Ivana Basar u rubrici Obrazovanje od
promjena rubrike od Znatko
Po čemu se razlikuju projekti e-Škole i Škola za život? Na koji način svaki od projekata sudjeluje u poboljšanu hrvatskog obrazovnog sistema i koji su im ciljevi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Iva Murat od
uređen od Iva Murat
 
Najbolji odgovor

„Škola za život“ reforma je obrazovanja pokrenuta od strane MZO-a. U eksperimentalnom programu "Škole za život" sudjelovalo je 48 osnovnih i 26 srednjih škola iz svih županija u Republici Hrvatskoj. Glavni ciljevi reforme su povećanje kompetencija učenika u rješavanju problema i povećanje zadovoljstva učenika u školi te motivacija njihovih učitelja i nastavnika. Ovaj se program od jeseni 2019. provodi u svim školama u RH, i to u 1. i 5. razredima osnovnih škola, u 7. razredima osnovnih škola u nastavnim predmetima matematika, fizika i kemija te u 1. razredima gimnazija i u 1. razredima četverogodišnjih strukovnih škola u općeobrazovnim predmetima. Glavni ciljevi pri opremanju škola su opremanje digitalnim sadržajima i modernom tehnologijom te opremanje školskih knjižnica.

Izvor:https://skolazazivot.hr/.

 

Projekt e-Škole trajao je od 2015. do 2018. godine kao pilot projekt, a od 2018. godine provodi se druga faza projekta. Projekt provodi CARNET. Glavni ciljevi projekta su digitalizacija nastavnog procesa, kao i poslovanja škole. Nastoji se unaprijediti digitalne kompetencije učenika, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika. U nastavu se uvode digitalni alati koje mogu osmišljavati sami nastavnici te se učenicima osiguravaju kompetencije potrebne za tržište rada. Potiče se samostalan rad i kritičko razmišljanje učenika. Također, škole se nastoji opremiti svom potrebnom računalnom tehnologijom i infrastrukturom. 

Izvor: https://www.e-skole.hr/program-e-skole/.

 

Dakle, "Škola za život" reforma je cjelokupnog obrazovnog sustava čiji glavni ciljevi su unapređenje obrazovanja i nastavnog procesa, povećanje zadovoljstva učenika i učitelja, stjecanje kompetencija potrebnih za tržište rada te opremanje škola. Osim osnovnih i srednjih škola, reforma obuhvaća i predškolske ustanove. Projekt e-Škole se pak fokusira isključivo na digitalizaciju škola, odnosno na digitalizaciju poslovanja te na uključivanje digitalnih alata u nastavu. 

Slična pitanja

1 odgovor 757 👀
2 odgovora 398 👀
1 odgovor 898 👀
2 odgovora 803 👀
1 odgovor 320 👀
Ivana Basar 16.09.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Ivana Basar
2 odgovora 359 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...