117 pregleda
Ivana B. u rubrici Djeca i roditeljstvo od Ivana B. [Superaktivan] (2.9k bodova)
Kako pripremiti dijete od 5 godina za odlazak doktoru na cijepljenje? Kako mu objasniti kako će dobiti injekciju, a da ne počne paničariti i plakati?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+6 glasa
Paolina Rajić od Paolina Rajić [Superaktivan] (4.3k bodova)
Dan prije injekcije objasnite djetetu što je cijepljenje; iskreno odgovorite na sva pitanja na jednostavan i direktan način koristeći jezik koji dijete razumije. Objasnite važnost cijepljenja i kako je ono bitno za zdravlje. Nemojte im obećati da će biti samo jedan put u slučaju da bude trebalo više pokušaja. Recite mu što se očekuje od njega i da će malo boljeti, ali ne dugo.

Možete ga kroz igru cijeljenja ili gledanje edukativnih videa pripremiti na ono što ga očekuje i ublažiti strah.
+3 glasa
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.9k bodova)
Tijekom stvarnog vremena cijepljenja, većina djece najbolje funkcionira ako ne vide iglu. Ako ih aktivno uključite u neke tihe aktivnosti možete izbjeći bol. Neke ideje uključuju: pjevanje pjesme, pričanje viceva, puhanje na vrtaču itd.

Poželjno je porazgovarati s dijetetom i reći mu da će biti gotovo kad nabroji do 5 i da to nije ništa strašno jer mama i tata i drugi prijatelji iz vrtića to rade, pokazati mu na primjeru ruke,  kako je to kao da vas se malo uštipne i brzo je gotovo, tako da će dijete poslje biti imuno i zdravo, neće biti bolesno i neće ga ništa boljeti.
+1 glas
Iva Murat od Iva Murat [Turboaktivan] (26.5k bodova)

S djetetom treba smireno razgovarati o cijepljenju. Nemojte čekati zadnji čas da djetetu kažete da ide na cijepljenje, nego razgovarajte nekoliko dana prije. Objasnite mu, na način prilagođen dobi, zašto se mora cijepiti. Nemojte mu reći kako to uopće ne boli jer će se dijete iznenaditi kad osjeti ubod i reagirat će još burnije. Umjesto toga, recite mu kako će sve brzo biti gotovo. Tijekom cijepljenja, odvratite djetetu pozornost od onoga što medicinska sestra radi. Ponesite njegovu omiljenu igračku, razgovarajte s njim o nečemu što nije povezano s cijepljenjem, pjevajte mu njegovu omiljenu pjesmicu ili mu dajte da gleda crtić na vašem mobitelu. Može pomoći i ako djetetu obećate malu nagradu nakon cijepljenja poput sladoleda ili neke sitnice.

Slična pitanja

1 odgovor 99 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...