Ivana Basar u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar
Koje su loše strane eteričnih ulja? Kako eterična ulja mogu biti štetna i kako ih možemo koristiti na siguran način?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+2 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek
Za korištenje eteričnih ulja u svakodnevnom životu potreba je dodatna edukacija. Sve je više stranica na Facebooku i Instagramu koje promoviraju eterična ulja, a ponekad te osobe nisu stručnjaci kakvim se predstavljaju.

Važno je znati da se ne smiju sva eterična ulja oralno konzumirati, kao što se niti sva eterična ulja ne smiju nanositi na kožu. Osim toga, ne odgovaraju svima eterična ulja, svaka osoba drugačije reagira, a česte su i alergijske reakcije na ova ulja. Mnogi ljudi vole eksperimentirati i nedovoljno su educirani pa eterična ulja koriste za sve i svašta, a nisu svjesni posljedica.

Svako kvalitetno eterično ulje na svojoj će bočici imati znakove opasnosti, što nije razlog za brigu. Samo je potrebno pridržavati se propisane doze, načina primjene i površini koja je pogodna za izlaganje.

Eterična će ulja napraviti štetu ako se osobe koje ih koriste ne informiraju i ne poštuju upute. Štetno će djelovati ako se krivo eterično ulje stavi izravno na kožu (jer nisu sva ulja za to), pa će tako izazvati crvenilo, svrbež ili opekline, ili ako se stavi na kožu trudnice, dojilje ili djece. Ona ulja koja imaju prejak miris mogu ošteti sluznicu nosa, izazvati mučnine i vrtoglavice, a isto tako mogu spržiti sluznice spolnih organa izravnim nanošenjem na iste, stoga treba voditi računa o tome da se ne stavljaju preblizu nosa, prilikom mirisanja eteričnih ulja, i o nanošenju na kožu.

Više je pozitivnih strana koje korištenje eteričnih ulja nosi sa sobom, no neadekvatnom i needuciranom primjenom mogu se izazvati posljedice za cijeli život zbog snažnog djelovanja istih.

Za sigurnu upotrebu eteričnih ulja preporučam savjetovanje s aromaterapeutom, ovisno o cilju korištenja.

Slična pitanja

1 odgovor 128 👀
2 odgovora 161 👀
1 odgovor 340 👀
3 odgovora 433 👀
4 odgovora 293 👀
3 odgovora 314 👀
3 odgovora 388 👀
3 odgovora 421 👀
Lovro Gorup 12.10.2020. pitanje u rubrici Priroda od Lovro Gorup
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...