201 pregleda
Ivana B. u rubrici Obrazovanje od Ivana B. [Superaktivan] (2.9k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Kako je Finska uspjela organizirati najbolji obrazovni sistem na svijetu i koje su posebnosti finskog obrazovnog sistema?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+4 glasa
Iva Horvat od Iva Horvat [Superaktivan] (1.6k bodova)

Finski obrazovni sustav ima mnogo prednosti u odnosu na ostale zemlje svijeta, a postoji nekoliko razloga.

  • Nastavnici u školama imaju autonomiju te su vrlo cijenjeni u svom području zanimanja. Nastavnicima je omogućena sloboda da primjenjuju nove tehnike podučavanja, stvaraju partnerstva s drugim nastavnicima kako bi kombinirali nekoliko predmeta zajedno što učenicima olakšava razumijevanje onoga što uče na širem području te se tako stvara timska struktura podučavanja, što u Hrvatskoj nije slučaj (uči se svaki predmet zasebno i često se ne povezuje s drugim predmetima).
  • Finska ima snažnu mrežu socijalnih usluga, odnosno omogućuje da sva djeca imaju adekvatnu prehranu, stanovanje i zdravstvenu skrb, čak i oni najsiromašniji. 
  • Standardizirani testovi nisu dio finskog obrazovnog sustava kakvog ga znamo u Hrvatskoj. Jedini ispit za učenike dolazi na kraju srednje škole te stoga nastavnici kroz godine poučavanja imaju slobodu i fleksibilnost u predavanju svojih lekcija, a učenici se ne ocjenjuju ocjenama već individualnim mjerenjima. 
  • Također, škole u Finskoj ističu važnost užitka u učenju, a zabava i igra su dio kurikuluma .
  • Svi pohađaju javnu školu, a ideja ravnopravnosti podrazumijeva minimiziranje razlike među učenicima i školama.
Dakle, naglasak je na jednakosti i zajedničkom učenju svih predmeta kao životnoj cjelini. 

 

+3 glasa
Iva Murat od Iva Murat [Turboaktivan] (26.5k bodova)
Dodala bih da je Finska naravno puno bogatija država od Hrvatske pa su nastavnici i učitelji puno bolje plaćeni, imaju bolje uvjete rada, a samim time su i više motivirani. Škole i fakulteti su moderno opremljeni, dok kod nas neke škole ne zadovoljavaju osnovne uvjete rada, poput školske dvorane ili tekuće vode u učionici. Finski obrazovni sustav temelji se na pružanju osnovnog obrazovanja svoj djeci. Djecu kojoj ne idu određeni nastavni predmeti se ne zanemaruje, nego se s njima dodatno radi, pa tako nije neobično da u jednom razredu rade 2 ili 3 učitelja. Ako učenici nisu ostvarili sve potrebne ishode, imaju mogućnost upisati dodatni deseti razred kako bi naučili sve što je potrebno. Još jedna prednost je to što su osnovna i srednja škola u Finskoj povezane pa se učenici ne moraju privikavati na nov prostor pri prelasku iz osnovne u srednju školu. Također nastava se često održava na otvorenom što pozitivno djeluje na fizički i psihički razvoj djece.

Slična pitanja

2 odgovora 132 pregleda
1 odgovor 196 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...