Lovro Gorup u rubrici Djeca i roditeljstvo od Lovro Gorup
Kojim pristupom potaknuti dijete da više čita? Koji sadržaji i tehnologije su zanimljiviji djeci?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

6 odgovor(a)

+15 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

Evo nekoliko konkretnih primjera koji provjereno funkcioniraju. 

S obzirom da je tehnologija danas sveprisutna, a bliska je i djeci, računala, mobiteli i tableti mogu se iskoristiti i za poticanje rane pismenosti i predčitalačkih vještina. Pučko otvoreno učilište "Korak po korak" u suradnji s UNICEF-om osmislio je e-slikovnice koje su atraktivne i djeci, i njihovim roditeljima, i stručnjacima koji se u svojem radu bave djecom i njihovim kognitivnim razvojem. E-slikovnica predstavlja spoj zvuka i vizualnog podražaja, i to na način da se producira zvuk čitanog teksta s istovremenim isticanjem riječi koja je izgovorena, odnosno pročitana. Zasad su dostupne tri slikovnice na hrvatskom jeziku - Bursunsul i Paskualina, Naranče za sve i Dora i naočale. E-slikovnice se mogu pregledavati na webu (na sljedećoj poveznici: http://www.korakpokorak.hr/hr/e-slikovnice/113) ili se mogu preuzeti na računalo, mobitel ili tablet. Djeci je ovakva vrsta slikovnica posebno privlačna zbog toga što se ne radi o klasičnoj knjizi. 

Tim logopeda je 2019. osmislio interaktivnu slikovnicu "Pia Mia" koju, osim stručnjaka, obožavaju i roditelji. Slikovnica je stekla veliku popularnost i među djecom zbog svoje originalnosti. Naime, "Pia Mia" potiče djetetov cjelokupni razvoj pomno osmišljenim tekstom i veselim ilustracijama koje ga prate. Za potpunije uživanje u čitanju, ovi su stručnjaci slikovnicu upotpunili i mogućnošću šetanja u proširenoj stvarnosti. Roditelji imaju mogućnost besplatnog preuzimanja aplikacije PiaMia koja nudi raznovrsne sadržaje. Ti sadržaji postaju dostupni kada se kamera mobilnog uređaja usmjeri prema određenim stranicama u slikovnici koje su označene posebnim znakom. "Pia Mia" spaja klasično čitanje s atraktivnim sadržajima koje nudi aplikacija, a koji potiču usvajanje vještina rane pismenosti (predmatematičke i predčitalačke vještine). Više o slikovnici dostupno je na poveznici: https://piamia.hr/

Sva djeca vole sličice u boji, stoga je u usvajanju vještine čitanja, razvijanju interesa djeteta za čitanje te u poticanju djeteta na čitanje poželjno koristiti slikobajke. Osim riječi, i sličice mogu ispričati priču. Slikobajke zanimljive su i djeci predškolske dobi i djeci osnovnoškolske dobi. Uloga ilustracija u ovakvoj vrsti knjige upravo je poticanje djeteta na čitanje. Slikobajke mogu se kupiti u Školskoj knjizi (https://shop.skolskaknjiga.hr/slikobajke.html). 

Postoje i zvučne slikovnice u tiskanom obliku. Čitanje priče zanimljivije je uz mogućnost pritiskanja glazbenih tipki. "Bubamara" je trgovina u kojoj se mogu kupiti zvučne slikovnice (https://www.bubamara.eu/zvucna-slikovnica-citaj-i-slusaj-1-40637). Dostupne su sljedeće slikovnice: Pinokio, Snjeguljica, Petar Pan i Crvenkapica. 

Za najmlađe je dostupna i interaktivna slikovnica s pomičnim dijelovima. Djeca u najranijoj dobi pozitivno reagiraju na manipulativne slikovnice zato što one predstavljaju i svojevrsnu igru. Budući da dijete najviše i najbolje uči igranjem, manipulaciju ovakvim slikovnicama treba iskoristiti za djetetov kognitivni rast i razvoj. Dostupne su slikovnice s bojama, brojevima, suprotnostima i životinjama, a njihova je svrha, osim igre i zabave, usvajanje prvih pojmova i riječi. Ove su slikovnice također dostupne u prethodno spomenutoj prodavaonici "Bubamara". 

S obzirom da je čitanja vještina koju djeca neophodno trebaju savladati, od najranije je dobi važno poticati njezino usvajanje. Kada djeca zavole slikovnice kojima se pozitivno utječe na ranu pismenost, kasnije će biti otvoreniji za usvajanje procesa čitanja knjiga. Sve dosad nabrojeno efikasno djeluje na afirmativan djetetov stav prema čitanju. 

+11 glasa
Mihael Fernežir od Mihael Fernežir
Rekao bih da je to dosta težak zadatak, no da se može napraviti. Postoji više potencijalnih dobitnih kombinacija da natjerate dijete na čitanje.

Prije svega, dajte mu neku knjigu koja ga zanima. Odnosno, dajte mu knjigu koja se bavi nekim njemu zanimljivim područjem. Bilo to tehnologija, sport, glazba ili nešto drugo, dok dijete radi i čita ono što voli, ne bi trebalo biti problema sa čitanjem.

Nadalje, probajte mu prikazati i objasniti koliko će mu to biti važno u životu. Dakle, probajte mu na neki njemu jasan način objasniti da je čitanje izuzetno važno za rad u budućnosti, te da će što više čita imati veće znanje i veću šansu za uspjehom u životu.

Naposlijetku, probajte ga potaknuti nekim nagradama. Naravno, nemojte pretjerivati da ne biste razmazili dijete, no ako npr. vaše dijete voli slatko, nagradite ga nekom malom, simboličnom čokoladicom nakon uspješno odrađenog čitanja zadanog broja stranica.
+9 glasa
Sara Cindrić od Sara Cindrić
Ako govorimo o malom djetetu koje nema niti pozitivno niti negativno mišljenje o knjigama, onda je to najbolje učiniti vlastitim primjerom. Kada dijete vidi da roditelji čitaju, i samo ima želju za čitanjem. Također, potrebno im je čitati priče i na taj način razvijati ljubav prema knjigama.

Ako govorimo o starijem djetetu koje se već susrelo s lektirom i zaključilo da su knjige dosadne, proces je nešto teži. U tom slučaju sve se svodi na ispravljanje negativne slike koju dijete ima o knjigama. Najbolje je podići u knjižnici nekoliko knjiga koje će djetetu biti zanimljive (potražite preporuku za knjigu s obzirom na dob, spol i interese djeteta).
+9 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
S djecom za početak treba puno razgovarati o svemu i svačemu da bi oni uopće mogli shvatiti za što je dijete zainteresirano i kada to shvatimo onda dijetetu pružimo takvu vrstu literature, pričajući mu o zanimljivom sadržaju i što sve može iz toga saznati, potaknuti mu maštu i tada dijete dobije volju za pročitati o tome o čemu ste razgovarali uzbudljivo i napeto.

Dijete treba upoznati s životnim sadržajima da ono postane znatiželjno i dobije volju i elan o tome što više saznati i na taj način dobije želju da proširi svoje znanje čitajući o tome.
+7 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić
Dijete, osobito vlastito, možemo potaknuti da više čita na način da čitanje kao hobi i zanimaciju njemu približimo, tj. predstavimo na njemu zanimljiv način. Prije su jedini izvor tekstova bile knjige i novine, a danas postoji velika prednost jer e-knjige možemo nositi sa sobom gdje god hoćemo i možemo ih pohraniti koliko god hoćemo. Najveća motivacija djeci su roditelji jer ako vide vlastite roditelje da izdvoje vrijeme za čitanje knjige, u jednom teškom radnom danu, djeca će i nesvjesno biti motivirana da u ruke uzmu strip, kraću prozu, a sve dalje će više birati sadržaj koji ih zanima, zabavlja i poučava.
+6 glasa
Ružica Perić od Ružica Perić
uređen od Ružica Perić
Mislim da je tu dosta bitno koliko dijete ima godina s obzirom da je sa starijom djecom to teže ali uvijek postoji nada! S manjom djecom je potrebno malo "eksperimentirati" dok ne pronađete što ih najviše zanima tj. zanima li ih uopće. Kao osoba koja obožava knjiga, sjećam se da sam čitanje zavoljela još kao prvašić jer sam se zaljubila u bajke braće Grimm i Andersenove bajke. Nakon toga sam počela prelaziti na nešto opširnije štivo kao što je Harry Potter, Kronike iz Narnije i neke kraće knjige koje su mi zvučale zanimljivo(npr. R. L Stine i njegova Ulica straha). Također ako dijete zavoli čitanje, možete ga na neki način okrenuti u svoju korist kao što je to bio slučaj kod mene: ako sam u školi bila dobra i dobivala dobre ocjene za nagradu sam jednom tjedno smjela otići s mamom do knjižnice!
Kod starije djece to može biti izazov, ali mislim da je najbitnije pronaći nešto što zanima vaše dijete. Sigurno postoji neka tematika koja će ga barem malo zanimati. Na vama je da istražite pa, zajedno s djetetom, odlučite. Ukoliko vaše dijete nema neku temu koja ga pretjerano zanima, istražite knjige za njihov uzrast, provjerite recenzije i komentare te posudite knjigu u knjižici. Možete i sa djetetom napraviti neki dogovor(npr. ako pročitaš tu knjigu u tjedan dana. ići ćemo u kino). Nemojte nuditi novčanu naknadu za uložen trud jer će dijete najvjerojatnije to početi iskorištavati. Osim toga, podmićivanje i nije čar čitanja, to je nešto što ili volite ili ne volite, stoga ne treba forsirati!

Slična pitanja

4 odgovora 351 👀
6 odgovora 1.3k 👀
2 odgovora 307 👀
2 odgovora 966 👀
Maja Kos 26.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Maja Kos
3 odgovora 596 👀
3 odgovora 228 👀
2 odgovora 325 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...