Lovro Gorup u rubrici Filmovi i serije od Lovro Gorup
promjena rubrike od Znatko
Znate li neke dobre filmove koji progovaraju o autizmu? Može preporuka i za serije, jedini je uvjet da nemaju previše sezona (pet ili više).

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

Tople preporuke za sljedeće filmove:

  1. Rain Man – Oscarom nagrađena drama iz 1988. s Dustinom Hoffmanom i Tomom Cruiseom u glavnim ulogama

Ovaj film upoznao je širu javnost s autizmom. Dustin Hoffman utjelovio je čovjeka ispodprosječne inteligencije, ali genijalnih sposobnosti zapažanja i pamćenja.

  1. Temple Grandin – biografska drama iz 2010. godine

U filmu je prikazan život mlade studentice Temple Grandin koja, usprkos ograničenjima koje sa sobom nosi autizam, uspijeva završiti doktorat te postaje doktoricom znanosti u grani stočarstva.

  1. What's Eating Gilbert Grape? – drama iz 1993. s Johnom Deppom i Leonardom DiCaprijem u glavnim ulogama

Leonardo DiCaprio za svoju je ulogu dječaka s poremećajem iz spektra autizma bio nominiran za Oscara za najbolju sporednu ulogu, što dovoljno govori o kvaliteti i izvrsnosti ovog filma.

  1. Jack of the Red Hearts – obiteljska drama iz 2015. prati djevojčicu s poremećajem iz spektra autizma koja treba pomoć svoje dadilje oko svakodnevnih aktivnosti i učenja kako preživjeti u svijetu usprkos svojoj hipersenzitivnosti koja prati njezin autizam

Preporuke za serije:

  1. The Big Bang Theory – humoristična serija za koju su, više – manje, svi čuli, a prati grupu prijatelja znanstvenik koja uključuje i osebujnog Sheldona, osobu s Aspergerovim sindromom koji spada u poremećaje iz spektra autizma

Iako su Sheldonova ponašanja u seriji poprilično preuveličana i satirično naglašena, ova serija ipak uspijeva prenijeti poruku o izazovima s kojima se susreću osobe s poremećajem iz spektra autizma, ali i njihovi najbliži i okolina oko njih.

  1. Atypical – dramska serija koja prati tinejdžera s poremećajem iz spektra autizma i njegovo snalaženje na putu odrastanja i školovanja, otkrivanja ljubavi i seksualnosti, stvaranja prijateljstava i održavanja obiteljskih odnosa
+6 glasa
Iva Murat od Iva Murat

Preporučila bih seriju Good Doctor. Glavni lik je Shaun Murphy, mladi specijalizant kirurgije koji boluje od autizma. Shaun je genij koji sve vidi i percipira drugačije od ostalih i upravo to ga čini odličnim kirurgom. Naravno, život s autizmom donosi i brojne poteškoće, primarno u socijalizaciji i odnosima s drugim ljudima, kako u prijateljstvima, tako i u vezama. Ipak Shaun kroz seriju sazrijeva te postaje sve bolji u komunikaciji s drugima. Na poslu stječe prijatelje koji mu pomažu kad zapne, na kraju se upušta u romantičnu vezu i naravno, u svakoj epizodi rješava komplicirane slučajeve koje drugi doktori nisu uspjeli riješiti. Serija se prikazivala na Novoj TV, ima 3 sezone, a u planu je i četvrta. Trailer za seriju pogledajte ovdje: https://www.imdb.com/title/tt6470478/.

Slična pitanja

5 odgovora 654 👀
1 odgovor 257 👀
2 odgovora 947 👀
Ivan Gačić 24.09.2020. pitanje u rubrici Filmovi i serije od Ivan Gačić
7 odgovora 919 👀
2 odgovora 691 👀
Domagoj Filipčić 21.09.2020. pitanje u rubrici Filmovi i serije od Domagoj Filipčić
9 odgovora 1.1k 👀
2 odgovora 352 👀
5 odgovora 531 👀
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

22.0k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...