Ivana Basar u rubrici Zdravlje i medicina od
Ako ste ikada imali gastroskopski pregled - kakav je osjećaj, izaziva li jak poriv za povraćanjem, može li pregled podnijeti i osoba s osjetljivim refleksima i imate li kakve savjete za olakšavanje iskustva gastroskopije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Nikolina Šrajbek od
Onima koji su osjetljivi, gastroskopija nikako ne ide u prilog.

Tijekom narkoze prisutan je neugodan osjećaj, a nakon samog pregleda osjećaj nije puno ugodniji.

Osim što je zadiranje u intimu, neprirodno je umetanje bilo kakve cijevi u dijelove tijela, kao i sama činjenica da to obavlja neka druga osoba, najčešće nepoznata.

Tijekom pregleda osjetiš svaki "zavoj" u tijelu, što uzrokuje bol i nadutost. Refleks povraćanja izaziva se čim neko strano tijelo dotakne nepčane lukove koji se nalaze u orofarinksu, odnosno u stražnjem dijelu usta kod korijena jezika, stoga mogućnost podizanja želučanog sadržaja nezaobilazi gastroskopski pregled.

Savjet za što manje neugodnih osjećaja je biti maksimalno opušten jer će pregled biti brže i bezbolnije iskustvo.
+4 glasa
Sandra Vukov od
Iz osobnog iskustva (dva puta sam išla na gastroskopiju), nikome ne bi preporučila da ide bez sedacije jer vas doktor ne može adekvatno pregledati jer morate biti mirni, nalaz će postajati jer ga on mora napisati ali to neće biti dobro vaše zdravlje. Gastroenterolog mora se zadržati neko vrijeme s gastroskopom kako bi napravio biopsiju i uvidio stanje a kako ćete se vi osjećati ne bi opisivala u detalje jer mi se na sami podsjetnik na prošlost povraća, ukratko, da izaziva jak poriv za povraćanjem i cijelo tijelo vam se muči, suze vam idu na oči, boli vas u grlu. Ako nemate novaca na taj način uštedjet ćete 2000 kuna. Gastroskopija sa sedacijom na koju sam otišla 3 mjeseca nakon svoje prve gastroskopije mi je olakšala život i više nikada ne bi išla na takav pregled bez nje (3 mj koja sam provela bez adekvatnih lijekova jer mi je nalaz bio da je ništa/psihosomatski jer doktor na takav način nije stigao ništa vidjeti), da bi mi na kraju nalaz bio kronični gastritis i drugo.

Možda ćete vi imati bolje iskustvo, postoje ljudi koji govore da im je bilo ok bez sadacije, da li ste vi jedan od njih ne znam, ali znam da je meni to bilo najgore iskustvo u životu.

Slična pitanja

2 odgovora 276 👀
3 odgovora 490 👀
4 odgovora 516 👀
Ivana Basar 14.09.2020. pitanje u rubrici Posao od Ivana Basar
1 odgovor 1.0k 👀
1 odgovor 139 👀
2 odgovora 190 👀
2 odgovora 477 👀
3 odgovora 369 👀
1 odgovor 295 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...