40 pregleda
Dina Kljajić u rubrici Zdravlje i medicina od Dina Kljajić

Koji poremećaji se sve nalaze u spektru autizma prema zadnjoj medicinskoj klasifikaciji?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Preporuke za filmove/serije o autizmu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Hrvoje Hladnik od Hrvoje Hladnik

Prema američkoj DSM-5 (DSM = The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) medicinskoj klasifikaciji, koja uključuje i mentalne poremećaje, poremećaji iz spektra autizma (ASD = Autism spectrum disorder) uključuju ova četiri poremećaja:

POREMEĆAJI IZ SPEKTRA AUTIZMA

  1. Autizam kao najčešći poremećaj iz spektra autizma. Karakteristična je tu teškoća u socijalnoj komunikaciji i interakciji. I ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja, interesa ili aktivnosti.
     
  2. Aspergerov sindrom koji jest sličan autizmu, no kod njega je manje teškoća u verbalnoj komunikaciji kao i u intelektualnom funkcioniranju.
     
  3. Dječji dezintegrativni poremećaj (Hellerov sindrom; ili dezintegrativni poremećaj u djetinjstvu) je do sada zabilježen kao jako rijedak poremećaj koji se obično javlja u ranom djetinjstvu. Karakterističan je po tome da je normalan razvoj djeteta u prvim mjesecima, pa i godinama života, ali... Onda odjednom slijedi nagli gubitak vještina i razvijaju se simptomi vrlo slični autizmu.
  4. Pervazivni razvojni poremećaj (ili neodređeni pervazivni razvojni poremećaj) je dijagnoza kao "ostalo" jer se koristi kada osoba ispunjava kriterije za neki od drugih poremećaja iz spektra autizma, ali pri tome ne ispunjava baš sve nužne kriterije. 

Riječ 'spektar' u ovoj frazi znači da postoji široka lepeza i simptoma i težine ovog poremećaja. To u praksi znači da neke osobe s poremećajima iz spektra autizma mogu imati blage simptome i oni mogu živjeti neovisno, a dok drugi pak mogu imati teže i vrlo teške simptome koji zahtijevaju potporu pojedinca i zajednice.

Jedan od poznatijih filmskih likova koji je imao poremećaj iz spektra autizma je bio Sheldon cool iz serije "Teorija velikog praska".

Filmove koji govore o autizmu ste možda i gledali. Evo ovdje lista filmova s temom autizma na Znatku.

Iako mnogi povezuju posebne sposobnosti (talente; nadarenost) s autizmom, takve sposobnosti su ipak rijetke. Jednako kao i u zdravih. No ipak, ima tu nešto. Naime, među autistima se ipak nalazi više ljudi s posebnim sposobnostima nego u populaciji zdravih ljudi.

Darija Magdalenić od Darija Magdalenić
Da, ovo i je danas zadnja medicinski stručna podjela iz autističnog spektra.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...