporučila da ide bez sedacije jer vas doktor ne može adekvatno pregledati jer morate biti mirni, nalaz će postajati jer ga on mora napisati ali to neće biti dobro vaše zdravlje. Gastroenterolog mora se zadržati neko vrijeme s gastroskopom kako bi napravio biopsiju i uvidio stanje a kako ćete se vi osjećati ne bi opisivala u detalje jer mi se na sami podsjetnik na prošlost povraća, ukratko, da izaziva jak poriv za povraćanjem i cijelo tijelo vam se muči, suze vam idu na oči, boli vas u grlu. Ako nemate novaca na taj način uštedjet ćete 2000 kuna. Gastroskopija sa sedacijom na koju sam otišla 3 mjeseca nakon svoje prve gastroskopije mi je olakšala život i više nikada ne bi išla na takav pregled bez nje (3 mj koja sam provela bez adekvatnih lijekova jer mi je nalaz bio da je ništa/psihosomatski jer doktor na takav način nije stigao ništa vidjeti), da bi mi na kraju nalaz bio kronični gastritis i drugo.

Možda ćete vi imati bolje iskustvo, postoje ljudi koji govore da im je bilo ok bez sadacije, da li ste vi jedan od njih ne znam, ali znam da je meni to bilo najgore iskustvo u životu.

Slična pitanja

1 odgovor 542 pregleda
4 odgovora 239 pregleda
2 odgovora 307 pregleda
2 odgovora 132 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...