219 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Filmovi i serije od Lovro Gorup (3.4k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Znate li neke dobre filmove koji progovaraju o autizmu? Može preporuka i za serije, jedini je uvjet da nemaju previše sezona (pet ili više).

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek (57.0k bodova)
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

Tople preporuke za sljedeće filmove:

  1. Rain Man – Oscarom nagrađena drama iz 1988. s Dustinom Hoffmanom i Tomom Cruiseom u glavnim ulogama

Ovaj film upoznao je širu javnost s autizmom. Dustin Hoffman utjelovio je čovjeka ispodprosječne inteligencije, ali genijalnih sposobnosti zapažanja i pamćenja.

  1. Temple Grandin – biografska drama iz 2010. godine

U filmu je prikazan život mlade studentice Temple Grandin koja, usprkos ograničenjima koje sa sobom nosi autizam, uspijeva završiti doktorat te postaje doktoricom znanosti u grani stočarstva.

  1. What's Eating Gilbert Grape? – drama iz 1993. s Johnom Deppom i Leonardom DiCaprijem u glavnim ulogama

Leonardo DiCaprio za svoju je ulogu dječaka s poremećajem iz spektra autizma bio nominiran za Oscara za najbolju sporednu ulogu, što dovoljno govori o kvaliteti i izvrsnosti ovog filma.

  1. Jack of the Red Hearts – obiteljska drama iz 2015. prati djevojčicu s poremećajem iz spektra autizma koja treba pomoć svoje dadilje oko svakodnevnih aktivnosti i učenja kako preživjeti u svijetu usprkos svojoj hipersenzitivnosti koja prati njezin autizam

Preporuke za serije:

  1. The Big Bang Theory – humoristična serija za koju su, više – manje, svi čuli, a prati grupu prijatelja znanstvenik koja uključuje i osebujnog Sheldona, osobu s Aspergerovim sindromom koji spada u poremećaje iz spektra autizma

Iako su Sheldonova ponašanja u seriji poprilično preuveličana i satirično naglašena, ova serija ipak uspijeva prenijeti poruku o izazovima s kojima se susreću osobe s poremećajem iz spektra autizma, ali i njihovi najbliži i okolina oko njih.

  1. Atypical – dramska serija koja prati tinejdžera s poremećajem iz spektra autizma i njegovo snalaženje na putu odrastanja i školovanja, otkrivanja ljubavi i seksualnosti, stvaranja prijateljstava i održavanja obiteljskih odnosa
+4 glasa
Iva Murat od Iva Murat (27.1k bodova)

Preporučila bih seriju Good Doctor. Glavni lik je Shaun Murphy, mladi specijalizant kirurgije koji boluje od autizma. Shaun je genij koji sve vidi i percipira drugačije od ostalih i upravo to ga čini odličnim kirurgom. Naravno, život s autizmom donosi i brojne poteškoće, primarno u socijalizaciji i odnosima s drugim ljudima, kako u prijateljstvima, tako i u vezama. Ipak Shaun kroz seriju sazrijeva te postaje sve bolji u komunikaciji s drugima. Na poslu stječe prijatelje koji mu pomažu kad zapne, na kraju se upušta u romantičnu vezu i naravno, u svakoj epizodi rješava komplicirane slučajeve koje drugi doktori nisu uspjeli riješiti. Serija se prikazivala na Novoj TV, ima 3 sezone, a u planu je i četvrta. Trailer za seriju pogledajte ovdje: https://www.imdb.com/title/tt6470478/.

Slična pitanja

5 odgovora
Adriana Murtić 21.09.2020. pitanje u rubrici Filmovi i serije od Adriana Murtić (242 bodova)
1 odgovor
Adriana Murtić 22.09.2020. pitanje u rubrici Filmovi i serije od Adriana Murtić (242 bodova)
2 odgovora
Ivan Gačić 24.09.2020. pitanje u rubrici Filmovi i serije od Ivan Gačić (7.2k bodova)
7 odgovora
2 odgovora
Domagoj Filipčić 21.09.2020. pitanje u rubrici Filmovi i serije od Domagoj Filipčić (1.7k bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.7k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...