173 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Filmovi i serije od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Znate li neke dobre filmove koji progovaraju o autizmu? Može preporuka i za serije, jedini je uvjet da nemaju previše sezona (pet ili više).

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (55.1k bodova)
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

Tople preporuke za sljedeće filmove:

  1. Rain Man – Oscarom nagrađena drama iz 1988. s Dustinom Hoffmanom i Tomom Cruiseom u glavnim ulogama

Ovaj film upoznao je širu javnost s autizmom. Dustin Hoffman utjelovio je čovjeka ispodprosječne inteligencije, ali genijalnih sposobnosti zapažanja i pamćenja.

  1. Temple Grandin – biografska drama iz 2010. godine

U filmu je prikazan život mlade studentice Temple Grandin koja, usprkos ograničenjima koje sa sobom nosi autizam, uspijeva završiti doktorat te postaje doktoricom znanosti u grani stočarstva.

  1. What's Eating Gilbert Grape? – drama iz 1993. s Johnom Deppom i Leonardom DiCaprijem u glavnim ulogama

Leonardo DiCaprio za svoju je ulogu dječaka s poremećajem iz spektra autizma bio nominiran za Oscara za najbolju sporednu ulogu, što dovoljno govori o kvaliteti i izvrsnosti ovog filma.

  1. Jack of the Red Hearts – obiteljska drama iz 2015. prati djevojčicu s poremećajem iz spektra autizma koja treba pomoć svoje dadilje oko svakodnevnih aktivnosti i učenja kako preživjeti u svijetu usprkos svojoj hipersenzitivnosti koja prati njezin autizam

Preporuke za serije:

  1. The Big Bang Theory – humoristična serija za koju su, više – manje, svi čuli, a prati grupu prijatelja znanstvenik koja uključuje i osebujnog Sheldona, osobu s Aspergerovim sindromom koji spada u poremećaje iz spektra autizma

Iako su Sheldonova ponašanja u seriji poprilično preuveličana i satirično naglašena, ova serija ipak uspijeva prenijeti poruku o izazovima s kojima se susreću osobe s poremećajem iz spektra autizma, ali i njihovi najbliži i okolina oko njih.

  1. Atypical – dramska serija koja prati tinejdžera s poremećajem iz spektra autizma i njegovo snalaženje na putu odrastanja i školovanja, otkrivanja ljubavi i seksualnosti, stvaranja prijateljstava i održavanja obiteljskih odnosa
+4 glasa
Iva Murat od Iva Murat [Turboaktivan] (26.5k bodova)

Preporučila bih seriju Good Doctor. Glavni lik je Shaun Murphy, mladi specijalizant kirurgije koji boluje od autizma. Shaun je genij koji sve vidi i percipira drugačije od ostalih i upravo to ga čini odličnim kirurgom. Naravno, život s autizmom donosi i brojne poteškoće, primarno u socijalizaciji i odnosima s drugim ljudima, kako u prijateljstvima, tako i u vezama. Ipak Shaun kroz seriju sazrijeva te postaje sve bolji u komunikaciji s drugima. Na poslu stječe prijatelje koji mu pomažu kad zapne, na kraju se upušta u romantičnu vezu i naravno, u svakoj epizodi rješava komplicirane slučajeve koje drugi doktori nisu uspjeli riješiti. Serija se prikazivala na Novoj TV, ima 3 sezone, a u planu je i četvrta. Trailer za seriju pogledajte ovdje: https://www.imdb.com/title/tt6470478/.

Slična pitanja

2 odgovora 548 pregleda
2 odgovora 252 pregleda
2 odgovora 2.1k pregleda
2 odgovora 224 pregleda
Iva Murat 14.10.2020. pitanje u rubrici Filmovi i serije od Iva Murat [Turboaktivan] (26.5k bodova)

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.7k pitanja

14.0k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...