Maja Kos u rubrici Hrana i piće od Maja Kos

Volite li piti gin (đin; alkoholno piće), s čime ga volite piti tj. kako serviran, te što mislite o ginu (đinu)?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Volite li piti kavu i što mislite o njoj?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+12 glasa
Christina Khouri od Christina Khouri

Gin je u zadnje vrijeme postao vrlo popularno piće u Hrvatskoj te su ga zavoljele sve generacije. Poznat je po svom gorkastom okusu kojima mnogima djeluje odbojno pa se zato često kombinira sa različitim tonicima kako bi se ublažio gorkast okus. Aromu dobiva od raznih trava i začina što je odlično za igranje okusima. Često se ubacuje sušeno voće i biljke. 

Osobno mi ne odgovara njegova gorćina pa ga ne preferiram, ali sam nedavno dobila savjet da ga pomješam sa Jamnica sensatiom pa to planiram probati ovih dana :) !

Njegova povijest potiće iz Nizozemske gdje se mislila da ima ljekovito djelovanje u pomaganju kod artritisa i bubrežnih bolesti.

Vrhunac je postigao u 18. stoljeću kad je bio proglašen "upropastiteljem majki" jer se smatralo da zbog opijanjem ginom majke zanemaruju svoju djecu te ne vode dobru brigu o njima.

Ginom ćete osvježiti svoje ljetne večeri te uživati u društvu!

+9 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek
odabran od Maja Kos
 
Najbolji odgovor

Kada sam prvi puta probala džin-tonik, nisam bila oduševljena. Tada mi je bio gorak. Ipak sam mu dala drugu šansu i isprobala ga u drugom kafiću. Dobro pripremljen džin-tonik vrlo je lagan i osvježavajući koktel. Posebice ga volim piti ljeti, pripremljenog s puno leda

Najčešće pijem džin sa Schweppes tonikom. Ta najobičnija i svima dobro poznata kombinacija meni je najdraža. Probala sam i džin sa Schweppes Bitter Lemon gaziranim pićem i moram priznati da sam bila oduševljena. S obzirom da je spomenuti Bitter Lemon gorak na svoj specifičan način, odlično paše kao dodatak džinu. Ljubiteljima džina preporučila bih da isprobaju kombinaciju ružičastog džina s Thomas Henry Cherry Blossom tonikom - okusi se savršeno isprepliću, a okus višnje samo naglašava finoću džina. 

Kada pripremam džin-tonik u kućnoj radinosti, od začina koristim kardamom, borovicu te crni i crveni papar

S obzirom da sam postala ljubiteljicom džina, čak sam otkrila i web shop za naručivanje ovog pića i različitih dodataka. Evo poveznice za ostale ljubitelje džina: https://www.kofer.hr/index.php?route=common/home

+8 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić

Kada sam prvi put probala ovo piće , nije mi nikako sjeo te se nisam mogla naviknuti na njega. Zbog svog gorkog okusa djelovao mi je jako odbojno jer inače ne volim gorka pića. Probala sam ga piti sa običnim Schweppes. 

No, ne jednom druženju su mi pripremili gin kakav osobno nikada nisam radila. Tada sam otkrila kako se zapravo radi gin tonik te da postoji bezbroj začina koji ovo piće mogu napraviti vrlo ukusnim. Počela sam ubacivati razne začine poput ružica, crnog papra i hibiskusa. Oni su gonu davali lijep izgled, miris i još bolji okus. 

Začine sam počela kupovati u Harissi, gdje vas i zaposlenici mogu savjetovati o kombinacijama raznih začina.

https://harissa.hr/blog/zacini-za-gin-tonik

+8 glasa
Izabela Uradin od Izabela Uradin
Gin tonik meni je bio otkriće. No, s vremenom sam shvatila što mi više odgovara, a što manje. Osobno, preferiram gin koji u sebi sadrži voćne arome, a omiljeni takav mi je Gordonsov gin s aromom šumskog voća. Bitno mi je da bude dobro ohlađen. Miješam ga s tonikom (Schweppes ili Inka), a dobar je i u kombinaciji s Schweppesovim Bitter Lemonom ili Tangerinom. Od začina najviše volim hibiskus, zvjezdasti anis i limun. Za pripremu kod kuće, od začina koristim Lidlove začine za gin (kardamum, borovica, crni papar i rozi papar), te limun.
Smatram da je gin dosta specifično alkoholno piće koje ili ti odgovara ili ne odgovara uopće. Sam po sebi je podosta gorak, a činjenica je da takav okus dosta ljudi ne preferira. Nekim ljudima običan gin (bez aroma) ne odgovara, ali su im se pokazali dobri oni s aromama (npr. aroma limuna ili šumskog voća) i obratno, sve je stvar ukusa. Što se marki tiče, od onih koje sam imala priliku isprobati, najbolji su mi bili Tanqueray, Gordons, Hendricks i kao jeftinija opcija  - Sax. Dobar gin može se pronaći i u Lidlu za 50-ak kuna.

Slična pitanja

5 odgovora 441 👀
6 odgovora 481 👀
2 odgovora 798 👀
1 odgovor 10.9k 👀
Antoneta Hrgović 12.11.2020. pitanje u rubrici Recepti od Antoneta Hrgović
2 odgovora 441 👀
3 odgovora 693 👀
2 odgovora 1.3k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...