473 pregleda
Ivana Basar u rubrici Obrazovanje od Ivana Basar
promjena rubrike od Znatko
Po čemu se razlikuju projekti e-Škole i Škola za život? Na koji način svaki od projekata sudjeluje u poboljšanu hrvatskog obrazovnog sistema i koji su im ciljevi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Iva Murat od Iva Murat
uređen od Iva Murat
 
Najbolji odgovor

„Škola za život“ reforma je obrazovanja pokrenuta od strane MZO-a. U eksperimentalnom programu "Škole za život" sudjelovalo je 48 osnovnih i 26 srednjih škola iz svih županija u Republici Hrvatskoj. Glavni ciljevi reforme su povećanje kompetencija učenika u rješavanju problema i povećanje zadovoljstva učenika u školi te motivacija njihovih učitelja i nastavnika. Ovaj se program od jeseni 2019. provodi u svim školama u RH, i to u 1. i 5. razredima osnovnih škola, u 7. razredima osnovnih škola u nastavnim predmetima matematika, fizika i kemija te u 1. razredima gimnazija i u 1. razredima četverogodišnjih strukovnih škola u općeobrazovnim predmetima. Glavni ciljevi pri opremanju škola su opremanje digitalnim sadržajima i modernom tehnologijom te opremanje školskih knjižnica.

Izvor:https://skolazazivot.hr/.

 

Projekt e-Škole trajao je od 2015. do 2018. godine kao pilot projekt, a od 2018. godine provodi se druga faza projekta. Projekt provodi CARNET. Glavni ciljevi projekta su digitalizacija nastavnog procesa, kao i poslovanja škole. Nastoji se unaprijediti digitalne kompetencije učenika, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika. U nastavu se uvode digitalni alati koje mogu osmišljavati sami nastavnici te se učenicima osiguravaju kompetencije potrebne za tržište rada. Potiče se samostalan rad i kritičko razmišljanje učenika. Također, škole se nastoji opremiti svom potrebnom računalnom tehnologijom i infrastrukturom. 

Izvor: https://www.e-skole.hr/program-e-skole/.

 

Dakle, "Škola za život" reforma je cjelokupnog obrazovnog sustava čiji glavni ciljevi su unapređenje obrazovanja i nastavnog procesa, povećanje zadovoljstva učenika i učitelja, stjecanje kompetencija potrebnih za tržište rada te opremanje škola. Osim osnovnih i srednjih škola, reforma obuhvaća i predškolske ustanove. Projekt e-Škole se pak fokusira isključivo na digitalizaciju škola, odnosno na digitalizaciju poslovanja te na uključivanje digitalnih alata u nastavu. 

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...