Lovro Gorup u rubrici Osobni razvoj od Lovro Gorup
promjena rubrike od Znatko
Zašto muškarci općenito teže izražavaju osjećaje? S čime je sve povezano izražavanje osjećaja?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+5 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić
Izražavanje osjećaja i emocija je jednostavno povezano s osjećajem, to jest ne osjećajem muškosti. Žene su općenito emotivna bića i svakako emotivnija od muškaraca. Potiskivanje osjećaja nikako nije dobro za psihu te je vrlo bitno razgovarati o njima, to jest pokazivati ih.

Osobe koje ne pokazuju osjećaje nesvjesno stvaraju nevidljivi štit oko sebe kako ih okolina ne bi smatrala 'slabijima' te ih pokorila.

Ipak, muškarce ne pogađaju tolike stvari kao žene, kao na primjer tužan film, ružna riječ ili neke stvari u vezi (zaboravljena godišnjica, itd..) dok muškarci to gledaju na drugačiji način. Žene su konstantno u razmišljanju o osjećajima, odnosima i svađama te samu sebe nekada zabrinu iako se određene situacije nisu ili neće dogoditi te samu sebe rastuže ili pokvare raspoloženje.

Muškarci teško da će provesti cijeli dan razmišljajući o takvim stvarima jer ne razmišljaju na taj način, zato se čini kao da skrivaju osjećaje. No, više se muškaraca boji 'odbijanja' nego žena. Ako izraze svoje osjećaje nekome i ta osoba ih odbije, povuku se u sebe i odbijaju to ponovo napraviti da ne bi ostali povrijeđeni.
+5 glasa
Iva Murat od Iva Murat

Mislim da muškarci teže izražavaju osjećaje zato što ih je društvo tome naučilo. Odmalena se dječacima govori ne plači, ti si dečko, ne budi curica i slično. Zbog toga djeca dobivaju dojam da je izražavanje emocija, pogotovo tuge ili straha, nepoželjno i onda ta uvjerenja prenesu u odrasli život. Djevojčicama se često govori kako su emotivne, dok se dječake odgaja da budu čvršći, da ne pokazuju emocije i da jednog dana budu glava obitelji. Međutim potiskivanje emocija nikako nije dobro. Negativne emocije mogu se dugo nakupljati u osobi, i ako ona ne zna kako ih izraziti ili osjeća da je to sramotno, to može ostaviti psihičke posljedice. Zato bismo se trebali ostaviti one teze da pravi muškarci ne plaču. 

+3 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić

Smatram da muškarci pokazuju teže osjećaje zbog društva. Muškarci su isto kao i žene osjećajna bića, no društvo im je s vremenom nametnulo mišljenje da je sramota pokazivati osvoje osjećaje. Svi smatraju da je sramota vidjeti muškarca koji plače, koji je tužan, nema volje ili je pak izrazito sretan i nasmijan. To je jedan od stereotipa u svijetu isto kao što je sramotno vidjeti muškarca koji pleše balet... 

Svaka osoba na svijetu ima pravo pokazivati svoje osjećaje pa tako i muškarci. Oni slobodno smiju zaplakati. Smatram da se to polako mijenja i da oni sve više pokazuju svoje osjećaje. Isto tako sve češće i muškarci uzimaju ''porodiljni dopust''. Baš kao što se to mijenja tako se i mijenja činjenica da muškarci plaču. Danas se to vidi i u raznim emisijama na Tv-u u kojima dolazi do pokazivanja muških osjećaja. Oni pred milijunima ljudi plaču i pokazuju ljubav, tugu, sreću. 

To je dobro jer pokazuje kako pokazivanje osjećaja nije sramotno ni loše. To je ustvari jedna vrsta pokazivanja jakosti. Plakanje i pokazivanje osjećaja nije slabost nego jačina i to nikako nije sramota.

Slična pitanja

4 odgovora 665 👀
7 odgovora 1.0k 👀
Petar Pribanić 26.11.2020. pitanje u rubrici Priroda od Petar Pribanić
4 odgovora 790 👀
2 odgovora 1.3k 👀
Marin Duganđija 22.09.2022. pitanje u rubrici Internet od Marin Duganđija
1 odgovor 202 👀
1 odgovor 203 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...